Rusya, TC Vatandaşlarına Kalıcı Oturum ve Vize Gibi Konularda Nasıl Davranıyor?
antalya'nın rus ve ukraynalı akınına uğraması mevzusu... müsaadenizle bilmeyen var ise rusya federasyonu türkiye cumhuriyeti vatandaşlarına nasıl bir prosedür uyguluyor paylaşmak isterim.
öncelikle rusya'ya umuma mahsus pasaportla gidebilmek için turistik vize almak durumundasınız ve bu genelde 1 aylık tek giriş - çıkış olarak veriliyor, ve ücreti yaklaşık 120 usd. (ek not; rusya'ya girişi de çıkışı da vizeyi aldığınız bölgeden-şehirden yapmanız lazım diye biliyorum) / rus vatandaşları ülkemize vizesiz giriş hakkı ve 90 gün bulunma hakkı var. hatta ukrayna vatandaşları sadece kimlikle girebiliyorlar.
bizim ülkemize gelen rus-ukrayna vatandaşları 90 gün vizesiz bulunma imkanının üzerine eğer ev bulup kira sözleşmesi yaparlarsa kira kontratı süresi kadar turistik oturum hakkına başvurabiliyorlar ve ülkemize gelenlerin çoğu bu şekilde geliyor. üstüne birde illegal şekilde çalışıyorlar, vergi ödemeden kazanç elde ediyorlar. / rusya'da kotayla belirlenmiş geçici oturum alabilmek için rusça dili - tarihi yeterlilik sınavından geçmeniz ya da eski sscb ülkeleri vatandaşı olmanız gerekiyor.
ülkemizde turistik oturum hakkı aldıktan sonra bu kişiler kalıcı oturum iznine başvurabiliyorlar, ya da 75.000 usd değerinde taşınmaz satın alana anında kalıcı oturum veriliyor. / rusya'da kalıcı oturum alabilmek için önce geçici oturum alıp 1 sene ikamet etmeniz, daha sonra kalıcı oturuma başvurup rusça dil-tarih-vatandaşlık yeterliliği sınavını başarıyla vermeniz gerekiyor. taşınmaz mülk almanız size geçici-kalıcı oturum hakkı kesinlikle vermiyor. düşünsenize; o kadar para verip rusya'da ev alıyorsun, üstüne 120 dolar verip vizeyle evine gideceksin.
ülkemizde evlilik, 400.000 usd'lik yatırım ya da 5 sene sürekli oturumdan sonra tc vatandaşlığına başvurma hakkı kazanılıyor. / rusya'da evlilik haricinde çok istisnai durumlar harici (çok büyük sermaye yatırımı gibi) vatandaşlık almanız pek mümkün değil. vatandaş olmak içinde aynı şekilde rusça dil yeterliliği-tarih bilgisi- vatandaşlık bilgisi sorularını içeren sınavı vermeniz lazım ayrıca komisyonda sözlü mülakat oluyor.
yukarıdaki hususlara bakarsak, uluslararası ilişkilerde "mütekabiliyet-karşılıklılık" ilkesi esastır ama ben daha çok "stockholm sendromu" görüyorum.
ekleme: yazıdaki amacım bizim vatandaşımız karşı tarafta bize nasıl muamele ediliyor bilsin. genelleme yapmak istemem ama rusya'da ayrımcılık sürekli maruz kalınan bir mevzu - ayrıca rusya'da oturum vatandaşlık - vb alsanız bile ev kiralarken "sadece slavlara" yazısı çok görürsünüz ve parasıyla bile size evi vermezler (sadece benim başıma birden fazla kez geldi) , biz burada adamlar gelsin - yeter ki 50-100 dolar bıraksın kafasındayız.