UPS Kargo Kamyonlarının Kapıları Neden Genellikle Açıktır?

Özellikle Amerika'daki UPS kamyonlarının kapılarının olmadığını fark etmişsinizdir. Neden?
UPS Kargo Kamyonlarının Kapıları Neden Genellikle Açıktır?

ups amerika birleşik devletlerinde kurulmuş uluslararası dağıtım şirketidir. ups kısaltmasının açılımı united parcel service'tir. kurucusu james casey isimli iş adamı. united states department of labor'ın rivayetine göre james 1907 yılında şirketi kurmak için bir arkadaşından 100 amerikan doları borç alır. (dipnot: enflasyondan dolayı 1907 yılındaki 100 dolar günümüzün 2742,5 dolarına eşit https://ibb.co/rbd3bgr) ve şirketini açar.


james şirketin ilk yıllarında kargo dağıtımlarını bisiklet ve motosiklet ile yapardı. büyük buhran döneminde adil ücret ve iyi çalışma koşulları sağladı ve sendikalarla işbirliğini teşvik etti. şirketi diğer firmalara göre ileri taşıyan unsur tam olarak bu olmuştu. çoğu şirket büyük buhranın etkisi ile tüm elemanlarını çıkartıyor zarar ettiği parayı azaltmaya uğraşıyordu. james biz aynı gemideyiz diyerek elemanlarını kovmadı. iş saatlerinde düzenlemeye gitti şirketi çalıştırmaya devam etti. belki de bu gün ups firmasının bu denli büyük olmasının ana nedeni buydu. krizi fırsata çeviren james casey öldüğünde 100 milyon dolar serveti vardı

şimdi de gelelim ups ile ilgili ilginçliklere... evet ups aslında çok ilginç bir firma. şirkete has çok ilginç uygulamalar var. bu yazıda yalnızca 2 tanesinden bahsedeceğim:

birincisi ups araçlarının kapıları neden sürekli açık?

ikincisi ise ups neden sola dönüşü kısıtladı?

birinci sorumuz: ups araç kapıları neden sürekli açık?

evet ups araçlarının çok büyük bir kısmı kapısı açık seyahat ediyor.


amerika'da görüp dikkat edenler eminim merak ettiniz.

ups araçlarında kapılar genellikle açıktır çünkü ups araçlarının büyük bir kısmında klima yokmuş. "vaay pintiler milyar dolarlık şirket çalışanlara bir klimayı çok mu görmüşler" demeyin valla james'in kemikleri sızlar. klima yok çünkü araç çalışanları sürekli araçtan inip biniyorlar. klima sistemi olsa bile etkili olmaz. sürücüler de kapıyı açık bırakıyor ki içerisi hava alsın diye (muhtemelen arizona ve teksas gibi bölgelerde görülür.) ikinci sebepse teslimatı daha hızlı yapabilmek. sonuçta bir mesai günü içerisinde bütün teslimatları zamanında yapabilmek için her saniye önemli hale geliyor.

ikinci sorumuz ise: ups neden sola dönüşü kısıtladı?

evet ups mühendisleri müthiş çalışmalar ile kargo çalışanlarını izlediler. verimliliği arttıracak, yakıt tüketimini azaltacak ve sürücüleri daha önce merkezlerine geri getirecek rota optimizasyon planları tasarlamak istediler. ve bir şeyi hesapladılar: araçlar sol şeride geçmek için hem çok fazla zaman hem de çok fazla yakıt harcıyordu. ve sürücülere dediler ki sola dönüşü azaltın hatta mümkün ise hiç yapmayın. sürücüler onayladı, sola dönüş yapmıyorladı (çok ciddi durumlar dışında). ve buum! ups mühendisleri haklı çıktı. sürücüler sola dönüş yapmadıkları zaman hem zaman hem yakıt tasarrufu yaptılar. öyle ki 2004-2017 yılları arasında 13 sene boyunca ups'un tasarruf ettiği yakıt miktarı 37 milyon litre. 1 litre yakıtın fiyatını 1 dolardan hesaplarsak, bu tam olarak 253.620.200 (ikiyüzelliüç milyon altıyüzyirmi bin ikiyüz) türk lirası eder.

şimdi "e şimdi bu adamın gideceği rotada sola dönüş ile daha kısa bir yol varken nasıl daha uzun yolda hem yakıt hem zaman tasarruf etti?" diyebilirsiniz. tam bu noktada ups yetkilileri sonuçlar bize bunu göstermiyor diyor. yetkililere göre ups sola dönüşleri minimuma indirme fikri ile gerçek anlamda hem zaman hem yakıt tasarruf etmiş.ellerindeki veriler onu gösteriyormuş.

kaynak 1 / kaynak 2