Tüm Ayrıntıları, Öncesi ve Sonrasıyla: Green Card Nasıl Alınır?

"ABD vatandaşı olmayan kişilerle onların eşleri ve çocuklarına ABD'de ömür boyu oturma ve çalışma izni veren resmi belge" olan Green Card'a gösterilen ilgi büyük oluyor. "Green card nasıl alınır, green card başvurusu nasıl yapılır, ücretli mi, nedir ne işe yarar?" diyenler için ışık tutacak bir rehber.
Tüm Ayrıntıları, Öncesi ve Sonrasıyla: Green Card Nasıl Alınır?
iStock.com

1) öncelikle her sene yaklaşık 1 ekim 3 kasım tarihleri arasında https://dvlottery.state.gov/ adresinden bizzat kendiniz başvuru yapıyorsunuz. bu aşamada bilgileri doğru doldurmanız önemli. fotoğrafı kurallara uyacak şekilde taratıp yüklüyoruz. photo validator ile doğrulayıp yükleyebilirsiniz. size verilen anahtar numarayı saklamanız gerekmekte. kaybederseniz loto felan yalan olur.

2) mayıs ayının başında sonuçlar açıklanıyor, eğer siz de "randomly selected" iseniz aşamalara başlama hakkı kazanmışsınızdır demek. bundan sonra yapacağınız ilk iş karar vermek olsun. eğer istiyorsanız amerika'da yaşamak devam edin, turist olarak kullanacaksanız sorun olacağını söylüyor genelde greencard sahipleri. 160 dolara turist vizesi almanız daha mantıklı olabilir.

3) seçildikten sonra kartı alana kadar önünüzde uzun bir süreç var. mesela dv2016 başvuruları 2014 ekimde, sonucu 2015 mayısta öğreniyorsunuz, mülakatlar eylül ayında başlıyor 2016 eylülüne kadar sürüyor.

4) önce ds260 ( ds-260 ) formunu dolduracaksınız, tekrar bu formda da belirttiğiniz her şeyin doğru olması zorunluluğu var. eğer hatanız olursa ve göndermişseniz düzeltmek çok zor. 

a) yesilkart.gen.tr forumundan crazycells isimli arkadaşın hazırladığı bu set ingilizce bilmiyorsanız bile formu doğru doldurmanızı sağlıyor. goo.gl/ykhmct

b) formu doldururken bir pasaporta ihtiyacınız var fakat pasaportunuzu değiştirmeniz gerekecekse de sorun değil, 15 gün önce pasaport fotokopisini göndermeniz gerekiyor, eski pasaportu da saklayıp yenisinin fotokopisi ile birlikte gönderirsiniz.
yani formu doldurduktan sonra pasaport değişimi sorun değil. 

c) formu buradan bulabilirsiniz. https://ceac.state.gov/ceac/  formun adı ds260 (ds-260) 

d) 15 dakika içinde kaydetmezseniz site sizi dışarı atabilir. bu yüzden her aşamada kaydedin. 

e) tekrar uyarayım eksik bilgi vermeyin. her şey doğru olmalı yukarıda paylaştığım dosya bu konuda çok aydınlatıcı. 


5)
formu doldurdunuz, şimdi beklemeye başlıyorsunuz. büyükelçiliğin sitesinde her ay hangi numaraların o ay içinde aktif olacağıyla ilgili duyuru var. 

a) siz yine de https://www.dvlottery.state.gov/ sitesinden sürekli kontrolünüzü yapın. 

b) sizin için bir mülakat tarihi oluşturulduysa ds260 da belirttiğiniz mail adresine mail gelir ama buna çok da güvenmeyin sürekli yukarıdaki iki şekilde kontrol edin. 

c) mülakat tarihi iki şeye bağlıdır:

* sıra numaranız, size 201xeu0000xxxx şeklinde bir numara gelir. ilk numara lotonun yılı, eu dan sonraki ikinci numara da sıra numaranız.

* sıra numaranız 1 olsa bile ds260 formunu geç doldurduysanız mülakat tarihi ertelenir. ne kadar erken doldurulursa o kadar iyi aslında. çünkü 85 bin kişi "randomly selected" ama yaklaşık 55 bin kişi kartı alabiliyor. bu yüzden numaranız yüksek ise ( 15 bin ve üstü ) erken doldurmanızda fayda var.


6)
mülakat tarihini öğrendikten sonra ilk yapmanız gereken pasaportunuzun mülakat tarihinden sonra en az 8 ay daha kullanılabilir olabileceğini garantilemek. yani diyelim ki siz ocak 1 de mülakata gireceksiniz, geçerlilik tarihi en az 1 eylüle kadar olmalı. bu aşamada pasaportun yeşil - bordo olması fark etmiyor.

7) türk dv talihlileri için belge listesi

mülakattan en az 15 gün önce posta ile gönderilmesi gerekiyor belgelerin. geç kalmayın. sırasıyla aşağıdaki belgeler isteniyor:

bu belgeleri görüşmeden önce elçiliğe göndermemek vize işlemlerinizde gecikmelere sebep olacaktır!

* iki tane fotoğraf : kuralları var linkten bakın

* diploma (fotokopi): en az lise diploması isteniyor. üniversite öğrencisiyseniz, öğrenci belgesi ve "aslı gibidir" onaylı fotokopisi yeterli. eğer diplomanız yoksa en az 2 yıl iş tecrübesi gerekiyor bunu kanıtlamanız gerek.

* pasaport fotokopisi: ds-260 doldurduğunuz eski pasaportunuz var ise onun da fotokopisini gönderin. eğer amerikan vizesi var ise onun da fotokopisi isteniyor.

* nüfus kayıt örneği (asıl): nufus müdürlüğünden alınacak, kırmızı damgalı, aslı gönderilecek.

* evlilik cüzdanı (fotokopi): evliyseniz. bekarsanız yok.

* boşanma belgesi ya da ölüm belgesi (fotokopi): evlenip boşandıysanız, bekarsanız yok.

* adli sicil kaydı (16 yaşından büyük her başvuran için) (asıl): arşiv kayıtlı olacak, e devletten alınacaksa resmi kurum seçilmeli. adliyeden alınacaksa kırmızı mühürlü olarak gönderilecek.

* mahkeme kararları ve hapishane kayıtları (fotokopi ve ingilizce tercüme): suç işlediyseniz.

* finansal belgeler (fotokopi): 15000$ göstermeniz gerekiyor hesabınızda. abd sizin oraya geleceğinizden ve bir süre iş arayacak bütçeniz olduğundan emin olmak istiyor. aile için başvuruluyor ise 15k+5k x kişi sayısı diyorlar ama yine de kişi başı gösterin. fotokopileri önce göndermeniz isteniyor, hesap cüzdanını yanınızda bulundurun deniyor. eğer ıslak imzalı ise istenmiyor orjinali fakat riske atmayın mülakata da götürün.

* csc pasaport teslim alma yeri makbuzu: bir ptt şubesi seçiyorsunuz vizeniz onaylanırsa almak için. diversity visa seçeceksiniz.

daha fazla bilgiye ulaşmak için kaynak :
büyükelçilik sitesi
yönergeler


8) sağlık raporu (sağlık kontrolü):
sizden vize için bir sağlık raporu isteniyor. kapalı zarf içinde teslim edeceksiniz zarfı, kesinlikle açmayın. ben baştan söyleyeyim de.

a) bulabildiğiniz tüm aşı kartlarınızı bulun.

b) anlaşmalı yalnızca bir muayenehane var, onun da linki burada

c) ilk masrafınızı burada yapacaksınız.

d) yeri kuğulu parkın hemen yanında, düzen labının olduğu binada, içeriden pasaja gireceksiniz. 4. kat. asansörden çıkınca sağda beyaz bir bekleme odası var orada bekliyorsunuz. önceden randevu almak şart. kalabalık olabiliyor. 

e) sağlık raporu için en az 2 gün önceden gelmeniz gerekiyor mülakattan. 

f) öncelikle sizi bir alt katta tahlil yaptırmak için gönderiyorlar. 47 dolarlık bir ödeme alınıyor. bu ödeme kan tahlili ve akciğer röntgeni ya da başka bir şeyi için, galiba tüberküloz a bakılıyor. 

g) ardından üst kata çıkıyorsunuz, soyunup muayene önlüğü giyiyorsunuz. doktor nefesinize bakıyor ve aşı kartlarınızı istiyor. aşı kartınızı bulabilirseniz iyi olur. aşı listesi doktorun sitesinde var.

* eğer bulamazsanız doktor size uygun aşıları yaşınıza göre tespit edip orada hemen yapıyor. size bir aşı kartı veriyor. 

* aşıların ücretleri 20-200 dolar arası değişiyor. doktor ücreti 100$ + aşılar 100$ civarı tuttu, 47$ da kan ve röngen toplam 250 dolar civarına çıkmış oldum. bir gün sonra teslim alınıyor. 

* zarfı kesinlikle açmayın. 

* aşı kartlarını mülakata götürmenize gerek yok. 

* cd'yi de götürmenize gerek yok, sadece zarfı götüreceksiniz. 


9)
sıra geldi mülakata. öncelikle bir güzel 330 dolar ayarlayın. görüşme masrafı o çünkü. 

a) bazı bankamatikler de dolar verebiliyor. 

b) genelde kredi kartı geçiyor diye biliyordum ama nedense görevli kredi kartı değil nakit istiyorum dedi hemen çıkarıp verdim 350 dolar. hemen üstünü veriler. yanınızda nakit dolar bulundurun.

c) tl kabul edilmiyor.

d) öncelikle 8.30 için randevunuz vardır. 8.30 da orada olursanız çok geç kalırsınız. 8.10 geçe civarı gitmeme rağmen 1 saat 20 dakikada içeri girebildim. sıra çok olabiliyor. erken gidin.

e) size sıra numarası veriliyor. mülakatın türkçe mi ingilizce mi olacağı soruluyor. türkçe seçmiştim ben. sürekli ekranı takip edin kaçırırsanız sıkıntı olur. 

f) öncelikle sıra numarası yanınca pasaport ve eksik belgeleri teslim etmek için bankoya gidiyorsunuz. selective service diye bir muhabbet var, eğer seferberlik olursa sizi de çağıracağız diyorlar. yaşı 18-26 olanlar için sadece. onun belgesini imzalayın diyorlar. ama ben daha önceden imzalamıştım. hemen belgeyi de alıp beklemeye gönderiyorlar sizi. 

g) bir sonraki yandığında ücret ödemeye gidiyorsunuz.

h) bir saat sürüyor en az bu işlemler, 1.30 saat kadar sürdü 3. kez ışığın yanması. 

i) mülakat işte bu aşamada oluyor. eksik belgeniz yok ise konsolos ile görüşeceksiniz.

j) önce parmak izi alıyor.

k) yemin ediyorsunuz söylediklerinizin doğru olacağı için. 

l) türkçe olarak konuşmaya başladık konsolos ile, ama ben ingilizceye döndüm tam anlaşamayınca. sizinle ilgili amerika ile ilgili basit sorular soruyor. en sonunda onaylandı, ptt ile göndereceğiz diyor ve tebrik ederek gönderiyor. 


10) 2-3 gün içinde daha önce seçtiğiniz ptt şubesinden alıyorsunuz. telefonunuza takip numarası geliyor.

a) zarfı aldınız içinde pasaportunuz ve açıklama kağıtları var. dikkatli açın paketi. 

b) sarı bir zarf var kesinlikle açmayın.

c) sarı bir zarf olacak onu sakın açmayın.

d) sarı zarf çok önemli, açılmaması gerekiyor.

11) bundan sonra yapmanız gereken 6 ay içinde amerikaya giriş yapmak, yapamazsanız sağlık raporunu yeniletmeniz gerekiyor galiba ben de pek bilmiyorum.

a) hava alanında sarı zarfım var diyerek sizi yönlendirmelerini istediğinizde güvenlikler yönlendiriyormuş buradan sonrasını ben de bilmiyorum.

b) vereceğiniz adrese greencard'ın orjinali gelecek, gelmesi 2 ay sürebiliyormuş. ama o arada siz pasaportunuza basılı olan vizeniz ile rahatlıkla çalışabiliyormuşsunuz.


not: buradan istatistikleri bulabilirsiniz. kazanan sayısı da buradan.