Yüzüklerin Efendisi'ndeki Orta Dünya Halklarının Gerçek Hayattaki Karşılıkları

JRR Tolkien'in Orta Dünya'yı yazarken hangi halklardan esinlendiğine dair yorum içeren bir liste.
Yüzüklerin Efendisi'ndeki Orta Dünya Halklarının Gerçek Hayattaki Karşılıkları

tolkien'in esin kaynaklarından yola çıkacak olursak, orta dünya ırklarının gerçekteki karşılıkları -bolca yorum ve kişisel görüş içerse de- aşağı yukarı şöyledir diyebiliriz:

elfler: keltler, hatta piktler

ingiltere'nin "substratum"u keltlerin kültüründedir, kelt öncesi yerli halkların kültüründedir. ingilizlerin doğrudan atası olanlardan çok önce o topraklarda yaşamaya başlamış ve o toprakların hakikatini sonradan gelenlere anlatmış, onların yaşam tarzı ve dili üzerinde etkili olmuş bir "öncü kavim." hatta ileri giderek diyebiliriz ki vanyar elfleri kıta avrupası keltlerinden, noldor irlandalılardan, teleri galler keltlerinden mülhemdir. piktlerse daha "yabani", daha gizemli umanyar ve avari elflerine karşılık gelir. bu karşılık doğrudan değil tabii, daha çok ilham olmak açısından.

insanlar: kuzeyli cermenikler

edain'in üç soyu da aşağı yukarı angıllar (angluslar), saksonlar ve normanları temsil ediyor diyebiliriz.

cüceler: doğrudan tolkien üstadın işaretiyle, yahudilerden esinlenmiştir

gizli bir dil, altın hırsı, mücevheratçılıkta başarılı olmak, sürgünde gezmek, hemen her diyarda bir koloni bulundurmak... dilleri de ibraniceye öykünerek oluşturulmuştur.

orklar: bütün doğulu fetihçi kavimler

türkler ve moğollar gibi. sondan eklemeli, ses uyumu alametleri gösteren kara lisan da bu dillere benzer. tolkien'in beslendiği mitoloji, zira, doğudan gelen fetihçi kavimleri korkunç olarak kodluyordu.

hobbitler: ingiliz köylüsü

sıradan, küçük insanlar - tolkien'in en sevdiği zümre.


ekleme

ya aklıma düştü şimdi.


ayrıca tamgaturk.com... tavsiye ederim.