1910 Yılında 80 Bin Köpeğin Ölüme Terk Edildiği Yer: Hayırsız Ada

Şimdilerde Sivri Ada olarak bilinen, Marmara Denizi'nde yer alan bu adada, 1910 yılında trajik bir olay yaşanmış.
1910 Yılında 80 Bin Köpeğin Ölüme Terk Edildiği Yer: Hayırsız Ada

sokak hayvanlarının uyutulması ile ilgili yasanın çokça tartışıldığı bugünlerde hatırlamak gerekir “hayırsız ada”yı.


sonradan hayırsız ada olarak anılacak olan sivri ada'da 80 bin sokak köpeğinin ölüme terk edildiği 1910 senesine gidiyoruz. olay fransa'dan gelen bir teklifle başlar. kozmetik sektöründe denek olarak kullanılmak üzere istanbul'daki köpeklerin toplatılarak kendilerine satılmasını isterler. halkın, sokaklarının sakinleri olarak gördükleri köpeklerin toplatılmasına direnç göstermesine rağmen 80 bin köpek toplatılır. fransa anlaşmadan cayar, toplatılmış bu köpekleri ne yapacağını bilemeyen idare, on binlerce köpeğin sivri ada'ya bırakılmasına karar verir. tamamen kayalıklardan oluşan bu adada güneşin altında aç ve susuz kalan bu hayvanlar birbirlerini yemek zorunda kalırlar. bu zavallı hayvanların acı çığlıkları bir süre duyulur anadolu yakası sahillerinde. sonrasında acı haykırışlar yerini koku ve sinek istilasına bırakır.


istanbul halkı bu masum hayvanların katledilmesinin büyük bir lanete yol açacağını düşünür. 1912 senesinde büyük bir deprem meydana gelir. binlerce insan ölür. ülkede iki savaş yaşanır. libya, italyanlar tarafından işgal edilir. balkan savaşı patlak verir. yine binlerce kişi ölür. istanbullular bu yaşadıklarının sebebini köpeklerin katledilmesine bağlar ve bundan sonra istanbullular tarafından sivriada'ya hayırsız ada denilmeye başlanır.


bu katliamla ilgili 2010 yılında serge avedikian tarafından yapılan animasyon filmi “chienne d'historie” , o yılın cannes film festivalinde en iyi kısa film ödülü alır.