14 Mayıs'ta Yapılması Planlanan 2023 Türkiye Genel Seçimleri Ertelenebilir mi?
Seçimlerin ertelenme şartı nedir?
anayasa madde 78'e göre seçimler yalnızca savaş sebebiyle bir yıl olmak kaydıyla ertelenebilir. o da cumhurbaşkanı kararıyla değil, türkiye büyük millet meclisi kararıyla gerçekleşir.
madde 98'e göre de savaş hali ilanına maddede belirtilen durumlar dışında türkiye büyük millet meclisi yetkilidir.
Kafa karıştıran 2012 tarihli karar
seçimler yalnızca savaş halinde, mecliste alınacak kararla seçim ertelenebilir fakat anayasa mahkemesi’nin 2012/30 sayılı esas ve 96 sayılı karar metninde “savaş ve benzeri zaruret sebepleriyle seçimlerin yapılmasının fiilen imkansız kalması” maddesi, ertelemenin önünü açıyor.
anayasa açık, anayasa mahkemesi yorum yoluyla yoruma açık olmayan bir anayasa maddesine aykırı karar almış. akp, bu yoruma açık karar üzerinden yürümek isteyebilir.
ancak 2012 tarihli kararla ilgili şöyle bir durum da var. bu karar abdullah gül'ün görev süresi 7 seneyken 5 seneye düşünce ne olacağı ile ilintili ve sadece cumhurbaşkanlığı seçimini kapsıyor. tabii bu karardan sonra sistem değişti. cumhurbaşkanı artık o zamanki cumhurbaşkanı değil. meşhur deyişle "sistem sıfırlandı." cumhurbaşkanı seçimi ile meclis seçimi birbirine bağlandı. velhasılı kelam; normal şartlarda bu içtihad bu günü bağlamaz.
Seçimi YSK erteleyebilir mi?
Fatih Altaylı'nın köşe yazısında yazdığı üzere, böyle bir senaryo da olabilir. Özetle şöyle diyor Altaylı:
"İktidar kanadı, seçimleri erteletme işini YSK’ya paslayacak. Önce bir seçim kararı alınacak. Sonra YSK, 4 ilde tamamen 6 ilde ise kısmen seçim sürecini yürütmesinin fiilen imkansız hale geldiğini bildirecek ve seçimlerin ertelenmesini isteyecek. Böylelikle seçimler en az 6 ay, muhtemelen bir yıl ertelenecek."