Rusya-Ukrayna Gerginliğinde Azalan Ticaret Hacminin Ne Kadar Payı Var?

Bir süredir iki ülke arasında ciddi ciddi savaş çıkacağı ve Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçireceği iddialarını duymuşsunuzdur. Bu durumda ticaretin rolünü sorgulayan bir yazı.
Rusya-Ukrayna Gerginliğinde Azalan Ticaret Hacminin Ne Kadar Payı Var?
iStock

ukrayna... rusya'nın saldırganlığına maruz kalmasının altındaki sebeplerden biri de rusya ile iktisadi alakasının seneler geçtikçe azalması olan ülke.

10 sene evvel rusya ile ticaret hacmi, toplamın yüzde 30'u iken azala azala yüzde 12'ye gerileyen ülke. rusya'nın ekonomi üzerinden -avrasya ekonomik birliği- etrafında siyasi dominasyonu artırma hedefinin de köküne bu birliği reddetmesiyle kibrit suyu döktü. çin, ab ülkeleri ve türkiye de bu boşluğu dolduruyor.

Ukrayna'nın 2011 ve 2019'da ithalat yaptığı ülkeler


diğer taraftan çok enteresan bir alan var ukrayna'nın önünü açan: it

bilişimin ukrayna gsmh'indeki payı birkaç sene içinde yüzde 4'ten yüzde 10'a fırladı ve ileride daha da artacağa benziyor. 2021'de 16,5 milyar dolar gelmiş bu sektörden. özellikle ab'nin yazılım ihtiyacına rekabetçiliğiyle ciddi karşılık veriyor. bizimkilerin de ukrayna ile işbirlikleri var bu alanda.

daha alacak yolu çok ama potansiyeli büyük. entegrasyonunu kendini yok etmeye çalışan rusya'dan uzaklaştırıyor her geçen gün; rusya olmadan da hayatta gayet kalıyor. rusya'ya göre ukrayna ekonomisini rusya ayakta tutuyordu, ama hiç de öyle olmadığı, bunun rusya'nın emperyalist bir miti olduğu da kanıtlandı. gaz hatları üzerinden buna uğraşmaya devam ediyor da reverse gaz vs. ile o da şimdilik akamete uğradı.


yani ekonomik anlamda rusya ile bağını kopartıyor ukrayna

din dahil kültürel alanda da bir kopuş söz konusu. rusya'nın ukrayna'nın devlet olmadığını, bu ülkenin kendisinin olduğunu ileri sürüp nazilerin iktidarda olduğu tezi pek artık işe yaramıyor. ruslar bile artık sallamıyor bunu. ortodoks-slav dünyasındaki kopuşun başmimarı putin de yediği naneyi yeni anlamış, çevirmeye çalıştı ama olmuyor, elinde kalan tek unsur askeri işgal. ne ekonomik, ne siyasi ne de kültürel anlamda rusya'nın başatlığı kalmadı. ileride bu belarus dahil rusya'nın içine de sirayet edecek. dert bunu geciktirme.

mizahi bir durum da var iç siyasette: poroşenko ile zelenski arasındaki başkanlık seçiminde katıksız nato ve ab taraftarı olan poroşenko yenildi ve rusya taraftarlarından da oy alan yahudi kökenli zelenski zamanla rusya'nın emellerini anladığında poroşenko'dan daha sert bir rusya karşıtı oldu. zelenski rakibi olarak gördüğü poroşenko'yu içeri atmak için mahkeme vs. uğraşıyor bu ara. komik olan ise putin geçende poroşenko'ya siyasi sığınma hakkı vereceğini ilan etti. düşünün rusya'nın ukrayna yönetimindeki aczini. poroşenko tabi ki salladı putin'i biz kendi aramızda hallederiz diye.