Yurt Dışında Uygun Fiyata Alışveriş Yapabileceğiniz Ucuzluk Marketleri
Not: Sıralama yapılırken genellikle, marketlerin merkez ülkeleri yerine yaygın oldukları ülkeler baz alınmıştır.
Aldi (Almanya)
malları sergilemesi ve ürün çeşitliliği bim'i andıran, çok ucuza kaliteli malların da bulunabileceği (şarap, çikolata, peynir gibi), arada bir gidilip göz atılması gereken hatta marka tutkusu yoksa toplu alışverişler için gidilmesi gereken ucuz market. plastik poşetine kadar satın almanız gerekir.
Poundland (İngiltere)
ingiltere gibi pahalı bir ülkede ucuzluğun bayraktarı market zinciri. içinde temizlik malzemesinden yiyeceğe, elektronik adaptörlere kadar her şeyi bulmak mümkün. ha tabi burayı keşfetmeden alış veriş yapıp sonra buraya geldiğinizde içinize acayip oturur onu da baştan söyleyeyim. bizim bir milyoncularla karıştırılmamalıdır. bizim işletmecilerin sözde bir milyoncu olup içeride bir liraya bir şey bulamazken burada fiyatlar sabit bir pounddur. adanın güzel yanlarındandır. bir diğeri için (bkz: tk maxx).
Hofer (Avusturya)
fiyatları diğer marketlere göre çok daha uygun olan marketler zinciri. coca cola, danone, gillette, palmolive, knorr gibi markalı ürünler bulunmaz hofer'de. bunların alternatifi olabilecek daha ucuz yerel markalar vardır. benim gittiğim hofer'de yer alan 4 kasanın aynı anda açık olduğunu hiç görmedim. kuyruk 20 metreyi aşınca ikinci kasayı açıyorlar, kuyruklardan birisindeki müşteriler bittiği sırada diğer kasanın kuyruğu 15 metrenin altındaysa bu kasa kapanıyor. bir kasiyeri farklı zamanlarda hem raf döşerken hem de yerleri temizlerken görmüşlüğüm var. adamlar bu şekilde giderleri iyice azaltıp bunu da fiyatlara yansıtarak daha iyi fiyatlar sunmaya çalışıyorlar.
Netto (İskandinav ülkeleri)
türkiye'deki şok'un iskandinav ülkelerindeki hallice versiyonu. reyonların yerini zırt pırt değiştirmesi, çorap reyonundan salatalık, dondurulmuş gıda reyonundan muz, bira reyonundan süt, kurabiye reyonundan balık çıkartabilmesi ile ünlüdür. dağınıktır. burada alışveriş yapmak navigasyon cihazı gerektirir. ama ucuzdur, severiz.
Biedronka (Polonya)
günün neredeyse her saati dolu, kasalarında sıra olan, 25-30 yıllık eteklerini giyip pazar arabalarıyla daracık ve ambar gibi dağınık koridorlarında ürünleri inceleyen yaşlılarla dolu polonyalı market zinciri. et ürünleri özellikle ucuzdur bu sebepten soğuk dolaplarının önünde ekseriyetle sıra bekleyenler olur.
bulunduğu semte göre büyüklüğü ve içerisindeki ürün çeşitliliği değişebilir. misal, bir şubesinde yüksek alkollü içkiler (votka ve viski gibi) bulunurken daha ufak döşenmiş bir şubesinde biradan başka bir şey bulamazsınız. yine büyük olanlarında kozmetik reyonu, büyük içki reyonları mevcuttur ve küçük şubelerdeki raf ve reyon düzenlerine göre daha çok çeşit ve ürün barındırır.
Pingo Doce (Portekiz)
49 cent'e makarnasını aldığım portekiz menşeili marketler zinciri. bazen 1 saate yakın alışveriş yaptığım olurdu. portekizcem yoktu, çalışanların çoğunun da ingilizcesi yoktu.
bir ürünün içinde domuz eti veya katkı maddesini olup olmadığını anlamak epey uğraştırıcıydı. kasiyerleri çok yavaştı ve hep sıra oluyordu, o yüzden hiç iyi hatırlamıyorum.
Spar (İtalya)
backpacker'ların gönüllerinin sultanı, öğrencilerin biricik sevgilisi bu süpermarketin özellikle salata ve sandviç reyonunun hastasıyız. bunun kuzey avrupa versiyonu da carrefour oluyor işte, her köşe başında bi tane, her öğle arası yolunu tuttuğumuz ve türkiye'dekilerle alakası olmayan.
Wal-Mart (ABD)
başarısının üç odak noktası vardır. birincisi, wal-mart mal alınımını dünyanın neresinde olursa olsun doğrudan üreticiden yapmakta, sürümün fazlalılığı dolayısıyla da çok büyük indirimler alabilmektedir. ikincisi, üreticiler malı doğrudan wal-mart'ın amerika'daki 108 dağıtım merkezine teslim etmektedirler. üçüncüsü ise, wal-mart bilgi sistemleri sürekli geliştirildiğinden müşterilerinin ne satın aldığını anında bilmekte ve bu bilgiyi anında üreticilere iletmektedir. dolayısıyla minimum depolama giderleriyle raflar her zaman doğru ürünlerle doğru zamanda dolu kalmaktadır. yılda 2.3 milyar adet koli tedarik zinciriyle mağazalara ulaşmaktadır.
Hema (Hollanda)
mesela hollanda'ya okumaya/çalışmaya/gezmeye geldiniz. bir şehrin merkezine gidin bakayım, eğer şehirde hema yoksa dönün odanıza/evinize toplayın valizinizi, aynen nerden geldiyseniz oraya atın tekrar kendinizi. hema barındırmayan hollanda şehri kimseye yaramaz, o kadar diyeyim.
Kam (Makedonya)
makedonya'da bim market ile aynı konsepte sahip market. yalnız ürünler bim'deki gibi dandik değil genellikle alman mallarıdır.
Colruyt (Belçika)
belçika'nın bim'i. her şey paketlerde, kolilerde, kasalarda vs. durur. hiçbir dekorasyon veya estetik kaygısı falan bulunmaz. lambur lumbur alışverişini yapar çıkarsın. bim'deki ucuz markalara benzer everyday diye bir marka vardır ki diğer markaların hep yarı fiyatınadır ürünleri. kasa kısmı da çok ilginçtir, daha doğrusu yoktur. kasiyerimsi eleman elinde barkod okuyucusuyla sizin sepetinizdekileri tek tek okutup yandaki boş sepete koyar. sonra arkadaki bütün kasiyerlerin ortak kullandığı alet edevatın yanına gider faturayı çıkarır size para alıp verir. ayrıca market kısmıyla orantısız derece büyük kapalı+açık otoparklara sahiptir. sanırsınki 5m migros'a geldin ama çıka çıka şok'tan hallice bir market çıkar...
Magnit (Rusya)
rusya federasyonu genelinde binlerce şubesi olan bir market zinciri.
7 Eleven (Tayland)
7 aylık tayland maceramda en sevdiğim yerlerden biriydi. hamburgerlerini çok sevdiğim 7/24 açık olan şükela market. keşke yaşadığım yerde de olsa dediğim, satılan abur cuburlarına yandığım market. 7-eleven candır beeeh!
Franprix (Fransa)
içine girildiğinde hemen sağda müthiş kokulu ekmekler, bagetler, onların yanında portakal sıkma makineleri, onların yanında fıstık, badem, ceviz gibi yemişlerin bulunduğu, resmen öğrenci dostu sayılabilecek güzel fiyatlı ürünlerin -donmuş, taze, humustan tavuğuna- bulunduğu, aynı zamanda alınacak hazır ürünler için çıkışında mikrodalga fırının ve kasadan çatal bıçağın istenebileceği işe yarar fransız marketler zinciridir.
Oxxo (Meksika)
meksika'nın bimi. iki blokta bir mutlaka bulunur. 70'li yılların sonunda kurulmuş, tekel tarzı bir mağaza iken, çok kısa sürede ülkenin her yerine süpermarket olarak yayılması ilginçtir. teknoloji şirketlerini saymazsak, son otuz yıldaki dünyadaki en kuvvetli büyümelerden biri olabilir.
Billa (Bulgaristan)
avusturya merkezli süpermarket zinciri. bulgaristan'da da bol miktarda (2018 sonu itibariyle 130 tane) vardır. bim mantığıyla iş yapar. süslü raflardan kaçınır, fiyatları fena değildir. bulgaristan'a her gidişimde buradan mutlaka uzo (€4) ve likörlü kahve (€3) alırım ucuza.
Konzum (Hırvatistan)
hırvatistan'ın en büyük süpermarket zinciri. mağzalarında oldukça zengin şarap reyonu bulunur.
Tuš (Slovenya)
tam anlamıyla bim muadilidir. fiyatları oldukça uygun olup kasabalara kadar yayılmıştır. uzun süreli kalma planınız varsa uygun fiyatlı mobil hat dahi alabilirsiniz.
Maxima (Litvanya)
baltık ülkelerinde bulunan, en büyükleri litvanya'da olan marketler zinciri. zaman zaman alkollere çok fazla indirim yaparlar, takip etmekte fayda var. ha bir de aciu isimli turuncu bir indirim kartı temin edip alışverişlerinizi bununla yapabilirsiniz. fakat sezon sonu genel bir puan toplama harcama gibi bir faydası var mı onu bilmiyorum.
Japonya (FamilyMart)
bir haftalık tatilimde her sabah kahvemi ve sandviçimi aldığım, japonya'da neredeyse her sokakta görebileceğiniz market.