Trajik Deniz ve Hava Kazalarının Yaşandığı İlginç Bölge: Masalembo Şeytan Üçgeni
meşhur bermuda şeytan üçgeni bölgesinin bir benzeri olan lanetli bir diğer üçgenden endonezya'da da var
masalembo (masalembu) şeytan üçgeni derler adına. tarih boyunca devasa ve trajik deniz/hava kazaları meydana gelmiştir bu bölgede. ben bu facialardan sadece 1981'den itibaren günümüze kadar olanları ve buradan hareketle neden bu bölgenin şeytan üçgeni olarak kabul edildiğini anlatmaya çalışacağım.
masalembo üçgeni, doğu java'daki bawean adası, batı sulawesi'deki majene bölgesi ve batı nusa tenggara'daki pulau tengah arasındaki sularda farz edilen bölgeye verilen isimdir. ismini masalembo adalarından alır. yüzyıllardır bu bölgede meydana gelen küçük veya orta ölçekli deniz kazaları, kaybolan ya da batan balıkçı gemileri bilinen bir gerçekti. çoğu kaza uluslararası ortamda haber bile olmamıştı. genellikle yörenin insanlarının hassasiyet gösterdikleri bir durumdu üçgende yaşananlar. bu yüzden bölge balıkçıları bu bölgeye hep itidalli yaklaşırlar, geleneksel yöntemlerle belirledikleri alanlarda, üçgen'in içinde yer almayacak şekilde başka yerlerde avlanırlardı. fakat özellikle bölgede 1981'de yaşanan feci kmp tampomas ii kazası ve ardından çorap söküğü gibi gelen diğer kazalar herkes için hem bir gizem hem de büyük bir endişe oluşturmaya yetmişti.
bölgede yaşanan kazalar
orijinal adı central no.6 olan tampomas ii gemisi, ülkemizdeki ido isimli deniz taşımacılığı yapan şirket benzeri yolcu taşımacılığı yapan pt pelni isimli şirkete ait, 128.6 metre uzunluğunda, 1500 yolcu ve yüzlerce araç tasıma kapasitesine sahip olan, japon üretimi döneminin güzel bir gemisiydi. gemi jakarta - padang ve rotasının masalembo üçgeninden de geçtiği jakarta - ujung pandang rotalarında çalışıyordu.
tampomas ii, 24 ocak 1981 cumartesi günü saat 19:00'da tanjung priok limanından ayrıldı ve 26 ocak 1981 pazartesi günü saat 22:00'de ujung pandang'a varacağı tahmin ediliyordu. gemide 200 araç, 1055 kayıtlı yolcu ve 82 mürettebat, aynı zamanda da 305 adet kaçak yolcu da bulunuyordu. seyir esnasında masalembo adaları yakınına gelinmişti ve fırtınalı havada geminin motorlarından birisinde yakıt sızıntısı başladı. ardından yangın çıktı. geminin taşıdığı 200 aracın her birinin yakıt tankı alevlere temas ettikçe birer bomba gibi patladı, yangın söndürülemez bir hâl aldı. yangın izole edilmemiş yakıtın bulunduğu makine dairesine sıçrayınca facia kaçınılmaz oldu ve gemi masalembo şeytan üçgeni olarak tabir edilen yerde içinde bulunan yolcularla birlikte battı. kimi kaynaklara göre 666, kimilerine göre de 431 kişi öldü, 288 kişi kayboldu. ülkede 3 günlük yas ilan edildi, bayraklar yarıya indi.
bu çok büyük faciayı belki de hiç kimse masalembo şeytan üçgeninin gizemine bağlamamıştı. ta ki 1981'deki tampomas ıı kazasının gerçekleştiği yerde, noktası noktasına aynı koordinatta gerçekleşen mv senopati nusantara yolcu gemisi kazasına kadar. 30 aralık 2006 tarihinde, orta kalimantan bölgesinden çıkıp orta java bölgesindeki tanjung emas limanına giden bir diğer japon üretimi olan senopati nusantara gemisi, 628 kişilik yolcu ve mürettebat ile sehayat ederken, tampomas ıı'nin yanarak battığı bölge olan masalembo'ya bağlı kangean adası civarında benzeri bir fırtınada battı. 500'e yakın insan öldü.
insanlar 26 yıl arayla yaşanan iki kazanın tıpa tıp aynı bölgede meydana gelmesinden dolayı şok yaşıyorlardı. senopati nusantara faciasından sadece ama sadece bir gün sonra, 2007 yılının ilk günü olan 1 ocak'ta adam havayolları'nın 574 sefer sayılı boeing 737-4q8 yolcu uçağı malesef yine aynı yerde, masalembo bölgesinde navigasyon sistemi arızası verip 102 kişilik yolcu ve mürettebat ile birlikte radardan kayboluyordu. hiçbir ceset bulunamadı. bu kaza bir boeing 737-4q8'in yaşadığı dünyadaki en büyük kaza olmuştu. o gün bütün tv kanalları arka arkaya yaşanan birisi deniz diğeri hava aracı facialarını masalembo şeytan üçgeninin laneti üzerinden konuşmaya başladı.
masalembo şeytan üçgeninde olayların arkası kesilmedi. 19 ocak 2007'de masalembo bir kurban daha aldı ve km mutiara indah gemisi battı. sanki müsibet dönemi gelmişti bu lanetli üçgenin içinde kalan bölgede. ardında yine sadece kısa bir süre sonra, 27 temmuz 2007 cuma günü km fajar mas gemisi battı ve takiben 16 ağustos 2007'de aynı sularda km sumber awal gemisi masalembo'nun kurbanlarından bir diğeri oldu. 11 ocak 2009'da ise km lotus prima masalembo üçgeninde batan diğer bir deniz aracı oldu. tarih 19 mayıs 2017'yi gösterdiğinde km mutiara sentosa ı isimli başka bir gemi de masalembo üçgeninde yanarak battı.
masalembo şeytan üçgeni bölgesindeki son trajedi ise, geçtiğimiz aylarda çoğumuzun haberlerde denk geldiği kapal selam kri nanggala-402 isimli denizaltı kazası olmuştu. 53 denizaltı mürettebatının tamamı öldü. ülke yine derin bir yas tuttu.
masalembo üçgeninde yaşanan tüm bu trajedileri endonezya halkı kendi kafasından doğaüstü güçlerle anlamlandırdı
mesela bir efsane, masalembo bölgesinin endonezya'da iblislerin ve cinlerin yaşadığı en büyülü krallığın merkezi olduğunu söyler.
başka bir efsane masalembo'nun sularından, deniz kabilesi halkının annesi olduğuna inanılan görünmez bir doğaüstü figür olan kraliçe malaka tarafından kontrol edilen bir alan olarak bahseder. bu efsane, etrafta yaşayan balıkçı halk tarafından daha çok kabul gören bir inanıştır. zira masalembo adaları sakinleri, sularından geçmek isteyen herkesin deniz sakinlerinden izin alması ve özel teklifler getirmesi gerektiğine inanır. mesel şöyledir : "kraliçe ratu malaka bazen çizgiyi dalgaya çeker! eğer dalganın beyaz çizgileri varsa, geri dönmelisin. inat edip yola devam edersen öleceksin!"
masalembo şeytan üçgeninde yaşanan onlarca hatta yüzlerce bilinen kazalar bilim insanlarının da dikkatini çekti elbet
son tahlilde onların da konu ile ilgili bilime dayalı değerlendirmelerini buraya taşıyarak yazımıza nokta koyalım. aşağıdaki görsele de bakılacak olursa, bölge çeşitli yönlerden gelen okyanus akıntılarının bir kesişme noktası haline gelmiş. java denizi boyunca yol alan muson akıntıları ve diğer mevsimsel akıntılar masalembo bölgesinde birleşmiş.
aynı zamanda masalembo üçgeni'nde, bazen günlük veya bazen yıllık döngülerdeki basınç farkları nedeniyle deniz akıntıları ve rüzgarlar meydana geliyormuş. daha sonra ikisi buluşup bir olup; hortum, kasırga veya tayfun gibi yavaş bir dönüşle oluşan iklim hareketi haline geliyormuş. ancak aniden yön değiştirebilir, o sırada karşısına gelen hava veya deniz aracına kaza yaptırabilirmiş.
evveli ile ahiri ile masalembo şeytan üçgeninin yakın tarihteki kazalarla dolu ürküten hikayesini yazmaya çalıştım. bir şey ekleyeyim son kertede: tarih boyunca belki de binlerce can alan masalembo şeytan üçgenine adını veren masalembo adaları, eğer oraya sağ salim ulaşmayı başarabilirseniz tam bir egzotik cennettir. :))