Şahap Kavcıoğlu'nun TCMB Sonrası BDDK Başkanı Olması Ne Anlama Geliyor?
1. dolar'da evvelden yazdığım 20-30 kuruşluk senaryoya geri döndüğümüzü düşünüyorum. her bir iş günü, kabaca kur %1'lik değer kayıplarıyla kontrollü bir değer kaybına maruz bırakılıyor. belirli bir aşamaya kadar da iyi kötü bu şekilde ilerleyecek fakat o "belirli aşama" neresi; bu sorunun cevabını henüz kimse bilmiyor.
2. aslında evvelinde mehmet şimşek "müdahaleleri bırakın" demişse de, görebildiğim kadarıyla müdahale de bırakılınca bir anda gelen %7-8'lik şok değer kaybı sonrası aynı gün kabaca 2-3 milyar usd satılmasına rağmen bu şok zar zor engellenebildi.
3. bu kapsamda kavcıoğlu'nun tmcb'den alınarak bddk'ya transfer edilmesini, akp'nin her daim ekonomi yönetiminde "big brother is watching" modunda olduğuna dair okuduğumuzda, şimşek ile erkan ikilisinin elindeki kozlar da giderek güç kaybediyor bana göre.
4. eğer akp yönetiminin ya da rte'nin ekonomiyle ciddi bir mücadeleye gireceğini tespit etmiş olsaydık, muhtemelen seçimlerin ikinci turunda cumhur ittifakı'nın seçimi kazanmasının hemen ertesinde, evvelden isimleri kamuoyuyla paylaşılmış ekonomi yönetimini de atadığını görürdük.
5. fakat bu olmadı. günler sonra kabine açıklandı, şimşek bakan olarak göreve geldi ve daha sonrasında erkan tcmb başkanı olarak atandı. halen hafize gaye erkan'ı basın önünde doğru düzgün görebilmiş, bir açıklamasını duymuş değiliz. dahası, bu işlemler yapılırken kavcıoğlu da emniyet sübabı olarak bddk'ya bırakılmış halde.
6. financial times'a konuşan eric meyersson'un yorumu önemli: ekonomi yönetiminin her an eski saçma politikalarına dönme riski söz konusu. dolayısıyla yabancı yatırımcı bu riski gördüğünden hemen şimşek-erkan ikilisini satın almıyor. halen bekle gör pozisyonunda.
7. son olarak da şunu söylemek gerekir. ekonomik sorunlar gördüklerimizin sadece görünen boyutu. bunu bir iceberg olarak düşündüğümüzde görünmeyen daha çok şey var ki, bunu da mahfi eğilmez "enkaz" isimli yazısında paylaşmıştı.
8. bu kapsamda şimşek'in de vahametin farkında olabildiğini zannetmiyorum ve siyasi ilişkiler vb. sebebiyle halen de vakit kaybediliyor. hastaya neşter vurulabilmiş değil. durumun ne kadar ciddi olduğuna yönelik iktidarda bir fikir yok ya da oluşuyorsa bu çok gecikmeli. dolayısıyla da oldukça sıkıntılı bir durum bana göre.
9. kuru serbest bırakın diyen mehmet şimşek, bu sebeple vaziyetin ciddiyetini ancak o yenilen günlük %7-8'lik şok sonrası algıladı ve bu sebeple de dolar kontrollü bir şekilde değer kaybına bırakılıyor. yani uyuşturucu bağımlısı birinin tedavisi için direkt uyuşturucunun tamamını kesmek nasıl onu krize sokacaksa, tersine yavaş yavaş azaltılarak sistem düzlüğe çıkarılmaya çalışılacak.
tabi düzlüğe çıkacak mı? asıl soru bu. halen önümüzde muğlaklıklar yumağı var. izlemeye devam etmek gerek.