1730'lu Yıllarda Fransa'da Yaşanan İlginç Olay: Büyük Kedi katliamı

1730'lu yıllarda Paris'te, çırak matbaacılar tarafından yapılan Büyük Kedi Katliamı, tarihe kara bir leke olarak geçmiş bir olay.
1730'lu Yıllarda Fransa'da Yaşanan İlginç Olay: Büyük Kedi katliamı

büyük kedi katliamı (the great cat massacre) 1730 yılında çırakların usta matbaacılar için zorlu koşullar altında çalıştığı paris, rue saint-séverin'deki matbaa atölyelerinde meydana geldi.

iki çırak düşük maaşlardan, kötü yaşam koşullarından ve gördükleri kötü muameleden dolayı hoşnutsuzluklarını göstermek için bir tür kara mizah veya gönderme olarak, matbaacıların sahip olduğu kedilere sahte bir duruşma düzenleyip infaz etmeye karar verdiler. bu sahte duruşmada, kediler matbaa işini aksatmak ve tembellik yapmak gibi tuhaf gerekçelerle suçlanarak acımasız bir şekilde dövüldü ve idam edilmeye başlandı.

o dönem kediler, değerli el yazmalarına zarar veren fareleri yakalamak için matbaacılar tarafından sahiplenildiğinden otorite ve lüksün simgeleriydi, aynı zamanda cadılarla ve cinsellikle ilişkilendiriliyordu, bu nedenle çıraklar kendilerinden daha iyi yaşam sürdüğünü düşündükleri kedileri hedef alarak matbaa ustasının otoritesine ve zenginliğine, eşinin ise işkenceyi görmesine vesile olarak cinselliğine yönelik, sembolik bir saldırı başlattı.

amerikalı kültür tarihçisi robert darnton'un kitabı, 18. yüzyıl fransız toplumunun da gerçekleşen bu kedi katliamını sosyopolitik açıdan inceleyerek sadece bir zulüm eyleminden ibaret olmadığını, dönemin işçi sınıfının burjuvaziye karşı gösterdiği bir meydan okuma olduğunu ifade etti. bu açıklama ise yazılarıma kişisel görüşlerimi eklemeyen beni tatmin etmeyerek fazlasıyla üzdü :(

kaynak