Şeftali Neden Tüylüdür?

Şeftalinin tüylü bir meyve olmasının bilimsel açıklaması.
Şeftali Neden Tüylüdür?

bazı bitkiler yırtıcıları pasif olarak caydırmak için diken ve zehir kullanırken, şeftaliler tüylerle karşılık verir. böcekler ince kıllardan rahatsız olur ve bu nedenle meyveye konduktan sonra çok uzun süre etrafta kalmazlar. böylelikle meyveyi yiyemezler ya da içine yumurtalarını bırakamazlar.

haşere kontrolüne ek olarak, şeftali tüyü doğal bir koruyucu görevi alır. şeftalileri aç böceklere karşı hassas kılan ince kabuğu ve sulu meyvesi, çürüme riskiyle karşı karşıya bırakır. su, bakterileri beslediğinden, yiyecekler üzerindeki aşırı nem çürümeyi hızlandırabilir. şeftalilerin üzerindeki minik tüyler, su damlacıklarını toplayarak meyvenin kabuğundan uzak tutar ve çürümesini geciktirir.


günümüz şeftalileri seçici yetiştiriciliğin sonucu değildir. çin'de bulunan fosilleşmiş çekirdekler, bugün yediklerimize benzer şeftalilerin "geç pliyosen dönemi"nde insan müdahalesi olmadan yetiştiğini gösteriyor.

eğer tüy sizin için de bir sorunsa, bunun yerine nektarine yönelebilirsiniz. nektarinin pürüzsüz kabukları vardır. kabuk o kadar pürüzsüzdür ki, su meyveden kayarak yere düşer. bu meyve de tıpkı şeftaliler gibi kendini su hasarından bu şekilde korur. ancak tüylü şeftalilere nazaran daha kolay kahverengileşir ve çürür.

kaynak