OTOMOTİV 19 Ağustos 2018
216b OKUNMA     1159 PAYLAŞIM

Araç Klimasını Doğru Bir Şekilde Kullanmak İçin Bilinmesi Gerekenler

Hasta olmak veya aracınızın klimasına bir şekilde zarar vermek istemiyorsanız bu bilgiler epey işe yarar.
iStock


araçlarda kaba olarak manuel ve dijital klima olarak iki türe ayrılır

dijital olanları ise kendi içerisinde climatronic, iklim kontrollü, çift bölge iklim kontrollü vs gibi çeşitli dala ayrılsalar bile temelde aynı mantalite üzerinde çalışırlar. klimalar genel olarak r134a olarak bilinen dupont firmasının geliştirdiği bir inert gazı kullanırlar. bu gazın miktarı her araç için değişkendir. genellikle araç kaputunu açınca farların yakınında bir yerde araçta gereken gaz miktarı gr cinsinden yazmaktadır. 

klimanın etkin kullanılması gereken en mühim özelliği ortamda sabit bir sıcaklık derecesi elde edebilmektir. yaz ve kış her mevsim klimanın belirli periyotlarla çalışması, içinde bulunan gazın çökelme yapmaması ve sistem devridaimi için önem arz eder. uzun süre çalıştırılmayan klimada r134a gazı bir süre sonra yoğunlaşma nedeniyle çökelme yapar. bu durum sistemde gaz eksikliği ve soğutma azalması şeklinde kendini gösterir. sistemde gaz eksilmesine neden olan bir diğer husus evaporatör denilen klima sisteminin temel elemanıdır. diğer gaz eksilmesine neden olan hususlar klima radyatöründe ufak bir delik veya sistemin geçtiği borularda delik olmasıdır. yine klima gaz basma ve vakumlama yerlerindeki contalar ile klima kompresörü keçeleri de muhtemel gaz eksilmesine neden olabilecek yerler olarak dikkat çeker. 

klima kullanırken dikkat edilmesi gerekli en önemli husus

araç çalışma sıcaklığına gelince klimanın çalıştırılmasıdır. klima kompresörünün uzun yıllar sağlam şekilde çalışmasını istiyorsanız motor rölantide iken klimayı açınız veya kapatınız. motor viteste ve yükteyken klima açıp kapamak uzun vadede kompresöre zarar verecektir. yazın sıcağı yemiş bir otomobile binince önce dört camı açın ve motoru çalıştırın. sonra klimayı açmadan soğuk üfleme moduna getirin ve havalandırmayı çalıştırın. motor ısınınca henüz rölantide iken klimayı açın ve camları kapatın. klima yönünü öncelikle ayaklarınıza verecek şekilde ayarlarsanız kısa zamanda çabuk bir ferahlama sağlarsınız. diğer yandan klimayı içerdeki sıcak hava tamamen çıkınca araç içi hava devir daimi yaparak kullanırsanız daha fazla soğutma elde edersiniz. içerisi istediğiniz şekilde soğudu ve hatta biraz ürpermeye başladınız. manuel klima kullandığınızı farz edersek klimayı kapatmak yerine sağ ön camı bir parmak veya yarım parmak aşağı indirmek ortam sıcaklığını istediğiniz yöne çekecektir. bir diğer alternatif olarak ise istediğiniz soğukluğa ulaşınca klima yönünü camlara verecek şekilde ayarlarsanız özellikle uzun yolculuklarda üşütmeyen, hasta etmeyen bir ortam elde edersiniz. arada camlar ile ayak arasında yön değiştirerek ferahlığınızı kalıcı hale getirebilirsiniz. 

dikkat çekmek için tekrar söylemek istiyorum

motor yükte iken veya viteste seyir halinde iken klimayı açıp kapatmıyoruz. klimayı seyir halinde açıp kapamak için mümkünse önce vitesi boşa alıp klimayı açıp kapıyoruz sonra tekrar vitese geçiriyoruz aracımızı. serin ve ferah sürüşler dileğimle.

uzun süre klima kullanımı sonrasında ise 

(uzun yol, uzun süre şehir içi trafikte bulunma gibi) işiniz bittiğinde ve aracı park ettiniz. araç hala çalışır vaziyetteyken klimayı kapatıp sadece havalandırmayı açın. havalandırma bir iki dakika klima sisteminde kalan soğuk enerjiyi attıktan sonra tercihen havalandırmayı sıcak tarafa getirin ve bir iki dakikada sıcak havalandırmayı çalıştırın. özellikle periyodik olarak temizliği yapılmayan klima sistemlerinde bakteri üremesinin bir nebze de olsa önüne geçecek bir etki yapacaktır. bu şekilde yapmamızın temel mantığı ise klima sistemindeki soğuk ve nemli havayı temizlemek ve tüm hava kanallarını sıcak hava geçirerek kurutma esasına dayanır. öte yandan klima temizliği için illa ki yetkili servise veya bu işi yapan özel yerlere gitmek zorunda değilsiniz. piyasada satılan klima temizleme spreylerinden alarak pekala kısa bir zaman diliminde kendiniz de bu işi yapabilirsiniz. özellikle nemli ve sıcak iklimlerde bulunan araçlar için klima temizliği es geçilmemesi gereken bir durumdur. malumunuz olduğu üzere klima sisteminde üreyen ve hava yolu ile bulaşarak sizleri hasta eden lejyoner bakterisi olarak tabir edilen mikroorganizma özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurdur.

kışın sürekli kullanım halinde olan araçlar içinse 

(özellikle uzun yol ve çamurlu, pis yollarda seyahat eden araçlar) yaz geldiğinde klima sisteminde temizlenmesi gereken bir bölüm bulunmaktadır. malumunuz olduğu üzere klima peteği aracınızın motor devridaim suyu yani radyatör peteğinin hemen önünde yer almaktadır. en önde yer alması münasebetiyle kışın özellikle uzun yolda giden araçlarda yağmur ve karla karışık toz, çamur bu bölüme direkt temas ederek ilgili petekteki boşluklarda yer tutmaktadır. zaman içerisinde burada kalıplaşarak betonlaşma gösteren çamur, yaz döneminde aracınızın klima performansını gözle görülür şekilde düşürmektedir. bu durumu bertaraf etmek için yapılması gereken şey çok basittir. yaza girilirken bir oto yıkamaya gidip klima peteğine yaklaşık olarak en az 30-40 cm mesafeden tazyikli su tutmanız, bu bölümdeki boşluklara dolan çamuru uzaklaştıracak ve tekrardan klimanızı eski performansına kavuşturacaktır. burada dikkat edilmesi gereken husus, hassas bir alüminyum malzemeden yapılan klima peteğine çok yakın mesafeden tazyikli su tutmamaktır. aksi halde klima peteğine geri dönüşü olmayan zararlar verebilirsiniz. su tutmanız gereken minimum mesafe 30-40 cm olarak tecrübe edilmiştir.

Deniz Kabuklarıyla Başlayan Paranın Evrimi Neden Durdurulamaz?