Sinema Tarihinin En Etkileyici Filmlerinden Apocalypse Now'un Setinde Yaşanan İlginç Olaylar
apocalypse now filmi heart of darkness'ın romanının bir uyarlamasıdır. bu romanı film yapmak isteyen ilk kişi 1939 yılında orson welles'miş, hatta deneme çekimleri bile yapılmış, ancak yapım maliyetinin bütçeyi aşmasından korkan yapım şirketi projeden çekilmiş. orson welles'de gidip, gelmiş geçmiş en efsane filmlerden biri olan citizen kane'i çekmiş.
francis ford coppola, kimsenin filmini çekemediği bu romanın bir uyarlamasını sinemaya aktarmaya o kadar çok kararlıymış ki, filmi vietnam'da 16 mm'lik kamera ile çekmek için hazırlık yapmış, proje bile tasarlamış. görüştüğü film şirketi vietnam'da herkesin öleceğini düşündüğü için projeden vazgeçmiş. başka şirketlerle de görüşmüş fakat vietnam'la ilgili bir filmi finanse etmek istememişler.
daha sonra coppola, the godfather filmlerinden çok para kazanıyor ve en sonunda kendisi de para koyarak bir film şirketi ile anlaşmaya varıyor. vietnam'daki araziye benzerliği sebebiyle filipinler'de çekimlere başlanıyor.
abd ordusu vietnam'la ilgili bir filme destek olmayı kabul etmediği için coppola, filipinler cumhurbaşkanı ferdinand marcos ile anlaşıyor. filipinler o sırada ülkenin güneyindeki kominist ayaklanmalar ile uğraştığı için filipinler ordusunun müsait olduğu günlerde helikopterleri ve pilotları kullanabiliyorlar.
kurtz ile yüzbaşı willard’ın yüzleştiği tapınağın yapımında çalıştırılan yerel haktan işçiler günlük 1 ila 3 dolar arasında ücret alıyorlar. bu duruma çok şaşırıyorlar, çünkü aynı işler için hollywood'da ya da new york'ta çekilen bir filmde işiçilerin sosyal hakları ve maaşları binlerce dolar tutuyor.
filmin çekimlerine başlandıktan bir ay sonra harvey keitel oyuncu kadrosundan çıkarılıp yerine martin sheen dahil oluyor. harvey keitel’ın olduğu tüm sahneler yeniden çekiliyor.
çekimler başladıktan sonra, 3 haftalık çekim için hafta başına 1 milyon dolardan anlaştıkları ve 1 milyon dolarını daha çekime başlamadan verdikleri marlon brando ile anlaşmazlığa düşüyorlar. marlon brando filmin sonunu yeniden yazmak için extra zaman isteyen coppola’yı filmden ayrılmakla tehdit ediyor.
coppola film boyunca kendi kontrolünde olmayan bir sürü problemle uğraşıyor. filmde kullanılan helikopterler, ülkenin güneyindeki savaş cereyan ettikçe setten ayrılıp savaş alanına gidiyor. şiddetli yağmurlar ve tayfunlar film setinin %80’ini yok ediyor. çekimlere 2 ay ara veriliyor ve herkes evine dönüyor.
25 temmuz 1976’da kaldıkları yerden devam etmek için filipinler’e geri dönüyorlar. şimdiden film için ayrılan bütçeyi aşıyorlar ve dağıtıcı firma united artists bu durumu; filmin 40 milyon doların üzerinde gişe yapamaması halinde, coppola'nın farkı ödemesi şartıyla kabul ediyor.
film zaten yeterince gecikmişken ve bin türlü aksilik yaşanmışken, martin sheen çok ciddi bir kalp krizi geçiriyor. bunun tüm hoolywood’a yayılacağından ve olası dedikodulardan korkuyorlar. coppola doktorla bir görüşme yapıyor, sheen'in bir süre dinlemesi gerektiğine, döndükten sonra da yorucu olmayan işlerde, yakın plan çekimlerde ve oturarak oynadığı sahnelerde olmasına karar veriyorlar.
marlon brando çekimler sırasında çok kilolu olduğu için bu durumdan utanıyormuş ve sette de çok sinirliymiş. kendisinin bu durumunu belli eden sahnelere itiraz ediyor, sürekli zorluk çıkarıyormuş, marlon brando'nun çekimlerini 3 hafta içinde bitirmek zorunda olan coppola da deliye dönmüş. yaşananlar üzerine ikili arasında geçen tartşmada marlon brando'nun heart of darkness'ı okumadığı ortaya çıkmış. kitap baştan sona okunduktan sonra sahneler çekilebilmiş.