Trabzon-Rize-Artvin Ekseninde Bir Karadeniz Gezisi Yapacaklara Tavsiyeler

Belki gezme mevzusunu yücelten Instagram, belki de doğal güzelliklerin internet sayesinde yeniden keşfedilmesi sebebiyle Karadeniz, seyahat için popüler noktalardan biri oldu. Bu vesileyle bir Karadeniz gezi rehberi paylaşarak, gezilecek yerleri keşfedip güzel bir rota belirlemenize yardımcı olmak istedik.
Trabzon-Rize-Artvin Ekseninde Bir Karadeniz Gezisi Yapacaklara Tavsiyeler
iStock

trabzon, rize ve artvin üçlüsü için size birkaç önerim olsun. bu öneriler için aracınızın olduğunu varsayıyorum. size tavsiyem, 4x4 aracınız ya da en azından altı yüksek aracınız varsa buralara uğrayın.

trabzon

1. sera gölü'nün kenarında bir çay için, biraz soluklanın. açsanız bir şeyler de yiyebilirsiniz. fazla oyalanmayın.


2.
merkezdeki atatürk köşkü'ne gidin ve içini gezin.

3. sümela manastırına gidecekseniz de alttan manzarası daha güzel, içinden pek beklentinizi karşılamaz ama gelmişken gidin. bir de restorasyon çalışmaları ne durumda, öğrenin öyle gidin.

4. uzungöl'e gittiğinizde boşa etrafında dolanmayın. caminin yanındaki yoldan sağdan girin ve yol ayrımından sağa doğru devam edip tırmanın. galo omad çay bahçesi var. yiyecek veya içecek için bir şey diyemem ama manzarası gitmeye değer. eğer biraz daha vaktiniz varsa o yoldan devam edin 7 km sonra garester yaylasına çıkarsınız, gidin. uzungöl'e girdiğiniz yoldan devam ederseniz. 7-8 km sonra sağa dönüp demirkapı köyü, göller bölgesine doğru gidebilirsiniz. balıklı göl ve aygır göl'ü var, manzarası güzel.


eğer karnınız açsa, rize tarafına doğru yola koyulduğunuzda, giderken sağda, yomra'nın çıkışında buhara et mangal var. pirzola kuzu yiyin. standartları güzeldir. çıkın birinci kata oturun. oturunca çömlekte yoğurt, salata getirirler muhtemelen. bunlar ücretli haberiniz olsun. ama yoğurdu güzel, deneyin derim. açık ayran da için.

eğer canınız balık isterse de, of'a gelmeden, sürmene'yi geçince çamburnu'nda morina balık restoranı var. geç giderseniz bir şey bulmanız zor. o gün denizden ne geliyorsa o vardır. hem porsiyonu büyük, hem de fiyatı makuldür. doyarak kalkarsınız. eğer yemediyseniz levrek buğulama söyleyin ama az olsun. balık çorbası da güzel. yanına da tava da mevsim balığı, bir de ızgarada bir şey söyleyin. zamanı ise de kabak tatlısından muhakkak yemenizi tavsiye ederim.

rize

1. rize'ye geldiğinizde kaleye felan çıkmayın. direkt dağbaşına çıkın. hem ön taraftan denizi görmesi, hem de arka taraftan vadiyi görmesi sebebiyle en güzel manzara dağmaran'da. ama kalabalık ise hizmet beklemeyin. savarona ve yoldan devam ederseniz şahin tepesi var, onun da manzarası güzel. rize merkezde fazla oyalanmayın. 

fırtına vadisi'ne doğru yol alın. dediniz gelmişken çayeli kurufasulyesi yiyelim. o zaman çayeli'nde lale lokantasına gidin. turist işi hepsinden karışık önerseler de, tavsiyem az kuru, az pilav ve de yerseniz az kavurmayı ayrı tabaklarda alın.

Fırtına Vadisi

2. fırtına vadisi'ne doğru, ayder milli park tabelasına doğru sapın. devam edince çamlıhemşin'e gideceksiniz. çamlıhemşin'den geçip sola dönerseniz ayder. sağa dönerseniz çat vadisi, yaylalar, zilkale. sağa doğru dönün.

3. zilkale'de durun bir soluklanın. yalnız buraya erken gidin. tur güzergahı çok kalabalık. giderken veya dönerken, her ne kadar işletmecilerini sevmesem de, denk gelirseniz fırında patates yiyip, çay için. eğer sabah kahvaltı edelim diyorsanız, zilkale'ye gelmeden önce çinçiva ya da yolun dibinde kahvaltı edin. en azından bir muhlama yiyin derim.

4. pokut ve sal yaylası. çinciva'dan çıkınca 10 m sonra sola doğru kıvrılan bir yol var ordan çıkabilirsiniz. bir de ileride palovit şelalesinin yanından devam eden yoldan gidebilirsiniz. ana güzergah, çinçiva'dan sonraki yol. turlar da burayı kullanıyor, yol yıpranmış. binek araçla hava güneşliyse çıkabilirsiniz belki ama aracınıza yazık, kesinlikle altı yüksek bir araçla çıkın. pokut yaylasına gelmeden yol kenarında durmuş araçlar göreceksiniz. yamacın arkası sal yaylası. güzel bir yeşilliği var, oraya da mutlaka geçin. bir evde keçiler besliyorlar ve keçi sütünden dondurma satıyor. keçilerine dokunmayın, sahibi huylu biraz. dondurması biraz pahalı bence ama isterseniz deneyebilirsiniz. ardından pokut'a geçin. biraz yukarı çıkarsanız, uzanan burnu yukarıdan görmesi daha güzel. hele ki bir de bulut denizine denk gelirseniz, harika. 

Pokut Yaylası

pokut'tan çıkınca aynı yoldan geri dönmeyin. pokut'a sapmadan geldiğiniz yoldan devam edin. çok güzel bir orman yolundan geçeceksiniz. orman içinden geçerken bence bir durun ve pus da varsa şahane doğayı izleyin. yoldan devam edince solunuzda kalan hazindak yaylasını göreceksiniz. beş dakika durup, bir iki dolanın derim. ben burayı sevdim. gerçekten huzurlu ve dingin bir yayla. daha sonra yoldan aşağı doğru devam edin. bir bakacaksınız sağda palovit şelalesi. aşağı inin ve en uçta bir selfie çekin. biraz ıslanacaksınız ama çok keyifli.

5. gito ve badara yaylası. zilkale'den devam edin yaklaşı 6-7 km sonra sağa doğru gito tabelasını göreceksiniz. o yol sizi gito yaylasına götürecek. yaylanın bir tarafı pokut tarafındaki vadiye bakıyor, diğer tarafı da çat vadisine bakıyor. seyri güzel bir yayla. ortada otağ gibi bir yer var oturun bir çay için. dönerken de dört yol gibi bir ağıza geleceksiniz. karşınızda badara tabelasını göreceksiniz. bir 10-15 dk devam edeceksiniz. bence burayı da görün. keyifli bir yayla. badara'dan çıkınca karşıdaki tırmanan yol gito'ya, inen yol hemşin'e gidiyor. pek keyifli değil. bence geldiğiniz yoldan dönün.

Gito Yaylası

6. ayder, huser, galer düzlüğü, kavron. çamlıhemşin'den sağa değil, sola dönerseniz ayder'e gidersiniz. görmüş olmak için görün, yoksa yaylalık bir hali yok. ayder'in içinden devam edip yaklaşık 2-3 km sonra sola doğru keskin dönüşle huser'e doğru gidersiniz. bu yola giderseniz karşınıza çıkan huser tabelasından sola keskin dönmeyin, burası eski yol. öyle yerler var ki, karşıdan araç gelse, nanay sola dönmeden birkaç km daha gidin, yeni yapılan yeşil yol vasıtasıyla gidin. bu yol geniş. binek araç da gider diye düşünüyorum. umarım açık bir havaya denk gelirsiniz, hele ki bulut denizi ise harika. huser'e sola dönmeden ayder'den çıktığınızda devam edin 4-5 km sonra galer düzlüğü. biraz daha devam ederseniz, önce aşağı kavron, sonra yukarı kavron. yukarı kavron'dan da devam ederseniz, yeni açılan yeşil yol ile samistal yaylası. ben gittiğimde çok güzel çiçekler vardı. ama samistal'den diğer tarafa yol bozuk. giderseniz de sizi vadinin öteki tarafındaki palovit, amlakit yaylalarına götürür, oradan da palovit şelalesine inersiniz.

artvin

1. artvin'e giderken veya dönerken, bence uygun bir saatte dönerken eski yoldan geçin ve cankurtaran belinde durup bir mola verin.

2. iki tane karagöl var. birisi borçka karagöl, diğeri şavşat karagöl. ikisi de benzer. bence şavşat karagöl'e gidin. o coğrafya daha güzel. 

3. macahel'e gideyim diyorsanız, benim için hayal kırıklığı oldu. camili köyü'nden dönüp, maral köy'den geçip, maral şelalesi'ne gittim. bence değmedi. 

Maral Şelalesi

4. şavşat karagöl. şavşat'a gelmeden artvin'den geçeceksiniz. artvin'in pek gezilecek tarafı yok. isterseniz bir geçin ve kuzu döner yiyin. ya da şavşat karagöl'e gidince veya dönerken bir köy içinde salaş bir tesis var, adı agara. burada tereyağında kırmızı benekli alabalık yiyin. bence kişi başı 2 adet söyleyin. hayatımda yediğim en güzel tereyağında alabalık buradaydı. konaklama'yı şavşat civarındaki yerlerde yapın derim. 

5. balıklıgöl ve arsiyan yaylası. göl, küçük bir göl ama doğası bence çok güzeldi. küçük bir tesis var, köftesini methetmişler ana ben sevmedim. gölden geri dönün, birkaç yüz metre sonra sola doğru arsiyan yaylası'na doğru dönün. üç yaylanın en sonuncusu. orda bir köy var uzakta gibi uzaktan seyredin bence. yaylaya girmeden önce sağ tarafa doğru çıkan bozuk bir yol var, ordan yaylayı izleyebilirsiniz. bir de bozuk yolun devamında küçük göller göreceksiniz. doğayı, sessizliği, huzuru dinlemesi çok keyifli. arazi aracınız yoksa gitmeyin ve tek araçsanız da bence o bozuk yola girmeyin. yaylanın girişinde sınır karakolu var. diğer tarafımız gürcistan.

Arsiyan Yaylası

batum

doğu karadeniz'e gelmişseniz bence bir gününüzü buraya ayırın. size tavsiyem bireysel araçlarınızla değil, rize veya trabzon'dan kalkan günübirlik turlarla gidin. orada öğle yemeğinde bizim mantının büyüğü bir kıymalı hamurları var ondan yiyin (hinkali) ve peynirli pideleri haçapuri'den yiyin. turlar türk restoranlarına götürüyor. yöresel şaraplarından alabilirsiniz. bir de limanda tekne turu yapma imkanınız olursa, mutlaka yapın. 45 dk civarı sürüyor ama keyifli. botaniğe özel ilginiz yoksa botanik parka gitmek gereksiz bence, girişi de kısmen pahalı. gümrük kapısından limitleriniz ölçüsünde mutlaka alışveriş yapın.

Bitirdikten Sonra Yapmış Olmaktan Gurur Duyacağınız Bir Aktivite: Likya Yolu

İklim Şartları ve Yeryüzü Şekilleri Yüzünden Sınırlarda Yaşayan Karakter: Karadeniz İnsanı