Uydu Görüntüleri Yardımıyla Deniz Temizlenebilir mi?

Orijinali Nature'da yayınlanan bu makale, geleceğe dair kesinlikle umut veriyor.
Uydu Görüntüleri Yardımıyla Deniz Temizlenebilir mi?

uzay vasıtasıyla deniz temizliği yapılabilir mi?

uydu görüntülerinin süper bilgisayarlar ve gelişmiş arama algoritmalarıyla birleştirilerek deniz yüzeyindeki atıkları düzenli olarak tespit etme ve izleme konusunda ne kadar etkili olduğuna dair bir çalışma yapıldı.


çalışma, 2015-2021 yılları arasında avrupa birliği’nin copernicus sentinel-2 uydusundan elde edilen verilerle, akdeniz'deki atıkların 94,5 kilometrekarelik bir alanı kapladığını, yani 7.500 futbol sahasına eşdeğer olduğunu gösterdi.

çalışmanın yazarlarından andres cozar, bu başarıya sadece süper bilgisayarlar ve gelişmiş algoritmalar sayesinde ulaşıldığını belirtti. cozar, ekibinin bir metrekare kadar küçük lekeleri tespit edebildiğini, mevcut uydu teknolojisinin ise 20 metrekareden küçük lekeleri algılayacak kadar hassas olmadığını ekledi.

araştırmacılar, akdeniz’deki en kapsamlı deniz atıkları haritasını çıkararak, en kirli bölgeleri, yıllar içindeki büyük değişiklikleri ve karasal atık giriş noktalarını belirledi. örneğin, suez kanalı'na geçiş yapmak üzere bekleyen gemilerin bulunduğu bölgede yüzen çöp hotspot'unu tespit ettiler.

deniz atıklarını izlemek için en uygun sensörlerin belirlenmesi, çeşitli atık bileşenlerinin yansıttığı radyasyonun bilinmesini gerektiren uzun bir süreçtir. çalışmanın amacı, deniz atıklarını uzaydan izlemek için gerekli teknik özellikleri, spektral aralıkları, gereken uydu sayısını ve gözlem yüksekliğini belirlemekti. araştırmacılar, denizden toplanan atık malzemeleri yapay güneş radyasyonuna maruz bırakarak spektral veriler elde etti ve bu verileri kullanarak sensörün farklı deniz ve iklim koşullarında hangi yüksekliklere ulaşacağını belirledi.

kaynakça: nature