Trafik Kazası Geçiren İnsanlardan Belki de Hayatınızı Kurtaracak Tavsiyeler
emniyet kemerinizi takın
emniyet kemerinizi arkanızdan geçirerek takmadığınızda emin olun.
yanınızda birisi oturuyorsa onun da emniyet kemerini taktırın.
arka koltukta oturanlara da emniyet kemerlerini taktırın. (kazada arkadakilerin halini görseniz kendi kemerinizi de onlara takarsınız. özellikle çocuklara.)
tüm emniyet kemerlerinin takılı olduğunu kontrol edin.
iyi şoför yoktur, dikkatli şoför vardır.
ekleme
ekşi sözlük'ten şunu da koy da görsünler emniyet kemeri takmayanın çilesini dediler. şu arka koltuktakiler mesela nasıl da fıldır fıldır geziyor. +18 değildir.
gaza gelmeyin
herkes ağanız, herkes paşanız olsun. bırakın yapsınlar, bırakın geçsinler.
trafikte hiç kimseye bir şey öğretemezsiniz. siz haklı olsanız bile haksız birine had bildirmeye çalışmayın.
karşıdaki araçta insan var diye düşünmeyin. her an araç içinden insansı bir hayvan çıkabilir.
geç de olsa gideceğiniz noktaya sağ salim vardıysanız sizden daha iyi araç kullanan kimse yoktur. şampiyon sizsinizdir. nokta.
haaa! unutmadan: gaza gelmeyiiiiiiin!
yolda karşınıza hayvan çıkarsa?
uzun yolda ekseriyetle otobanda önünüze kedi köpek çıkarsa, hayvanlara çarpmamak adına kendi hayatınızı ve trafikteki diğer insanların hayatlarını tehlikeye atacak şeyler yapmayın. eğer süratli iseniz manevra yapmak çok ciddi riskler barındırır. aracınız takla atabilir, şarampole yuvarlanabilirsiniz, karşı şeride geçebilirsiniz. tüm bu risklerden kaçınmak için vicdanen kötü hissedecek dahi olsanız hiç fren yapmadan hayvana çarpın. okuyanlardan bazıları içinden büyük küfredecek ama emin olun doğrusu budur. hızınız görece düşükse manevra yaparak kurtulabilirsiniz. ama saatte 120-140 km ve üzeri bir hızdaysanız kesinlikle çarpmayı tercih edin. aracınızın ön tamponu, belki farlarınız hasar görecektir ama canınızı ve çevrenizi minimum tehlikeye atmış olacaksınız..
konuya dair çok sayıda destekleyici mesajlar geldi ekşi sözlük'ten. daha fazla kişiye ulaşması için bazılarını ekliyorum.
* hocam ben serviste çalışırken kaportadan çıkan bir fluence test etmiştim, kaportadaki atölye şefi arkadaş bu araç bir cana kıydı demişti ve şaşırmıştım. dediğiniz gibi sadece ön tampon değişti ve salıncakta onarım gördü araç, şehirlerarası yolda olmuş kaza, araç çekicisiz kendi gelmişti servise. işçilik dahil 5-6 bin lira gibi bir kaydı oldu serviste 4-5 gün(randevusuz ve yoğun yaz sezonunda geldiği için) kaldı ve gitti. o hızlarda ani frenler ve manevralar çok daha fazla hasara ve can kaybına sebep olur.
* 60 ile köpeğe çarptı arkadaşım. arabaya çarpmış kadar araç dağıldı. çarpma konusunda söylediklerin tamamen doğru bu arada. sadece hasar kısmında yanlışsın. kuşa çarpsan radyatörüne kadar dağıtır mermi gibi.
* almancıyım ve kesinlikle buradaki öğretilen ve tavsiye edilen de aynı yönde. hatta burada sık sık geyikler oluyor otobanda. söylenen şu: farları kapat, direksiyonu iki elinle sıkıca düz tut ve frene aban. belki eklemek istersiniz ve daha fazla hayat kurtarırız. iyi günler
* birebir başıma geldi ben çok ucuz atlattım hızım 100 du maksimum. bence 100+ diye güncelleyin :)
* bir keresinde bursa'dan kayseri'ye araç takasına gidiyodum. otobanda kocaman ölü şişmiş köpek denk geldi ışıklandırma ölü bölgeydi. ortaladım ama takur tukur ses gelmişti. araç şehirde lifte bir kalktı, altı panel boydan boya kan :(
* köpek kemikleri inanılmaz sert ve ağırdır, arabanın canına okur fakat çarpmayayım derken başkalarını öldürmek çok daha kötü. üç defa çarpmak zorunda kaldım, hepsinde pişmanım ki normalde atıl durumdaki kedi köpeği alır beslerim. 7 tane oldular ellerinden öperler :) illa çarpacaksanız ortalamayın.
Diğer araçlara acemi muamelesi yapın
sadece sizin iyi şoför olmanız yeterli değil, çevresel faktörleri dikkate almalısınız. evet siz çok çok iyi bir şoför olabilirsiniz ama etrafınızdaki tüm araçlara acemi muamelesi yapın. sinyal vermiyor, ordan dönmez ben çıkayım demeyin. döner. beni görüyordur aynadan demeyin, görmez hatta bakmaz. başkasının bir anlık dalgınlığının kurbanı olmayın.
bu yazıda yaşadığım kazanın şeklinden çok yaşadığım tecrübeyi paylaşmak istiyorum
birkaç gün önce, bize (eşimle) yeşil yanması sonucunda normal şekilde en fazla 40-50 km hızla giderken (o caddedeki limit 70 km/s) bir anda ne olduğunu anlamadan solumda bir beyazlık hissetmemle soldaki perde ve yan hava yastıklarımın açılması bir oldu. kaza geçirdiğimizi ancak 1 saniye sonra sürüklenirken anladık. daha sonra zeminin de yağmur sebebiyle ıslak olmasından dolayı 24 m sürüklenerek (trafik kaza raporunda o kadar ölçülmüş) durakta yolcu indiren koca bir otobüse ve metal aydınlatma direğine öncekinden daha şiddetli şekilde çarptık ve tabii ki o sırada sağ tarafın perde ve yan hava yastıkları çoktan açılmıştı. emniyet kemerimizi her zaman takmamız, hız limitini aşmamamız nedeniyle tamamen aracın sağladığı güvenlik sebebiyle birkaç önemsiz morluk ve kas ağrısıyla kazayı atlatabildik. kaza raporunda karşı tarafın kırmızı ışıkta geçtiği ve %100 suçlu olduğu belirlendi.
gelelim tecrübe kısmına,
1) öncelikle kesinlikle ben bilmem kaç yıllık sürücüyüm mottonuza güvenmeyin, 15 yıllık sürücü olmama rağmen frene dahi basamadım. tüm kurallara uymama rağmen kurtulamadım kazadan!
2) toplam kaza süresi 2-3 saniye olduğu için “ben olsam şöyle yapardım, ah be abi şunu da mı yapamadın” gibi bir düşünceye kapılmayın.
3) hava yastıkları açılırken etrafa yoğun bir ısı yayıyor (ekzotermik bir tepkime, kimya hocam sağ olsun) ve ortalık toz duman oluyor, üstüne bir de çıkan sesten dolayı araçta yangın çıktı diye düşünüyorsunuz o an. ancak bu sadece hava –yastığının normal çalışma prosedürüymüş, bunu sonradan idrak ediyorsunuz.
4) hemen ambulans sizi alıyor ve röntgen, kan-idrar tahlili, ultrason vs gibi birçok tetkikten geçirilerek 4-5 saat müşahede altında tutuluyorsunuz.
5) perde hava yastıklarını bir kez daha vurgulamak isterim çünkü çarpma sırasında hem eşimin başını vurmasını (kemerin de katkısıyla) engelledi hem de patlayan camın bizlere o hızla sıçramasını önlemiş oldu. dolayısı ile 4 hava yastığı (sürücü, yolcu ve yanlar) kesinlikle yan darbelerde yeterli değil, bunu maalesef uygulamalı şekilde öğrenmiş oldum ve şükrettim.
toparlayacak olursam kesinlikle bu kaza bana perde hava yastığı olmayan bir araç almamam gerektiğini öğretti, tecrübeli olmanızın kaza anında işe yaramayabileceğini gösterdi ve tabii ki bir klişe olarak hayatın ne kadar pamuk ipliğine bağlı olduğunu hatırlattı. umarım bu bilgiler işinize yarar. sağlıklı günler efenim.
kaza durumunda tavsiyeler
1. önce sakin kalmaya çalışın ve dörtlüleri yakın.
2. sizde ya da olaya karışan araçta/araçlarda ambulans çağırmayı gerektiren bir durum olup olmadığına bakın.
3. olay anındaki araç pozisyonları ve mümkünse sürücüyü de içerecek şekilde video/fotoğraf kaydı alın.
4. hemen sonrasında araçları güvenli bir alana çekin.
5. karşı tarafın plaka, ehliyet ve sigorta bilgilerini mutlaka alın. sigorta şirketleri ödeme yapmamak için türlü bahaneler aradığı için eksik bilgi/evrak yüzünden mağdur olmayın.
genel tavsiyeler
1. araçta en az bir adet kaza tespit tutanağı ve tükenmez kalem bulundurun.
2. bir kez kaza yaşadığınız için araçtan ve trafikten soğumayın. hayat devam ediyor.
3. araç kullanırken telefona bakmayın (büyük harflerle yazıyorum.).
4. siz her ne kadar dikkatli olsanız da dikkatsiz ya da sarhoş bir sürücünün hatası nedeniyle kazaya karışabileceğinizden, çevrenizi de iyi gözlemleyip trafiktekiler her an hata yapabilecekmiş gibi temkinli davranın (sinyal vermeden şerit değiştirenler, yolun ortasında aniden fren yapanlar, telefona dalıp kırmızı ışığı görmeyenler, vb.).
5. tartışma ya da anlaşmazlık durumunda zorunlu hale gelmediği sürece her ne olursa olsun araçtan inmeyin. bir sonraki bineceğiniz araç ambulans ya da polis/jandarma aracı olabilir.