HAYVANLAR 13 Ekim 2022
17,4b OKUNMA     320 PAYLAŞIM

31 Aralık 2022 Son Gün: Kedi ve Köpeklere Nasıl Çip Taktırılır?

Kedi ve köpeklere 31 Aralık 2022'ye kadar çip taktırılması zorunlu. Bu tarihten sonra işlem yaptırmamış hayvan sahiplerine idari para cezası uygulanacak. Peki nasıl işliyor bu mikroçip taktırma süreci?

istanbul'da bulunduğum ilçenin gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğünde bu işlemi 2 kedim için yaptırdım, merak edenler için detayları paylaşayım.

öncelikle düzenli gittiğim veterineri aradım. kedi başına 200 tl çip bedeli olduğunu söyledi, ben de bu sebeple yukarıda belirttiğim müdürlüğü mart ayı içerisinde aradım ve bana 19 nisan için randevu verdiler. kedi için çip bedeli 35 tl. ayrıca eski mavi pasaportunuz varsa bunlar yeşil yeni pasaport ile değişiyor ve onun da bedeli 25 tl. zaten aradığınızda direkt 60 tl fiyat veriyorlar. 10 tl uygulama parası aldılar. toplamda 130 tl'ye 2 kediye çip taktırdım. (not: ekim 2022 itibarıyla bu fiyatlar muhtemelen biraz artmıştır.)

ilk gittiğinizde veteriner işlerine yönlendiriliyorsunuz ve burada her bir evcil hayvanınız için 2 adet form dolduruyorsunuz. formda hayvanın ve sizin bilgileriniz yer alıyor. diğer formda kedi çip kutucuğu ve yeni pasaport kutucuğunu işaretleyip yine iletişim bilgilerinizi yazıyorsunuz. sonra bu formu öncelikle danışmaya götürüyorsunuz, burada fotokopi çekiliyor, her sayfa için 1,50 tl lira alıyorlar. 2 kedi için 11 sayfa fotokopi çekildi, vezneden tahsil edileceği söylendi ama sanırım bunu unuttular. ben bunlar için para ödemedim.


fotokopi çekildikten sonra, evrak kayıt odasına gidiyorsunuz. burada evrak numarası verilip formlar kayıt ediliyor. sonrasında vezneye yönlendiriliyorsunuz, nakit kabul edilmiyor, cep telefonunuza iban numarası ve ödeyeceğiniz tutar geliyor ve ödemeyi eft ile yapıyorsunuz. ödemenin onların ekranına düşmesi 15-20 dakikayı buluyor, bu sebeple ödeme ekranlarına düşmeden çip takılma işlemi yapılmıyor.

ödeme geldikten sonra sizi işlemin yapılacağı odaya alıyorlar, veteriner işlerindeki toplam 3 kişi işlemi yapmak için geldi, bunların 2'si kadındı, 1 tanesi erkekti. bana biraz bu işleri çok yapmadıkları izlenimi uyandırdılar, keza gelen kadınların kedilerden korktuklarını fark ettim. ayrıca işlemi yapacak kişinin de bu korkanlardan biri olduğunu belirteyim. yalnız haklarını yemeyim bu kişiler aynı zamanda form doldurma vs. konusunda oldukça yardımcı olmuşlardı.

bendeki kediler genelde sakin, hatta korkaktır. normalde veterinere gittiklerinde genel muayeneden sorunsuz geçerler. dişlerine ,gözlerine, kulaklarına ve tüm tüylerine bakarlar, hatta ateş ölçmek için kıçına derece sokulduğu bile oldu ama hiçbir zaman hırçın olmadılar. fakat burada insanların korkmasından veya tecrübesizliğinden mi nedir, bilemedim; kediler ciddi derecede korktular, zaten daha işlem başlamadan ellerine kalın eldiven takıp hayvanın üstüne havlu koyunca bizim kedi bir anda pumaya dönüştü. kedi o kadar çıldırdı ki bir ara beni bile tanımaz hale geldi, zaten kedi her hareket yaptığında hepsi kaçıyordu ve sadece kediyi ben tutuyordum. hatta bir ara taktırmaktan vazgeçiyordum neredeyse.


neyse, sonunda 1 kişi daha çağırdık ve kedinin üstünde 3 erkek rodeo yapar gibi zar zor çipi taktırdık. ayrıca bir aletle çip kontrol ediliyor, o kadar paniklediler ki o işlemi yapmayı bile unutup kediyi bıraktılar, ben henüz bırakmadığım için hatırlatıp kontrol edilmesini sağladım. işlem yapılmadan önce muayene masasının dezenfekte edilmesi vs. şeyler zaten yok. yani hijyen açısından da pek sağlıklı gelmedi bana.

burada 2 kedi için yaklaşık 1 saatten fazla zaman harcadım. evrak kayıt, vezne ve veteriner işlerinin hepsi farklı katlarda, bu sebeple bayağı bir in-çık yaptım. bina eski, bilgisayarlar eski, çalışanlarında bir çoğu eski emekli olmayı unutmuş gibiler. giyim kuşamlara vs. bakılırsa kadrolaşma burayı da baya bir sarmış gözüküyor.

evrak işleriyle uğraşmak istemiyorsanız, hijyenik açıdan düşünüyorsanız ve maddi imkanınız el veriyorsa veterinerinizde yaptırmanızı tavsiye ederim.