2021 Green Card Çekilişini Kazanan Kişiler Nasıl Bir Süreç İzlemeli?
2021 yılı için çeşitlilik vizesi (green card lotosu) talihlileri 6 haziran 2020 itibarıyla resmi sitede açıklandı. abd'de gerçekten yasama ve çalışma amacı güden kişilere çıkmasını dilerim. seçilirseniz ekranda şöyle bir mektupla karşılaşacaksınız:
bu yıl için önemli bilgiler ve değişiklikler şöyle:
sürecin özeti
* çekilişi kazanmanız durumunda yaşayacağınız süreci ayrıntılı olarak şuradan öğrenebilirsiniz. (azerbaycan'daki arkadaşlar şu konuyu inceleyebilirler)
tüm süreci tek başınıza danışman şirketlere para kaptırmadan halledebilirsiniz, özetle yapılacaklar şöyle:
1) kendiniz hakkında kapsamlı bilgi vereceğiniz göçmenlik formunun (ds260 formu) doldurulması
2) formlar kabul edilince mülakat için gerekli belgelerin kcc'ye gönderilmesi (geçen yıl gelen bir değişiklik)
3) çekilişi kazanma sıranız olan dosya numaranızın (case number) aktif olmasını beklemek
4) kcc'den mülakat tarihi verilmesini beklemek
5) mülakata hazırlık yapmak ve ankara'daki abd konsolosluğu'nda mülakat görüşmesi
6) seyahat hazırlığı ve vizenin süresi geçmeden abd'ye ilk giriş
* şu an 2020 yılının süreci devam ediyor, 2021 için süreç 1 ekim 2020'de başlayacak ve 30 eylül 2021'ye kadar devam edecek. o nedenle süreci araştırıp öğrenmek için oldukça fazla zamanınız var.
* şu an 2020 yılının süreci devam ediyor dedim fakat trump'ın 22 nisan'da imzaladığı kararname ile 60 gün boyunca çekilişten seçilenlerin dahil olduğu bazı kategorilerde vizelerin verilmesini yasaklandı. zaten şu an konsolosluklar kapalı olduğu için etkisi çok hissedilmedi ama kararname uzatılmazsa 23 haziran'dan sonra işlemlerin kaldığı yerden devam edeceğini umuyoruz...
formların doldurulması
* kazandıktan sonra ds260 formunu (özellikle ingilizcesi çok iyi olmayanlar) şuradaki belgeyi kullanarak doldurabilirler: yeşilkartforum.com/cekilis ilgili videoya da aşağıdan ulaşabilirsiniz. formu doldururken hem videoyu, hem de belgeyi kullanmanızı tavsiye ederim.
* her yıl süreçte ufak tefek değişiklikler oluyor, bu nedenle sadece yukarıda linkini verdiğim dv2021 konusunu takip etmenizi öneririm. aksi takdirde önceki yılların konularıyla sadece bilgi kirliliği ve kafa karışıklığı yaşayacaksınız.
pasaport bilgileri
* bu yıl gelen değişiklik ile başvuru formuna ana başvuru sahibinin pasaport numarası, pasaportu veren kurum ve pasaport geçerlilik tarihinin başvuru formuna yazılması gerekiyordu. bu, gerçekten isteyen kişilerin seçilmesi adına olumlu bir değişim. daha önce siz istemeseniz de sizin adınıza ve doğum tarihinize sahip üçüncü parti danışman şirketleri sizden habersiz bu çekilişe başvuru yapıp, eğer seçilirseniz sürece devam etmek için sizden para koparmaya çalışıyorlardı. bu pasaport değişikliğinin toplamda yapılan sahte başvuru sayısını düşürmesini bekliyoruz.
* eğer çekilişten seçilirseniz mülakat günü bilgilerini girdiğiniz pasaportu -süresi geçmiş olsa dahi- ibraz etmeniz gerekecek. pasaportun kaybolması durumunda önlem olarak fotokopisini çekip saklayabilirsiniz ama fotokopiyi kabul edip etmemek konsolosun takdirine kalmış. o nedenle işinizi garanti altına almak için bu pasaportu çok iyi saklayın. eğer pasaportu gösteremezseniz veya sahte bir pasaport numarasıyla başvuru yaptıysanız o durumda konsolos başvurunuzu reddecektir (yönergelerde açık bir şekilde belirtilmiş).
sayılar ve istatistikler
* çekilişten seçilme ihtimali türkiye için geçmiş yıllarda %0.69 ile %1.93 arasında değişmiş. her ne kadar istatistik hesabı bu şekilde yapılmasa da az çok seçilme ihtimali üzerine fikir veriyor.
* toplamda 55.000 vize verilmesine rağmen talihli olan herkesin sürece devam etmemesi veya bir kısmının mülakatlarda elenmesi nedeniyle 55.000'den daha fazla sayıda kişi lotodan seçilmektedir. fakat bazen bu durum isteyen herkese vize verilmemesi gibi bir sorun yaratıyor. mülakata çağrılma sıranızı, çekilişten seçilme numaranız, ds260 formunu kcc'ye gönderdiğiniz tarih ve mülakat belgelerini kcc'ye gönderdiğiniz tarih belirleyecek. dolayısıyla vize şansınızı arttırmak için yukarıdaki konuyu iyice okuyup tüm süreci iyi anlamanızı tavsiye ederim.
* önceki yıllarda 55.000 çekiliş vizesinin maksimum 5000'i nacara (nikaragua ve orta amerika'ya yardım) programına aktarılıyordu, nacara programının sonuna gelinmesiyle artık bu 5000 vize yine sadece çeşitlilik vizesi olarak kullanılabilecek. bu nedenle bu yıl verilecek vizelerin sayısı önceki yıllardan farklı olarak 55.000.
* 2018 yılında 50.000'lik vize için 115.000 kişi seçildiğinden pek çok seçilen kişiye maalesef sıra gelmemişti. 2019 yılında pek bir sorun yaşamadık fakat 2020 yılı için uzun bir süredir mülakatlar durduğundan ve sürecin son tarihi 30 eylül olduğundan maalesef bu yıl da bir vize krizi yaşamayı bekliyoruz. mülakatların yapılamadığı her gün yüksek dosya numarasına sahip kişilerin vize alma ihtimali de düşüyor ne yazık ki...
* her şey sorunsuz gitse dahi seçilen kişilerin tamamı vize almıyor... örneğin geçen yıl 4390 kişi seçilmişti; fakat 1821 kişi vize alabildi. bu aradaki farkın çoğunu sürece devam etmeyenler oluştursa da bir vize alabilmek için süreci doğru ve hızlı bir şekilde yürütmek önemli. bu amaçla yukarıda linkini verdiğim başlığı kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. bu süreçte en önemli etken çekilişi kazanma sıranızı gösteren dosya numaranız. dosya numaranız ne kadar küçük olursa o kadar şanslısınız demektir. dosya numaranızı seçildiğinizi belirten mektupta bulabilirsiniz. bu numaraların açıklandığı geçmiş yılların vize bülten özetine şuradan ulaşabilirsiniz. kabaca dosya numaranız 25.000'den düşük ise umudunuz daha yüksek olabilir diyebiliriz, fakat 25.000'den daha yüksek ise daha temkinli olmalısınız, sürecin nasıl işlediğini ve geçmiş yıllarda neler yaşandığını iyi anlamalısınız. fakat dosya numarasından bağımsız olarak bütün talihliler pasaportlarına basılı vizeyi almadan beklentilerini düşük tutmalı ve hayatlarında büyük değişiklik yapmamalılar.
* çekilişe katılanlarına dair ayrıntılı bilgiler üç yılda bir yayımlanıyor, henüz 2019-2020-2021'e dair bilgiler paylaşılmadı, önümüzdeki aylarda bunun paylaşımını yapacaklardır. 2016-2017-2018 yıllarına dair bilgilere şu resmi belgeden ulaşabilirsiniz.
* çekilişin nasıl yapıldığını ve dosya numaralarının nasıl tayin edildiği hakkında daha fazla bilgiyi şu sayfada bulabilirsiniz.
diğer notlar
* vizeyi alabilmek için maddi birikiminizin size yeteceğini ve abd'ye girdikten sonra kamuya yük olmayacağınızı gösterebilmeniz gerekiyor. eğer maddi olarak yeterli değilseniz bir sponsor bulmalısınız veya amerika'dan bir iş teklifi almalısınız. geçmiş yıllarda konsolosluk bu konuda çok daha rahat iken, bu yıl çok fazla kişiyi bu konuda zorladıklarını gördük. normalde forumda uyguladığımız formül ile (ilk kişi için 15.000 dolar + her aile üyesi için 5000 dolar) bugüne kadar sorun yaşayan olmamıştı, lakin bu yıl ilk defa bu paranın yeterli gelmediğini gördük. konsolos, özellikle pahalı şehirlerde yaşamayı planlayan kişiler için daha yüksek miktarda para gösterilmesini veya bir sponsor bulunmasını istedi.
biliyorsunuz geçtiğimiz 1.5 yılda trump "public charge" (kamuya yük) olma konusunda iki ayrı yasa geçirdi ve green card alabilmek için maddi yeterlilik konusunda gerekli şartların daha sert uygulanmasını istedi. konsoloslar da büyük ihtimal bu yasaların etkisiyle şartları daha da sertleştirdi. dolayısıyla bu konuda 2019 ve öncesindeki yazılanları takip etmeyin ve sadece 2020 veya sonrasındaki tecrübelere güvenin...
bu konuda daha fazla bilgi için şu kaynakları inceleyebilirsiniz.
* green card çekilişine başvuru yapmak için herhangi bir yaş sınırı yoktur. fakat kazandıktan sonra vize alabilmek için en az lise mezunu olmanız veya uzmanlık ve deneyim gerektiren bir işte en az 2 yıl çalışmış olmanız gerekiyor. eğer çekiliş şartlarını sağlamıyorsanız ve mülakat sırasında da sağlamayacaksanız o durumda sürece devam etmemelisiniz.
ayrıca tekrar hatırlatalım... green card ile green card çekilişi iki farklı şeydir. green card, abd'de süresiz oturma ve çalışma iznine sahip olmanızı sağlayan resmi bir belgedir. green card almanın pek çok yolu vardır, çekiliş bunlardan sadece biridir. 2017 yılına dair bazı green card verilerini şu iletide bulabilirsiniz: