Vikingler Ruhu Hala Hissedilebilen Büyülü Ülke İzlanda'ya Gideceklere Tavsiyeler
ingilterenin kuzeyinde groenlandin guneyinde kalan ismini norvecli bir denizcinin adaya gelmeden buyuk bir buz yigini gormesi sonucu alan ada.
ilk yerlesimciler kimilerine gore cogunlukla irlandadan gelen ve sessizlik arayan papar adli kesisler. sonradan norvecli denizcilerin ada hakkinda bildiklerini norvec de anlatmalari sonucu ulkeden buraya cogunlukla erkek denizciler akin etmis. ilk yerlesimci ingólfr arnarson. eger yanlis hatirlamiyorsam adaya ismini veren de bu eleman. erkek denizciler bolca irlandaya dadanip kendilerine buradan 'es' almislar(kacirmislar). son zamanlara da yapilan genetik bir arastirma sonucu erkeklerin atalarinin yuzde sekseni norvecli iken kadinlarin yuzde altmisi kelt kokenli.
dolayisi ile viking kelt karisimi bir kultur var karsimizda. ilk yerlesimciler yaptiklari hersey sagalar halinde book of settlement ta toplamislar. kullandiklari dil eski viking diline en yakin dil oldugu icin ve norvecin onde gelenleri ilk yerlesimciler oldugundan iskandinav ulkelerin tarafindan genelde saygi ile karsilaniyorlar izlandalilar.
gelelim gitmek isteyenler icin turistik verilere.
ulkenin en buyuk hava alani keflavik ve reykjavik'in disinda. havaalanina indikten sonra buradan sizi sehre goturecek otobusleri(flybus) bulmaniz gerekiyor.
https://www.flybus.is/flybus
biz hafnarfjordur adli bir viking kasabasinda kaldik ki burasi hem reykjavik hem de keflavik arasinda kaliyor.
uygun otel bulmak icin;
biz burada 6 gun kaldik ve yaklasik kisi basi 150 euro odedik. kahvalti dahildi ki boylelikle ogle yemegini gecistirme sansimiz oldu.
izlanda aslinda oldukca pahali bir ulke olmasina ragmen eger istenirse cok ucuza kalinabilecek yerler bulmak mumkun. ozellikle bazi hosteller uyku tulumunuz varsa cok uygun fiyata yatak kullanimina izin veriyorlar. fiyatlari gormek icin.
reykjavikte goruleceklere gecmeden bu sehre gelen herkese gelir gelmez welcome card edinmelerini oneriyorum bu kart size sadece muzelere girisi degil spalara ve hatta otobus kullnamini bedavaya getiriyor. hatta bir cok yerde de indirim sagliyor.
http://www.visitreykjavik.is/…bid-113/355_read-1389
reykjavikte gorulecek yerler;
ulusal muze (national museum): giris welcome kart ile bedava . burada izlanda kulturunun yani sira izlanda halkinin genetik yapisi ve yerlesimcilerin yasayisi hakkinda genis bilgiye ulasmak mumkun.
perlan ve saga museum: giris parasi ne yazik ki welcome kart dahilinde degil. oncelikle perladan bahsetmek gerek. burasi 4 buyuk kolonun kubbe ile birlestirilmesinden olusmus bir yapi. kolonlarin 3nun ici sicak su ile dolu ve sehrin sicak su ihtiyaci buradan saglaniyor.kubbeye dogru yukari ciktiginizda perl adli hos ve oldukca pahali cafe ve restourant var. buradan ayrica sehre kusbakisi bakmak da mumkun. 4. kolon ise saga muzesine ayrilmis. saga muzesi daha once de belirttigim book of settlement da gecen hikaye kahramnlarinin mumdan heykelerinin mulundugu bir muze. burada heykellere dokunup etraftaki kiliclarla oynamak ve tabiki kostumleri denemek cok eglenceli. kucuk bir muze ve pahali ama eglenceli.
hallgrimskirkja (kilise) ve leifur eiriksson heykeli:izlanda da kiliseler oldukca degisik futuristik yapilar. burada kuleye cikilip sehrin tamami izlenebilir. kuleye cikis parali idi. heykel kilisenin onunde ve gun batimi degisik acilardan fotografi cekilince insana kendini sanatci hissetirecek kareler yakalanabiliyor.
laugardalslaug ve spalar: bizde kahvehane yada evde gun duzenlemek ne anlama geliyorsa izlanda kulturunde spa ve sicak su havuzlari o anlama geliyor. buaralr halkin gun bitimi ya da haftasonu toplanip lafladigi arada spor yaptigi satranc oynadigi yerler.
sehrin en unlu ve eski spasi laugardalslaug. izlanda suyu oldukca fazla sulfur icerdigi icin spa oldukca yipranmis gorunuyor. onun disinda burasi welcome kart ile bedava girilecek yerler arasinda.
sehir biraz avrupa biraz iskandinav karisimi bir yapiya sahip. iskandinav sehirlerini cok begenmeyen biri olarak sehri cok begendigimi soyleyemeyecegim. ama otobus duraklarindaki koltuklari bile isitiyorlar(sicak su nerdeyse bedava) ve her yer aydinlik(elektrik nerdeyse bedava) ayrica da kilise mimarisi cok ilginc bu bakimdan oldukca etkilendigimi soyleyebilirim. sehirde soguk su yerin altindaki pinarlardan sicak su da geysirlerden ve sicak su kaynaklarindan geliyor. bu bakimdan soguk akan su icilebilir iken sicak akan su oldukca fazla sulfur iceriyor(ozellikle cilde cok faydali olmasina ragmen saclari mahvediyor).
blue lagoon: izlandanin en unlu spasi aslinda elektrik santrali. yer altinda cikan sicak su kullaniliyor sonra buradaki guzellik merkezine aktariliyor. bu su yuksek miktarda silica ve sulfur iceriyor. hafnafjordurda olmasina ragmen biz buraya giden ozel bir turla gitmeyi tercih ettik. otobus sabah sizi buraya birakiyor tum gun burada takilidiktan sonra otobus gelip sizi aliyor. bu otobuslerin saaterine ve fiyatlarina otel veya hostel(gasthaus) resepsiyonlarindan ulasmak mumkun. giris fiyatlari cok pahali 30 euro kart mart gecmiyor.
burada yuzunuze maskeler yapip, havuzda takilip saunaya veya dinlnem localarina ugrayabilirsiniz. biz yanimizda yemegimizi getirtik. restorant bize cok pahali geldi.
sehri gezdikten sonra ortaya iki olasilik cikiyor. ya kendiniz araba kiralayacaksiniz ya da turlara bol bol para bayilacaksiniz. biz araba kiralamayi tercih ettik. gezeceginiz yere gore araba secimi yapmak gerekiyor. ulkenin ic kisimlarina yani bazi lav tarlalarina 4x4 olmayan kiralik bir aracla giris yapmaniz yasak. ama 4x4lerde oldukca pahali. o yuzden bizi normal bir araba kiralayip turumuzu ona gore ayarladik. bu arada benzin diger avrupa sehirleri ile yaklasik ayni fiyat. ucuz araba kiralamak icin
http://www.sadcars.com/…=co7yzepwhk0cfco9zaoduwbirw
ulkenin batisinda gorulmesi gereken yerler:
hafnarfjordur: reyljavik'in guneyinde kucuk bir viking kasabasi. buarda viking restorantlari ve viking festivalleri duzenleniyor. ayrica ucuz konaklama icin de oldukca uygn bir yer.
snaefellsness: jules verne'nin dunyanin merkezine yolculuk adli romaninin basladigi yer. biz buraya otelden yaklasik 3 saatlik araba yolculugu ile vardik. burasi adanin batisinda yarimada seklinde bir cikinti. buraya turistler genelde balina gozlemek icin bot turlari snaefellsjokul ve hellnar icin geliyorlar.
hellnar: ilk duragimiz arnastapide arabayi park etmek bu kucuk kasabayi gormek icin kiyi serdindeki kayaliklarda yaklasik kirkbes dakikalik bir yuruyus yapmak gerekiyor. yol boyunca degisik sekilde kayalar gormek mumkun . ilginc olani ise kasaba sakinlerinin bu ecis bucus kayalara isim vermeleri(kayalarin onunde isimlerini yazmislar troll kayalari gibi). bu kasabanin ozelligi ise okult bilim (bilim demek ne kadar dogru bilmiyorum) ile ugrasanlara wicanlar ve turlu herbalistleri her sene bir sanirim nisan ayinda burada toplaniyor olmasi. onlara gore snaefellsjokull'un (snaefells ) gizemli bir gucu var ve bu guc bu toplnatilar sonucu onlara geciyor.
snaefellsjokul : jokul izlanda dilinde buzul anlamina geliyor. hellnardan bir kismi gorunuyor. ama acikcasi bizim kiyafetlerimiz buzullarda bir tur icin uygun degildi.
stykkisholmur: burasi ufak bir balikci kasabasi. ozelligi ise balina izleme turlari icin gemiler buradan kalkiyor. balikci kasabasi oldugu icin ufak sevimli ve (nispeten uygun fiyatli) balikci retorantlari bulmak mumkun ve hatta balina eti denemek de mumkun.(gorunusu kirmizi ete benziyor tadi balik ve pismis ciger arasi). onerebilecegim restoran fimm fiskar. ayrica kilisesi de gormeye deger bir diger futristik kilise.
golden circle: thingvellir, geysir ve gullfoss (bazen skalholt ve/veya laugarvatn)
geysir: izlandanin en cok turist gecen fenomenlerinden biri. yerden metrelerce yuksege fiskiran kaynar su ve sulfur kokusu burayi diger turistik yerlerden ayiryor. yaklsik uc tane geysir var. en buyugu kendini etrafindaki tursit kafilesi ile belli ediyor. herkes su fiskiriken resim ckebilmek icin pusuda bekliyor. giriste para falan odemeye gerek yok.
gulfoss: geysiderden sonra ikinci durak izlandanin en buyuk selalesi . gorulmeye deger ve giris parasiz.
thingvellir: ilk izlandalilar gocmen norveclilerden olusan bir topluluk oldugu icin burada iskandinav geleneklerini surdurmusler. aralarinda etkilesimi saglamak ortak kararlar almak amaci ile althingi adnda bir komite kurmuslar. althingi avrupadaki ilk parlemento ms 930. izlandalilar hristiyanligi da ilk burada hic kavga veya savas vermeden kabul etmisler(sadece pratik nedenlerle) ama ayni zamanda eski viking geleneklerini ve inanclarini da yatak altindan devam ettirmisler. buranin bir diger onemi amerika ve avrupayi birbirinden ayiran kontinantal plaka isareti. bu dogal parka da giris parasiz.
laugarvatn: laugar izlandaca gol havuz anlamina geliyor. burasi da ilik golu ile unlu kucuk bir kasaba. althingde hristiyanligi kabul eden bazi hristiyanlar oradaki suyu soguk bulmuslar ve bu kasabaya gelip burada sicak suda vaftiz olmaya karar vermisler.o yuzden bu radaki gol kutsal sayiliyor. ama ne yazik ki icerigindeki koli basili yuzunden biz gittgimizde yuzmeye kapali idi.
golden circledan sonra otele donup dinlenmekte fayda var. sonraki gun heklaya arabayla yola cikilabilir. ucsuz bucaksiz lav tarlalari etrafta dolanan koyunlar ve tabi ki atlari yol uzerinde bize oldukca degisik manzaralar sundu. (biz o gun ayrica otelden de ayrildik amacimiz ulkenin guneyinde (en guney ucu) vik sehrinde iki gun bir hostelde kalmakti).
hekla: bilnen ilk patlamasi 1104 sonra 1947 de ve 1970 patlamis izlandanin en buyuk ve en tehlikeli dagi. buraya avrupali gezginler hellsgate(cehennem kapisi) adini vermisler. biz ise daha cok sogumus lav tarlalari ile karsilastik. eger 4x4 kirlarsaniz dagin etrafinda thors gate denilen doga harikasi vadiye ulasirsiniz. biz bir yere kadar bizim dandik arabayla gittik sonra yururuz dedik ve tam olarak oraya neden thors gate dediklerini anladik. o kadar sert esen bir ruzger var ki beni nerdeyse havaya ucuruyordu. gerci yandaki arkadas thora kufrettin ondan oluyor falan dese de siz siz olun ya turla yada 4x4 ile buraya gidin.
thjodveldisbaer: burasi eski uzeri cimenle kapli eski 11 yy. izlanda yerlesimlerini baz alarak insaa edilmis ve icini gezebileceginiz bir muze.giris 10 euro .
eyjafjallajokul: pek fazla bir sey demeye gerek bjork ve sigur ros dan sonra izlandanin en unlu yuzu. hekladan ana yola cikip guneye vik'e ve troll kayalarina dogru yol alinca yol kenarinda tum hasameti ile duran dag(hekladan oldukca kucuk). biz daga cikan turlara katilmak istemedik cunku cok pahali idi sadece yol uzerinden sekilli fotosunu cektik.
vik: adanin en guney ucu her an yagmur alan kucuk kasabasi. biz burada vik hostel kaldik. kahvaltisi olaganustu idi. ev yapimi waffle, ev yapimi ekmek taze yumurta ve sut. eger giderseniz kesinlikle deneyin. kiyisinda troll kayaliklari adini verdikleri gene ecis bucus kayliklari gormek mumkun. hava hep yagmurlu ve kasvetli olunca bu kayaliklar cidden insana urkunc geliyor ve neden troll kayaliklari adini aldiklarini anliyorsunuz.
skaftafell dogal parki ve vatnajokull: vikden ana yoldan 2 saat doguya dogru yol aldiginizda onunuze skaftafell dogal parki cikiyor. burasi ozelikle treking severler icin sahane bir alan. giristen haritalari alip gideceginiz rotayi beliliyorsunuz ve sahane manzara esliginde tirmanmaya basliyorsunuz. bu park iceriginde avrupanin en buyuk buzulu olan vatnajokullu de barindiriyor. biz buzul icin uygun giyinmedigimizden sadece fotografini cektik. park girisi ucretsiz.
parkta bir gun gecirip vikteki hostelimize donup bir gece orada konakladiktan sonra reykjavik'e geri donduk ama bu sefer laugardalslaug yakinindaki hostelde geceledik ve ucagimizin zamanina kadar laugardalslaugda takildik.
hediyelik esya: manyak olmayin. magnet bile burada her yerin iki kati fiyatina . adamlari havayi bile kutulara koyup 1 euroya satiyorlar. her sey acaip pahali. dukkanlardan uzak durun!
yemek: deniz urunleri, koyun eti oldukca yaygin ve lezzetli. izlanda yurtdisindan et ithal etmeyi engellemek icin her turlu kanunu koymus. bu hem yerli ciftciyi koruyor hem de eski yontemlerle yetisen koyunlarin etini her yerden daha lezzetli kiliyor. restoranlar cok pahali o yuzden aksam yemekeri icin mutfagi olan bir hostel ya da otel ayarlamak sart. ama bir kere olsun bir balik restoraninda yerel baliklar (balina olmak zorunda degil) denenebilir.
hakarl: bir tur fermente olmus kopekbaligi eti. uzzzzzzzzaaaaaaaaaak durun. tadi amanyokli et gibi. kokusu temizlik malzemesi gibi. hayatimizda balikcinin sozune guvenip bu boku almak en buyuk hatamizdi.
izlandaya kolnden germanwings ile ucarak gitmek hem uygun fiyatli hem rahat. almanlar genelde 4x4 arabalarini almanyadan kiraliyip hamburga gidiyorlar oradan da botla izlandaya variyorlar.en cok tercih ettikleri ise dogal parklarda kamp yapmak. hosteller ayrica kamp yeri de sagliyor. onun disinda dogal ulusal parklarin etrafinda kamp yerleri de mevcut. ben ve arkadasim pek kamp delisi olmadigimizdan otel ve hostel seceniginde karar kildik.
izlanda dedigim gibi cok pahali, en cok para harcadigim gezim bu oldu ki pariste bile bu kadar harcamadik.biz 10 gunluk gezide baskenti ve adanin guney ve batisini gezebildik.
yaniniza para almadan otostopla kamplarda takilirim demeyin. bazen hava oyle kotu oluyor ve yollarda o kadar az arac var ki hasta olur gelirsiniz.