Rakı İçmenin Adabı Nasıl Olur?

Son zamanlarda rakı içme edebiyatının bu denli sık yapılması üzerine Sözlük yazarı "freakme", kendi gözlemlerine dayanarak rakı içme adabı nasıl olur, bir bir anlatmış.
Rakı İçmenin Adabı Nasıl Olur?
iStock


- rakı masası için ideal kişi sayısı 3-6 arasıdır. rakıyı tek başıma içmem. 2 kişi ise muhabbeti kilitleyebilir. 6'dan fazla kişi de odağı kaçırır. masaya hakim olamayınca tadım kaçar. özel bir durum yoksa masanın sadece erkeklerden oluşmasını tercih etmem. kadınları rakı mezesi olarak gören bir aşağılık olduğum için söylemiyorum bunu. erkekler çok kolay düzeysizleşebiliyorlar. "kızlı-erkekli" olunca daha keyifli oluyor sanki ne bileyim.

- rakıya başlamak için en iyi saat yaz için 7:30 kış için 6:30'dur. aslında mevzu güneşin ilk ya da ikinci kadehte batmasıdır. rakıya geç ve erken başlamak alınacak keyfi azaltır.

- rakı konar konmaz yudum almak büyük ayıptır. herkesin rakısının doldurulması beklenir. bu sürede biraz meze atıştırılır. herkesin tabağına meze alması, işlerini tamamlaması falan beklenir önce. çok aceleci davranılmaz. ilk yudumdan önce mutlaka kadeh kaldırılır.

- gelelim ideal ambiyansa. eğer dışarıda içilecekse (hizmet alınacaksa) masaların birbirine çok yakın olmaması ve mekanın ferah olması gerekir. bu kural güzel manzaranın ve başka mekansal kültürlerin hakim olduğu durumlarda esneyebilir. müzik sesi normal dinleme ve duyma volümünden düşük olmalıdır. hoparlör dibinde oturarak ya da yüksek volümle müzik dinleyerek rakı içilmez. açıkçası fasıl da çok sevmem.

- mekan personeli ilk kadehleri koyduktan sonra sakilik işini masaya bırakmalıdır. bu işi de en genç kişi, gönüllü kişi ya da masanın sonunda oturan kişi yapar. kadehin ne zaman doldurulacağı, ne kadar rakı konacağı içen kişinin bileceği iştir. boş kadehin sürekli doldurulması huzur kaçırır, gereksiz sarhoş eder. muhabbet böler.

- rakı klasik standart rakı kadehinde olmalıdır. su bardağı da aynı şekilde rakı kadehi olsa iyi olur. çay bardağında rakı içenlere de saygı duyarım ama ben tercih etmem.

- rakının kadehte ne kadar yüzde işgal edeceği tamamen içene bağlıdır. karışılmaz. isteyen hiç su katmaz. fakat su eklemeden buz atmak cahilliktir. güzelim rakı mahvolur. rakı kadehi ağzına kadar doldurulmaz. dudak payı geniş bırakılır. ben mesela kadehin yaklaşık 4'te birinin boş olmasını seviyorum. su eklemeyi de rakı ideal beyaz rengi alır almaz kesip üzerine 1 tane buz atıyorum.

- rakı masasına mümkünse aç oturulur. "önce yemek yeriz sonra rakı içmeye gideriz" diyenleri duyunca resmen kahroluyorum. ayrıca rakı masasına ana yemekle başlanmaz. mutlaka starter olarak meze yenmelidir. mezelerin ne olacağı ve kaç çeşit olacağı masadakilerin tercihidir. mezeye de bir anda abanılmaz. karın ilk 10 dakikada doyurulmaz. rakıda kilit ilke "zamana yaymak" olmalıdır.

- ara sıcak isteğe bağlı olarak 1. kadehten sonra sipariş edilebilir. ana yemek söylemek de şart değildir. fakat söylenecekse masaya oturulan süre ile ana yemeğin gelmesi arası süre yaklaşık 1 saati geçmelidir. ana yemek balık, kebap, köfte ve türevleri olabilir. ama pide vs. benzeri hamur içeren gıdalar istemek doğru olmaz. bazıları rakıyla balık olmaz, yoğurtlu meze rakıyla gitmez gibi dayanaksız savlar öne sürüyor. ben bunlara inanmıyorum.

- bazı işletmeler ana sıcağı bir an önce dayamak isterler ki masa çabuk toparlansın. bu oyuna gelmeyin. rakı masası fast food ortamı değildir. herkesin önünde mutlaka servis tabağı olmalıdır. pub'larda rakı içmek (zorunda kalırsam) benim için genelde can sıkıcı bir deneyimdir. asgarilerin hiçbiri sağlanamaz. tavsiye etmem kimseye de.

- gelelim ara çayı olayına. ara çayı candır. bilmeyenler için tanımlayayım: ara çayı 2 veya 3. kadeh civarı içilen çaydır. mideyi toparlar hazmı kolaylaştırır. rakıya güzel bir eşliktir. hiç denememiş olanlar garipseyebilirler ama bence denemekte fayda var, şiddetle tavsiye ederim. 3'ten sonra her kadehle 1 bardak çay içmeyi severim (tabii ki çay bardağında). kapanışta türk kahvesi iyi gider.

- ideal olan herkesin aynı hızda içmesidir. fakat bu mümkün olmaz. yine de birisi ilk kadehi bitirirken birisi üçüncüyü koyuyorsa o bir liseli grubudur. iyi kötü senkron sağlanmalıdır. çok yavaş kaldığını hisseden biraz hızlanır, hızlı gittiğini gören diğerlerini bekler.

- rakının ne kadar içilmesi gerektiğine ilişkin bir standart yoktur. ama benim bünyem ve kişisel deneyimlerim 5 dublenin geçilmesinin kimseye bir fayda sağlamayacağı yönünde. bünyeye göre değişir. kimisi 2 tek içer kimisi yetmişlik bitirir ama insanlar sınırlarının farkında olmalıdır. çok rakı içmekle övünmek liseliliktir.

- rakı masası erken başlamalı ama çok geç bitmemelidir. 12-1 sonlandırmak için idealdir. sabah 4'e kadar rakı içmenin de övünülecek bir yanı yoktur.

- rakı masasına oturanlar arasında küslük, dargınlık, gerginlik olmamalıdır. küslük, dargınlığı çözmek için rakı masası kurmanın ne kadar iyi bir fikir olduğundan emin değilim.

- rakı içerken her türlü konuda konuşulabilir ama benim gözlemlerime göre şu sırayla şu konular konuşuluyor genelde: gündelik hayat (iş, güç), siyaset, din, cinsellik ve karşı cinsle ilişkiler. rakı masasına konuşmak için değil dinlemek için oturulur. kafa ütülenmez. mütevazi olunur, söz kesilmez.

Diğerlerine Kıyasla Türklerin İngilizce Konusundaki Endişesi Yersiz mi?