Yeni Elektrik Düzenlemesiyle Birlikte Elektrikli ile Dizel Araba Arasındaki Fark Ne Durumda?

Şubat ayından itibaren geçerli olacak yeni düzenlemeye göre konut aboneleri için yıllık 5 bin kilovatsaat (kWh) elektrik tüketim sınırı getiriliyor. Buna göre, bu sınırın üstüne çıkanlar daha fazla elektrik faturasıyla karşı karşıya kalacaklar. Peki bu durumdan elektrikli araba sahipleri nasıl etkilenir?
Yeni Elektrik Düzenlemesiyle Birlikte Elektrikli ile Dizel Araba Arasındaki Fark Ne Durumda?

şimdi, bu yeni düzenlemeyle (yanılmıyorsam şubat'tan itibaren) faturada günlük ortalaması 13,7kws'i (kilowatsaati) (yıllık 5000kws'i) geçenler elektriği çok daha pahalıya alacak. ne kadardı? kws başına 5 lira gibi bir şey sanıyorum. bu, cepte dursun.

ortalama bir türk evinin günlük tüketimi 7kws civarı desek (6 ila 8kws arasında değişir sanırım ama 7 olsun), elektrikli aracınızla günlük 40km yol yapıyorsunuz desek, aracınız bu yolu gitmek için yaklaşık 6 ila 8kws enerji tüketir. bu hesabı nasıl yaptığımı soranlar için yanıtlayayım; elektrikli otomobiller 1kws enerji ile 5-7km yol gitmekteler (elbette bu, araca ve sizin kullanımınıza göre değişir). bu da cepte dursun.

aracınız sadece yol gitmek için enerji harcamıyor elbette, çeşitli nedenlerle gün başına (yattığı yerde) aşağı yukarı 1kws kadar bir deşarj söz konusu. buna ek olarak aracınızı şarj ederken, şarj ettiğiniz miktardan kabaca %15 kadar fazlasını tüketiyorsunuz, aradaki fark ısıya dönüşüyor ve ortamı ısıtıyorsunuz. bu da cepte dursun.

şimdi, günlük 40km yol giden ve otomobilini evde şarj eden biri günlük olarak ortalama 6+(6x0,15=0,9)+1 kws elektrik enerjisi tüketiyor demek. bu da kabaca günlük 8kws'e denk geliyor. e, evinizin günlük tüketimi zaten günlük 7kws idi, şimdi bunun üzerine 8kws bindi. günlük ortalama tüketiminiz oldu mu size 15kws (günlük 13,7kws'i geçtiniz).

100km yol gitmek için 15 ila 20kws enerji tüketmeniz gerekiyor. bu da kws'i 5 liradan 75 ila 100 lira demek. bunun üstüne şarj sırasında ısıya dönüşerek kaybettiğiniz %15'i de eklersek kabaca 86 ila 115 lira oluyor. sonuçta 100km yol gitmek için 86-115 lira veriyorsunuz. 86 ile 115'in ortalamasını alırsak kabaca 100 lira diyebiliriz. buna ek olarak günlük deşarj kaybınız yaklaşık 5 lira.

peki 100km'de 4,5lt yakan dizel bir otomobiliniz var ise?

litresi kabaca 45 liradan 100 km yol gitmek için 202,5 lira veriyorsunuz. buna göre dizel bir otomobilin yakıt masrafının elektrikli bir aracın, kabaca, iki katı olduğunu söyleyebiliriz. elbette, yukarıdaki hesap evde şarj etme durumunda geçerlidir, dışarda, şarj istasyonunda şarj etme durumunda değil.

arabayı şarj etme dışında, evin içinde tükettiğiniz elektriğin kws başına fiyatının da yaklaşık 2,5 katına çıkacağını unutmayın. artık kendi yaşamınıza göre ve diğer etmenleri de katarak hesabınızı yapabilirsiniz.

not: eğer elektrikli otomobilinizi evde değil de dışarıda (hızlı-dc) şarj edecekseniz, yol masrafı açısından dizel otomobil kullanmak daha ucuza geliyor.