Yapımı 1882 Yılından Beri Devam Eden Devasa Kilise: La Sagrada Familia

Meşhur mimar Gaudi'nin İspanya'nın Barselona şehrinde 1882 yılında inşasına başladığı ve 2026'da tamamlanacağı düşünülen La Sagrada Familia kilisesi ile ilgili bilgiler.
Yapımı 1882 Yılından Beri Devam Eden Devasa Kilise: La Sagrada Familia

la sagrada familia; yapımına 1882 yılında, gaudi tarafından başlanan, gaudi'nin tamamını göremeden göçüp gittiği, hala da bitmemiş, barselona'nın hristiyan kültürüne hediyesi niteliğindeki devasa bir tapınak. 

gotik ve barok özelliklerini modernizmle harmanlayan gaudi'nin; asitmetrik, hiperbolik şekillerle oluşturduğu tasarımlarından oluşuyor bina. binanın çatısına doğru dallanarak yükselen sütunlar, camların ve vitrayların en doğru ışığı verecek şekilde tasarlanışı, vitraylardan yansıyan rengarenk ışıkların sütunlara vuruşu gerçekten etkileyici. üstüne çok güzel bir akustiğe sahip. binanın içini dolaşırken fondan yükselen mozart'ın lacrimosa'sı, binayı dolaşan diğer insanları unutup, gaudi'yi, hayatını bu başyapıta adayışını, trenin altında can verdiği ani ölümünü düşünmeye sevkediyor.


bu mabed, incil'de yer alan hikayelerin görsel bir tasviri. adı da bu nedenle kutsal aile. isa'nın doğuşu, tutku ve şan olmak üzere üç cephede toplanıyor bu hikayeler. her cephenin de, umut, inanç ve sevgi olmak üzere üçer tane portali var. isa'nın doğuşu cephesi, gaudi tarafından bitirilmiş. bu cephede, isa'nın doğuşuyla ilgili hikayelere ek olarak yaşam ağacı ve kozmosun sürekliliğini tasvir eden biri deniz biri kara olmak üzere iki tane kaplumbağa figürü bulunuyor. şan cephesi, yaşam ve ölümü anlatıyor ancak hala tamamlanmamış. isa'nın çarmıha gerilişini tasvir eden tutku cephesi de neredeyse bitmek üzere.


gaudi, ölümüne kadar tasarımlarını sürekli değiştirmiş, bu nedenle öldükten sonra çok az tasarım bırakmış geriye. bu tasarımların birçoğu da ispanya iç savaşı sırasında yok olmuş. ondan sonra yapılan pek çok eklemenin tasarlanması epey zaman almış ve gaudi'nin tarzına uygun olup olmadığı konusunda da epey eleştiri almış.


kusursuzluğu aramaya devam eden bu tapınağın, bitmesi ne kadar zaman alır bilinmez. rivayete göre en geç 2026 yılında yani gaudi'nin ölümünün 100. yıldönümünde tamamlanması bekleniyor. bir insana verilebilecek en iyi ölüm günü hediyesi olsa gerek.

gaudinin binanın yapımında kullandığı malzeme, güneş ışığını ve bilumum kiri pisi emen bi malzeme olduğundan, zamanla kararma özelliğine sahiptir. bu sebeple ilk başta yapılan bölümlerle sonradan eklenen kısımlar arasında belirgin bir renk farkı vardır. gaudi, zamanında bu özelliğini sallamamıştır büyük ihtimalle çünkü binayı boyamayı düşünüyormuş kendisi. farklılığın diğer bi sebebi de gaudi'nin başka malzeme kullanma lüksünün zamanında olmamasıdır. (bkz: maliyet). söylendiğine göre, kendisi gelecek nesillerin daha sağlam, yeni teknoloji malzemelerle binayı güçlendireceklerini söylemiştir. bu sebeple günümüzde granit başta olmak üzere çeşitli malzemelerle tamamlanmaktadır yapı. 


la sagrada familia; kilise, katedral falan değildir, tapınaktır. en yüksek kulesinin 170 metre olması planlanmıştır, ancak gaudi'nin orijinal planında bu kuleyi camdan yapmak olduğundan, halen bu probleme bir çözüm aranmaktadır. şeffaf, dayanıklı ve cam gibi kırılmayacak madde bulunduğu anda yapılmaya başlayacağı söylenir ancak henüz daha bilemiyorlarmış ne yapacaklarını. bu en yüksek kulenin ucunda devasa bir haç olacakmış ve geceleri denizden bir fener gibi görünecek ve gemilere yönlerini bulmada yardımcı olacakmış. gaudi'nin "hanging model" adıyla hazırladığı, yer çekimi ve ağırlık noktası gibi fiziksel olgularla binaların sağlamlığını, konstrüktif özelliklerini anlamada yardımcı olan, baş aşağı duran model, genellikle zincirlerin ve ağırlıkların kombinasyonu ile hazırlanır. modelin normal halini görmek için asılı duran modelin altına eğimli bir ayna koymak yeterli olur. "modernista" akımının babası olan gaudi, la sagrada familia ile harikulade bir iş çıkarmıştır ancak la pedrera'nın inceliği ve bütünlüğünü taşımaz. 

La Sagrada Familia'yı Bitiremeden Ölen Dahi Mimar: Antoni Gaudi