Spotify'dan Starbucks'a Kadar Dünyaca Ünlü Markalar Logosunda Neden Yeşili Kullanıyor?

Dünyaca ünlü birçok marka, hangi mesaj kaygısıyla yeşili tercih ediyor?
Spotify'dan Starbucks'a Kadar Dünyaca Ünlü Markalar Logosunda Neden Yeşili Kullanıyor?
iStock


yeşil renk psikolojisi ve işletmeler için anlamı

yeşil renk, görsel ve zihinsel çağrışımlar arasında geniş bir yelpazeye sahiptir; birkaç örnekle (çim yeşil renktedir, yeşile git/ yeşilde gez-dolaş, [ondan] yeşil ışık alıyorum gibi) birçok cümlede ve ifadede kullanıldığı gerçeği gibi.

bu açıdan yeşil, bir başka katkıda bulunan faktör olarak insan gözünde görülebilen renk spektrumunda diğer renklerden daha büyük bir kısmını kapladığı anlamına gelir; yani bir yeşil türü, diğerlerinden tamamen daha farklı ilişkilere sahip olabilir.

örneğin, karanlık bir orman yeşili oldukça erkeksi, geleneksel ve sakinleştirici olabilirken, kireç yeşili (spotify'ı düşünün) yüksek bir enerji seviyesine sahiptir. ormanlardan kirecine kadar olan bu doğal yeşil renk tayfı alanlar sakin ve canlandırıcı olarak algılanır. tüm bu anlatılanların ortak bir noktasına sahip olduğunuzu fark etmişsinizdir: yeşilin genel bir olumlu mesajı var.

yeşil renk iyileştirme gücüne sahiptir ve insan gözünün görebileceği en dinlendirici ve rahatlatıcı renk olarak anlaşılır.

ikincil bir renk olarak, yeşil, iki ana renk, mavi ve sarı karışımıdır; serin ve sıcak olan bu iki rengin doğal dengesi nedeniyle huzurlu ve istikrarlı olarak kabul edilir. yeşil, genel olarak kendinde ve serin bir renk olarak kabul edilir ve bundan dolayı yeşil genellikle kendisini resmi olmayan birincil renk olarak tanımlar. birincil renkler kullanıldığında ve sıcak / soğuk dengenin sağlanması gerekiyorsa, yeşil renk katılır.

yeşilin depresyon, sinirlilik ve kaygıları hafifletmeye yardım ettiği biliniyor. aynı zamanda, yenilenme, kendini kontrol ve uyum duygusunu geliştirir. bu nedenle, televizyon konukları sahneye çıkmadan önce dinlenmek için "yeşil bir odada" bekletilir.

bununla birlikte, çok fazla yeşilin olumsuz bir etkisi olabilir. araştırmalar, bir kişinin yeşil renk ile aşırı çarpışması durumunda, bireylerin tembel, modüler, yavaş ve depresif hissettiklerini göstermiştir. yeşil kullanımı sırrı, özellikle işinizin markası söz konusu olduğunda ılımlılıktır.

yeşil renge sahip firmaların birkaçı:

spotify

asla çarpıcı olmaktan korkmayan spotify, markaları için ilginç yeşil tonları seçme geçmişine sahiptir. bu renk, başlangıçta sadece, kimsenin o zaman yeşil kullanmadığı ve öne çıkmasını istediği için seçildi. 


önceleri daha koyu ve gölgeli olan bu logo, daha sonraları hepinizin bildiği bugünkü halini aldı. 

tasarımcısı tobias van schneider, bu konuda eski yeşili "yükselmek için çaresiz" olan "kasvetli" bir "brokoli" olarak nitelendiriyor. yeni rengin sadece daha taze ve modern görünmekle kalmadığı, özellikle de tam ekran uygulamasında göze daha kolay geldiğini belirtiyor.

spotify, müzik sektöründe olmakla birlikte, logolarının endüstrideki canlılığını yansıtmasını istiyor; bu yüzden de yeni tasarımının bir parçası olarak seçilen neon yeşil de tamamen modern ve taze görünme kaygısından başka bir şey olarak gözükmüyor.

starbucks

belki de en ünlü yeşil logolardan biri olan starbucks'ın yeşil rengi, sürekli olarak sakinlik ve sofistike idealleri anlatıyor. 

başarısını, kahve yetiştiricilerinden ve kahvelerinden alan starbucks'ın yeşili, ürününde istikrar ve tutarlılık belirtmek değil, uluslararası barış sağlamayı amaçlıyor. bu yüzden ötürü starbucks kafelerinin rahatlatıcı yerler olması amaçlanmıştır. duvarlarında önemli miktarlarda yeşil renk kullanarak bunu başarıyorlar ancak bu daha ziyade unutulmaz logolarında yeşil yoluyla bilinçaltında vurgulanmaktadır. starbucks kahvesi, yeşil sayesinde birçok insanın rahatlığını simgelemektedir.

bp

sarı, bu logo kimliğinde kendisini belli etse de, bp'nin logosu yeşilin etkili bir şekilde kullanıldığı bir marka olarak sınıflandırılabilir. 

ingiltere kuruluşlu bir petrol ve gaz şirketi olan bp, biyoyakıt, rüzgar ve güneş enerjisi uygulamaları dahil olmak üzere çeşitli yenilenebilir enerji faaliyetlerini yürüttüğü biliniyor. bu çevre korumacılığı uygulamaları ile bp'nin yeşil logosunun günümüz ekonomisine oldukça uygun olduğunu söyleyebiliriz.

animal planet

bundan 8-9 yıl önce kendilerini yeniden markalaştırdıklarında, animal planet, kanalın çok sıkıcı doğa belgesellerinden daha fazla olduğunu belirterek, ilkel ve heyecan verici programları üzerinde yoğunlaştığını belirtmek için yeşil tonlarını canlandırdı. yeşil tonlar sadece bu hayvanların çoğunun yaşadığı manzaraları değil, aynı zamanda şirketin korumak için çabaladığı öğeleri de simgeliyor.

animal planet logosu, önceden minyatür bir dünya'ya uzanan bir fil olarak kullanılırdı. 

Eski Animal Planet logosu

bir hayvan ve bir gezegen - işte bu kadar basit. 

kanal, sonraları 2008'de yeni logosuna geçtiğinde, yana yatırılmış m harfinin ne anlama geldiğini veya niye bu şekilde tasarlanmış olduğunu merak etmiş olabilirsiniz: öncelikle animal planet yeni logoyu bir ormandaki görüntüleri ve/veya ilkel duyguları, "hayvansal cesurluk" duygularını yansıtan bir "içgüdü" olarak tanımlıyor. ve yanlamasına yatırılan"m" harfi de, dolayısıyla bu logonun " hayvan kalbidir". tıpkı yaptığımız şu kalp işareti (<3) gibi.

Yeni Animal Planet logosu

kaynaklar ve çeviri:

https://www.bourncreative.com/…-of-the-color-green/

https://www.fatrabbitcreative.com/…or-your-business

http://listverse.com/…mean-way-more-than-you-think/

www.quora.com/logos-why-the-mon-the-animal-planet-is-turned-90