SAĞLIK 22 Mart 2020
67b OKUNMA     776 PAYLAŞIM

Almanya'daki Koronavirüs Kaynaklı Ölüm Oranı, Diğer Ülkelere Kıyasla Neden Düşük?

22 Mart 2019 itibarıyla Almanya'da toplam 22,364 vaka tespit edilmesine rağmen ölüm sayısı 84 gibi düşük bir sayıda. Peki bunun sebebi ne olabilir?
iStock

koronavirüsün almanları öldürmemesi... uluslararası basının da ilgi konusu bu. bu durumu açıklayan etmenler şöyle:

1- almanya'da salgın henüz erken dönemde. virüs yayılıyor ancak hastalık vurucu etkisine başlamamış durumda.

2- almanya'da haftada 160 bin kişiye koronavirüs testi yapılıyor. ki bu, diğer bazı avrupa ülkelerinin yaptığı testlerin toplamından bile fazla! çok test yaparak salgını kontrol altında tutmaya çalışan güney kore bile günde en fazla 15 bin kişiye test yapabiliyor. almanya, bunun 1,5 katı!

çok test yapmak, çok sayıda koronavirüslü tespit etmek demektir. dolayısıyla ölüm oranı görece düşük görünüyor. bu testlerde, belirti göstermeyenleri de yakalıyorsunuz çünkü. bunun bir avantajı şu: henüz belirti göstermemesine karşın kişinin hasta olacağını tespit ediyorsunuz ve önlemlerinizi erken alıyorsunuz.

3- almanya'da koronavirüs tespit edilen nüfusun görece daha genç olduğu saptanmış. hastalığın gençlerde daha az ölümcül seyrettiği biliniyor. ayrıca önemli bir kısmının kayağa gittiğinde bu virüsü kaptığı düşünülürse, bu kişilerin spor alışkanlığının olması ve bağışıklık sisteminin güçlü olması da başka etmenler.

4- yoğun bakım ve tedavi imkânlarının çok gelişmiş olması. dediğim gibi, kişi daha hasta olmadan hasta olacağını tespit eden bir devlet, ona bakacağı bütün imkânları da seferber ediyor. zaten yoğun bakım konusunda almanya bildiğim kadarıyla dünyada bir numara.

kaynak: financial times ve the telegraph.

Ek görüşler

herkesin atladığı önemli bi nokta var ki almanların paris, istanbul, madrid gibi aşırı büyük şehirleri yok. nüfus çok fazla miktarda kırsal kesime yayılmış durumda. akşam saat altıda zaten hayatın bittiği yerlerde ne virüs yayılacak? yayılsa da yaşlılara çok yayılmamıştır. zaten evden çıktıkları yok görece olarak. toplumsal iletişimin zayıf olması da diğer bir artı tabii.
italyanlar gibi gece yarılarına kadar sokakta oturmuyorlar ki normal zamanda bile.
ayrıca alman’a evden çıkma deyince çıkmaz. oturur aşağı. otomobil kullanımı fazla. toplu taşıma da fazla ama virüs başladığından beri pek kullandıklarını sanmıyorum.

sadece almanya değil, isviçre ve avusturya da hemen hemen aynı tabloyu gösteriyor.

bu olayın sebebi parayı bastırıp fazla fazla test yaptırmaları (bu sayede sadece ciddi vakalara test yapılmayıp hastalığı ayakta atlatanlar da kayda giriyor),

solunum cihazı üreten ülkelerden biri olmaları,

yaşlılarının akdeniz yaşlıları gibi cahil ve gevşek olmanın aksine bilinçli ve temkinli tipler olmalarından dolayıdır.

İtalya'da Koronavirüs Nedeniyle Hayatını Kaybeden 3200 Kişinin Özellikleri

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz'un Koronavirüs Hakkında Sözlük Yazarlarına Verdiği Cevaplar