Sosyal Medyada Paylaşıldığı Gibi Dolmalık Biberin Cinsiyeti Gerçekten Var mı?

Facebook'ta 2013 yılından bu yana dolaşımda olan bir bilgi bu. Paylaşıma göre dolmalık biberlerin cinsiyetleri var ve bu cinsiyetler biberin tadına direkt olarak etki ediyor. Sahiden böyle bir şey olabilir mi?
Sosyal Medyada Paylaşıldığı Gibi Dolmalık Biberin Cinsiyeti Gerçekten Var mı?

facebook’ta 2013 yılında yapılan bir paylaşımla başlayan biberin cinsiyeti tartışmasını sosyal medya kullanan çoğu kişi görmüştür. ben de yakın zamana kadar doğru zannediyordum bu bilgiyi.

iddialarına göre alt kısmında üç yumru/lob olanlar erkek dolmalık biberler ve yemek pişirmek için daha uygunlar, altlarında dört yumruya sahip olanlar ise dişi dolmalık biberler ve daha tatlı daha iyi olduğunu söyleyerek çiğ yenmesinin daha uygun olduğunu dile getiriyorlar. böyle okuyunca vay be diyip insanın ufku ikiye katlanıyor sahiden. ama gerçek başka.

meyve ve kuruyemiş ansiklopedisine göre, dolmalık biber bitkileri mükemmel çiçekler olarak biliniyor çünkü kaliks, taç ve hem erkek hem dişi üreme organı içeriyor. california riverside üniversitesi’nde bir pomolog (meyve yetiştirme uzmanı) olan david karp‘ın yaptığı araştırmaya göre dolmalık biberin çiçeklerinde erkek ve dişi organı bulunurken bitkinin meyvesi olan dolmalık biberde cinsiyet bulunmuyor.


ohio üniversitesi gıda, tarım ve çevre bilimleri fakültesi’ne göre domates, patlıcan ve patates ile birlikte solanaceae veya nightshade ailesinin bir parçası.

biberler yapıları gereği kolayca ve çeşitli renk, şekil ve tatlarda yetiştirilebilir. örneğin; yeşil dolmalık biberler olgunlaşma aşamasındayken yeşildir. bitki üzerinde daha uzun süre olgunlaşan dolmalık biberler kırmızı, turuncu, sarı veya mor bir renk geliştirir. diğer birçok meyve ve sebze gibi, tatlılık derecesi de genellikle meyve veya sebzenin ne kadar olgun olduğunun bir faktörüdür. 


dolmalık biberler yeşil başlar, sonra sarıya olgunlaşır, sonra turuncuya, sonra kırmızıya ve bazı durumlarda mora döner. bu nedenle kırmızı, turuncu, sarı ve mor dolmalık biberler genellikle yeşil dolmalık biberlerden daha tatlıdır. ve biberlerdeki loblar, yetiştirme koşulları ile genetiği tarafından belirlenir, bu nedenle biberin tatlılık faktörü hakkında bizlere herhangi bir ipucu olamaz, bilgi veremez.

özetle; biberin cinsiyeti yoktur, kaç lobu olduğu da tadı hakkında gösterge değildir.

kaynak 1, kaynak 2