BİLİM 6 Nisan 2022
41,6b OKUNMA     413 PAYLAŞIM

Aylarca Mağarada Kalarak Zaman Algısını Yerle Bir Eden Bilim İnsanı: Michel Siffre

1960'lı ve 1970'li yıllarda yaptığı mağara deneyleriyle bilim dünyasında yeni kapıları aralayan mağarabilimci Michel Siffre'nin hikayesi.

michel siffre, fransız bir mağarabilimcidir. 1961'de, nice'ten yaklaşık yetmiş kilometre uzaklıktaki alpler'de bir yeraltı buzulu keşfeden ekiptedir. 

ilk başta, bir jeolojik keşif gezisi hazırlamak ve buzulu inceleyerek yaklaşık on beş gün yeraltında geçirmek istedi, ancak sonrasında bunun yeterli olmayacağını düşünerek iki ay kalmaya karar verdi. sonrasında ise altmış üç gün boyunca tamamen izole bir şekilde yeraltında yaşamaya karar verdi. "saatsiz, karanlıkta, zamanı bilmeden bir hayvan gibi yaşamaya karar verdim." demiştir.


mağarada yaşadığı süre boyunca zaman duygusunda çok büyük bir kargaşa oldu. 16 temmuz'da mağaraya indi ve deneyi 14 eylül'de bitirmeyi planladı. fakat yüzey ekibi yeryüzüne çıkma vakti geldiğini söylediğinde, 20 ağustos olduğunu düşünmüştür. uyku uyanma döngüsünün yeryüzündeki insanlar gibi yirmi dört saat değil, yaklaşık yirmi dört saat otuz dakika olduğunu gösterdi. ancak önemli olan, doğal karasal gündüz / gece döngüsünden bağımsız bir iç saat olduğunu kanıtlamış olmasıdır.

kendisinden sonra başka insanlarla da yeraltında uzun süreli deneyler yaptı. uyku evrelerini - rüya görmenin meydana geldiği hızlı göz hareketi (rem) aşaması ve yavaş dalga uykusu - analiz etti. bir kişinin ne kadar uzun süre ayakta kaldığı ile ertesi gece ne kadar rüya gördüğü arasında bir bağlantı olduğunu gösterdi. (kabaca söylemek gerekirse; her gün fazladan her on dakikalık aktivite için, bir insan fazladan bir dakika rem uykusu alır. ayrıca, ne kadar çok rüya görürseniz, bir sonraki uyanıklık evresinde tepki süreniz o kadar kısa olur.)


ilk izolasyon deneyinden on yıl sonra yeraltına geri döndü. bu sefer del rio, teksas yakınlarındaki midnight mağarasında 205 gün geçirdi. burada yaşlanmanın psikolojik zaman üzerindeki etkilerini inceledi. planı, beyninin zamanı algılayışında herhangi bir değişiklik olup olmadığını görmek için her on veya on beş yılda bir deney yapmaktı.

toplumdan izole şekilde yaşayıp bir de üstüne deney yaparak hayallerimi gerçekleştirmiştir.