Şarap İçtikten Sonra Başınızın Ağrımasına Neden Olan Madde: Kükürt
şarap yapımında kullanılan bir maddedir kükürt. şarap yaparken şarabın kalitesini belirleyen etkenlerden biri maya bakterilerinin türüdür. bunun için şarap yapacak kişinin özel maya bakterisi bulunur. ama dikkat edilmesi gereken bir husus, üzüm şırasında başka herhangi bir bakteri bulunmamasının gerekliliğidir. eğer çeşitli bakteriler üzüm şırasında yaşamaya devam ederse, fermantasyon sonucu ya kalitesiz bir şarap ya da sirke çıkar ortaya. bu sebeple şaraba belli miktarda katılan kükürt mevcut bakterilerin üremesini engeller. arkasından şarap üreticisi kendi bakterisini koyup şarabı mayalanmaya bırakır.
şaraba katılan kükürtün en can alıcı noktası ise oranıdır. bu oran öyle iyi ayarlanmalıdır ki başka bakterilerin yaşamasına izin vermesin. ama yine öyle ayarlanmalıdır ki baş ağrısı yapmasın. şarap içtikten sonra baş ağrısı yapan madde, işte bu kükürttür, öyle alkol falan değil. o yüzden kaliteli şaraplarda kükürt oranı da düşük olmalıdır.
sarımsı renkte olup diğer adı sülfür olan bileşiktir kükürt. çürük yumurta gibi çirkin kokar, çok kötü bir kokusu vardır. sülfürlü karışımlar şarapta koruyucu olarak kullanılır. kükürtün yan etkisi olup olmadığı bilinmemekle birlikte, çok maruz kalınması baş ağrısına sebep olur. bu yüzdendir ki şarabı açtığınız gibi hızla içerseniz ani bir baş ağrısı çekersiniz, bunun nedeni içindeki kükürtlü bileşiktir. buna maruz kalmamak için şarap açılır ve biraz bekletilir. bu durumda kükürt uçar (çok uçucudur) ve arınmış şarabınızı rahatça içebilirsiniz. şarap kültüründe bu uçurma işlemi için dar ağızlı geniş tabanlı şarap sürahileri kullanılıyordu. bu şarap sürahilerinin kullanım amacı işte bu kükürdü uçurmaktır.zirai amaçla da kullanılır.
ayrıca cehennemin yakıtının sülfür olduğuna inanılırdı eski zamanlarda. cehennem ve sülfür ilişkisi çok yakındır bu yüzden, cehennemin sembollerinden biridir.