Sahte İçki Nedir ve İnsanı Nasıl Öldürür?
sahte içki; kısaca içinde etanol/etil alkol yerine, olasılıkla daha ucuz olsun diye insan için çok zehirli olan metanol/metil alkol bulunan içki. çoğunlukla etil alkol ve bir miktar da metanol karıştırılarak yapılıyor yanılmıyorsam. ama şu kesin ki metanol ne kadar az karıştırılmış olursa olsun insan için çok zararlı, yıkıcı bir madde.
içinde metanol bulunan sahte içki içildiği zaman başlarda çoğunlukla anlaşılmaz çünkü metil alkolün etil alkolden tat ya da koku olarak pek bir farkı yok. içildiği anda etil alkol ile tamamen aynı şekilde sarhoş yapar, buraya kadar da bir fark yok. ancak 6 saat kadar sonra metanol, karaciğer tarafından işlenmeye başlandığı zaman etil alkolden farklı olarak, açığa müthiş zararlı üç zehir çıkar: formik asit, formaldehide ve formate. işte insanları öldüren, kör eden, böbrekleri tamamen anında bitirebilen zehirler bunlardır. bu üç madde asidoza yol açtığı gibi, hücrelerin oksijensiz kalıp boğulmasına sebep olur, böylece büyük bir hücre yıkımı başlar. çoğunlukla ilk kalıcı bozukluk gözlerde başlar, buğulu görme ya da hiç görememe. eğer metanol miktarı fazlaysa kalıcı ve tam körlük olur, göz siniri hücreleri ölür. sinirler malum, kendilerini pek tamir edemez ve görüş çoğunlukla düzelmez bir daha. bunun dışında böbrekler de gider. alınan metanol biraz daha fazlaysa zaten ölüm gerçekleşir.
metanol alındığı zaman hızlı olunursa yani alındıktan sonra 8-10 saat geçmeden önce müdahalede bulunulursa kalıcı hasar almadan kurtulma ihtimali vardır. müdahale iki şekilde yapılır. damardan fomepizol isimli panzehir verilir ancak bu madde ne yazık ki ülkemizde çok az bulunuyor bildiğim kadarıyla. bu madde yoksa ikinci en etkili madde bildiğimiz etil alkoldür, evet etanol. şöyle ki etanol ile metanol rakip iki alkoldür ve üstünlük kurmak için vücutta rekabet ederler. metanol zehirlenmesi riski varsa damardan ya da ağızdan bol bol etil alkol verirler ki metanol karaciğer tarafından işlenme imkanı bulamadan bastırılsın, yerine etil alkol geçsin, ve böbrekler aracılığıyla, zehre dönüşme imkanı bulamadan önce vücuttan atılsın. yani "sahte içki zehirlenmesi ile doktora gittim bana bol bol rakı içirdiler" geyiğinin kaynağı budur. bu arada tedavi için ya fomepizol verilir ya da etanol. ikisi birlikte verilirse daha çok zehirler.
sonuç olarak siz siz olun, alkol alacaksanız güvenilir marketlerden alın, iyice inceleyerek bandrollü vs. olmasına çok dikkat edin. ha aşırı pahalı geliyorsa hiç içmeyin. ucuzunu arama yoluna giderseniz kalıcı kör olma, böbrek hastası olma ya da ölüm riskiniz var.