Zor Durumlarda ABD Ordusunun Besin İhtiyacını Karşılamak Üzere Geliştirilen Yemek Paketi: MRE

Hazır yemek parketi MRE nedir? Ne amaçlarla kullanılır? MRE paketleri neler içerir? Bu ve daha fazlası içeriğimizde.
Zor Durumlarda ABD Ordusunun Besin İhtiyacını Karşılamak Üzere Geliştirilen Yemek Paketi: MRE
Meal; Ready to Eat

meal, ready to eat. abd ordusunun, yiyecek hizmetlerinin sunulamadığı ortamlarda hareket halindeki askerlerin besin ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilmiş, 1980 başlarında hizmete girmiş yenmeye hazır yemek paketlerdir. 

yırtılmaya dayanıklı kalın naylon poşetler ve özel kutuları içinde şu elemanlardan oluşur

-ana yemek (çoğunlukla soslarla zenginleştirimiş, egzantrik isimleri olan tavuk, biftek, domuz eti ya da türevleri vb)

-yan yemek (tereyağlı şehriye, bilmemneli fasulye, şu ya da bu usulde işlenmiş patates vb)

-tatlı (işlenmiş meyve ya da kek)

-kahvaltı ya da atıştırma için genellikle kalın ve doyurucu bir nevi kraker, üstüne sürmek için ufak poşetlerde fıstık ezmesi, reçel çeşitleri

-toz içecek poşetleri, poşet kahve, şeker, ciklet

-plastik kaşık, kağıt mendiller, havlular vb.

özel üretim teknikleri sayesinde bu paketlerin içeriği oda sıcaklıklarında bile 3 seneden fazla, uygun koşullarda da 6-7 sene, lezzetlerinden ve besleyiciliklerinden bir şey kaybetmeden saklanabilir.


mre menüleri, üzerine su vb eklemeye, hatta zor durumlarda ısıtmaya gerek kalmadan yenebilir. menüler çok çeşitlidir, bazı mre menüleri özellikle sevilmez ama genel olarak kötü olmasalar da can sıkıntısından olsa gerek, bunlara "meals, rejected by ethiopians" gibi isimler takılmıştır. açıp ısıttığınızda normal yemekten farkı yoktur, yani özel, tatsız tuzsuz şeyler değillerdir. içeriği, yaklaşık 1300 kaloridir. mre paketleri konservelere göre daha hafiftir, özel ambalajları sayesinde zor koşullarda darbelere vb. dayanıklıdır ve ceplerine sığacak boyutlardadır.

Amerikalı askerler MRE paketlerini helikoptere yüklerken (2005 Eylül)

türk ordusu için de benzer üretim teknikleri ile menü çalışmaları yapılmıştır. (unifood firması tarafından üretilen yemekler bir ara marketlerde de satılıyordu. belki hala satılıyordur)

ordu dışındaki kullanımı ise bir kısım amerikalı vatandaşın ruslarla savaş, termonükleer felaket, zombi-virüs saldırısı gibi şeyler için alıp stokladığı ve hatta su geçirmez kutular ile bunları evlerinin yakınındaki nehir-göl gibi yerlere batırması. bu yiyecek paketlerinin televizyonda programları bile vardı doomsday preppers diye. ve sonradan bu "prepper" lık olayını abartıp garajı cephaneliğe çevirmeye kadar işleri ilerletmişler.

ancak üçüncü dünya savaşı gibi uçuk nedenler göz ardı edilirse bu yiyecek paketlerinin deprem gibi felaketlerde oldukça işe yarayacağı düşünülebilir. metal mataralar, mre ve dayanıklı kutular, ışık, güç ve ısı kaynakları gibi şeyler böyle felaketlerin ilk ve devam eden zorlu günlerinde insanın hayatını kurtarabilecek şeylerdir. ayrıca evde yangın tüpü bulunması da deprem sonrası çıkacak yangınlara karşı iyi bir tedbirdir. amerikalıların bu mre'leri kıyamet günleri için saklaması, yani depremi filan düşünmemesini ise bizim sıkış tıkış apartmanlarda oturmamıza ve kendilerinin bahçeli ev üzerine kurulmuş amerikan rüyasında yaşamalarına bağlıyorum.

ABD Ordusunun Ülke Dışındaki Terör Eylemleri İçin Görevlendirdiği Özel Birlik: Delta Force