Silikon Vadisi'ndeki Stajyer Maaşları Ne Kadar?
silikon vadisi'ndeki stajyer maaşları, yurt dışındaki şirketlerin ve mesleklerin maaş skalasını tutan ve bu alanda bir otorite olarak kabul edilen glassdoor'un internet sitesine göre liste aşağıdaki gibidir. bunlar normal çalışan değil stajyer ha ona göre.
facebook: 8 bin dolar
microsoft: 7100 dolar
salesforce: 6450 dolar
amazon: 6400 dolar
apple: 6400 dolar
yelp: 6400 dolar
yahoo: 6 bin dolar
vmware: 6 bin dolar
google: 6 bin dolar
nvidia: 5800 dolar
intuit: 5400 dolar
adobe: 5100 dolar
qualcomm: 5 bin dolar
doğru rakamlardır. ama kimse kusura bakmasın yoldan geçeni almıyorlar oralarda stajyer olarak. berkeley ve stanford’ın yarım saat mesafede olduğu bir bölgeden bahsediyoruz. dünyanın en seçkin beyinleri girebiliyor oralara, o kadar maaş da alsınlar bir zahmet.
ayrıca oradaki stajyerle türkiyedekileri karıştırmayın. bir stajyerin kendi başına üç ayda küçük bir çip tasarladığını bilirim. o işleri yapabilecek seviyede olmayanı, gel bir ortamı gör diye almıyorlar. ekşide sürteceğinize oturun çalışın buyrun gelin, siz de alın o paraları.
bir diğer nokta da şu. silikon vadisi bölgesinde en minimumda yaşayım, bir oda kiralayıp orada kalayım deseniz 2500 dolar gibi bir gideriniz olur. kalanı cebinize kalır doğru. ama bu stajyer dediğiniz adamların çoğu eğitimlerinin kalanını üç kuruş asistan maaşıyla geçiriyor. dolayısıyla biriktirdiğini sene içinde harcayarak yine minimumda bir hayat sürüyor. full time bir işe başlamadan maddi sıkıntılar bitmiyor kolayına.
arkadaşlar bu maaşlar gerçek, ve veriliyor. fakat şöyle bir durum var, bu şirketlere intern olarak girebilmek, teklifi eğer çok bir red flag hareketiniz yoksa kapmanız demek. mesela google'ı ele alalım, bir "software engineer intern" bulunduğu ülkesine göre değişmekle beraber ortalama 3500-6500 arası bir maaş alabilir. ancak iş teklife geldiğinde sizin alacağınız maaş; pazarlık yeteneklerinize, okulunuza, başka yerlerden teklif alma durumunuza, yaptığınız önceki stajlara göre yine o aralıkta değişebilir. şu an bir google çalışanı bir google internünden daha az maaş alıyor olabilir ki böyle çok örneği var. bir entry-level pozisyon için konuşuyorum, 3000 dolara çalışan da var 6000 de var ya da bir genius iseniz 8000 de var mesela. bu maaşların yanında ekstra perklerini (yanak) saymıyorum bile. ama dünyada böyle bir gerçek var, herkes bizim memleketteki gibi patron şirketi yönetmiyor.
not: amerika'da ve çoğu ülkede maaşlar tabi ki brüt olarak verilir. tax'ler ülkeden ülkeye değişmekle beraber aldığınız maaştaki kesinti ortalama %30 bandındadır diyelim. (mesela amerikada %35 olabilir bu durum) ben yukardaki rakamları elinize geçen ortalama miktar verdim.
not 2: bu saydığımız şirketler dışında maaşlar aşırı düşer. bu rakamlar sadece big n (bkz: big n company) benzeri şirketler ve iyi yatırımlı, güçlü start-uplarda görülür. diğer kalan yığında ise bizimkine benzer sayılar mümkündür.