Adana Kebap ve Urfa Kebap Arasındaki Farklar

Kebap dünyasının iki yıldızı olan Adana ve Urfa kebaplar arasında belli başlı farklar var. Adana özelinden giderek bu farkları açıklamaya çalıştık.
Adana Kebap ve Urfa Kebap Arasındaki Farklar

adana kebabının ayırt edici özelliklerini sayayım, farkları daha iyi anlarsınız.

- adana kebabı için bölgede yetişen en az bir yaşındaki koyunun eti kullanılır.

- adana kebabı için kıyma, zırh denen bıçakla el yordamıyla hazırlanır. hazırlanmadan önce et; sinirden, damardan temizlenir ve dinlendirilir.

- adana kebabı zırh kıymasının içine sadece kuyruk yağı, pul biber ve tuz katılarak hazırlanır. karabiber, iç yağ, soğan, salça gibi şeyler harçta kullanılmaz. istenirse sarımsak, acı yeşil biber ve taze kırmızı biber harca eklenebilir.

- adana kebabı acı olmak zorunda değildir. kebaba katılan pul biberin cinsi ve miktarı acılığı belirler. bazen kırmızı toz biber de eklendiği görülür, bunu genelde seyyar kebapçılar yapar ve hakikaten tadı başkadır. daha iyidir demiyorum iki türü de yenmeli.


- adana kebabı için ateşin kalitesi çok önemlidir. kesinlikle vantilatör tutulmaz, durgun ve korlu ateş lazımdır. ayrıca meşe kömürü kullanılmalıdır ve etten kömüre yağ damlaması da engellenmelidir. bunu kıymanın yağını pideye emdirerek yapar kebapçılar ve kebap sık sık çevrilir bu yüzden.

- adana kebap şişlenirken et, şişe tutunsun diye el suya batırılır. ancak miktarı iyi ayarlanmazsa kebap pişmez haşlanır. elde çok su kalmamalı sadece el ıslanmalıdır.

- kebap piştikten sonra yağı emdirilen pide ile çekilip tabağa alınır. ekmeğin de sıcak, yağlı ve lezzetli olması sağlanır.

- adana kebap çorbayla, pilavla, patates kızartmasıyla, yoğurtla, cacıkla, püreyle, sosla, tereyağıyla, salçayla, mezeyle falan servis edilmez. klasik olarak ezme salata, çoban salata, soğan salatası, pişmiş soğan, biber ve domates ve varsa mekanın kendine has salatasıyla servis edilir.


- bazen kebap gelmeden önce iştah açması amacıyla fındık lahmacun, peynirli pide verilebilir. ancak bunlar sadece bir lokmalık olur. asla ve asla kebap lahmacunun içine sarılarak yenmez.

- yanında şalgam ve ayran güzel gider ama gazlı içecekler de sıkla tüketilmektedir.

- dürüm olarak tüketilecekse dürümün içinde havuç, marul, karalahana, patates kızartması, sos, tereyağı, patlıcan gibi şeyler bulunmamalıdır. dürümün salatası da klasik sunumdakilerle aynıdır.

- düzgün kebapçılarda genelde servis ve dürüm aynı paradır. çünkü malzeme aynı dolulukta olur.

- kebabın orijinal formunda yapılan her türlü oynanma adanalılar tarafından tepkiyle karşılanır.

urfa kebapta bu özellikler bulunmak zorunda değildir ve büyük oranda da yoktur. gördüğünüz üzere aradaki tek fark acılı - acısız olması değil. ama urfa kebabın harcında biber yoktur, bu doğru.