Pokémon Dünyasının Maskotu Pikachu Hakkında Bilinmeyenler
detective pikachu'nun vizyona girmesinin şerefine bu ufak sevimli pokemon'un nasıl yaratıldığını, bilinmeyenlerini ve detaylarını paylaşayım.
11. aslında fare değil
pikachu, ne kadar fare olarak tanımlansa da aslında fareden esinlenilerek tasarlanmamıştır. kotaku sitesinin aktardığına göre pikachu’nun tasarımı tamamen atsuko nishida’ya aittir. o zamanlar gamefreak ile çalışan nishida, pikachu’yu sincaptan yola çıkarak tasarlamıştır. sadece görsel olarak da değil, biyolojisi de sincap biyolojisine göre tasarlanmıştır. nishida, sadece en sevilen pokémon olan pikachu’nun değil, birçok pokémon’un tasarımına da el atmıştır.
10. adı nereden geliyor?
kimileri, pikachu’nun sesinin bir hayvandan geldiğini düşünüyor. böyle düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. pikachu’nun sesi 2 farklı ses yansımasının birleşiminden oluşturuldu. japonya’da, elektriğin çıkardığı kıvılcım sesine “pika pika” denir. “chu” ise farenin çıkardığı sestir. ikisini birleştirin: en sevdiğiniz pokémon!
9. pokémon’un maskotu clefairy olacaktı
bizler pokémon’un ana maskotunun pikachu olduğunu iyi biliyoruz. dünya pikachu çılgınlığı ile yıkılıyor. öyle ki kendisine özel filmler bile yapıldı. fakat bu çılgınlığın en ilginç yanı, pikachu’nun asıl maskot olmaması. en azından böyle olmayacaktı. pokémon’un yaratıcılarının kafasındaki esas maskot clefairy idi. planları bu yöndeydi. fakat 1998’de yayınlanan pokémon yellow oyunu bu düşüncelerini değiştirmek zorunda bıraktı. yellow’un ana teması pikachu ile yola çıkıp şampiyon olmaya çalışmanızdı. oyunla beraber pikachu’nun popülaritesi öyle arttı ki, yaratıcılar maskot fikirlerini değiştirdi. bunda en büyük sebep, çocukların pikachu’nun tasarımı ve rengini daha çok beğenmesiydi. göze daha hitap eden bir tasarımı vardı.
8. ikue otani
pokémon’un en meşhur pokemon’u pikachu’yu sevilen sesi “pika pika” ile tanıyoruz. insanlar kendisinin sadece görünüşünden ötürü değil, çıkardığı sesin tatlılığından ötürü de seviyorlar. işte bu tatlı ses ikue otani’ye ait. yetişkin bir kadın olmasına rağmen çıkardığı ses ile pikachu’nun bu kadar sevilmesinin ana sebeplerinden biri bu şirin kadındır.
7. hiç de güvenli bir pokémon değil
pokémon’un maskotu haline gelen, herkesin bir tane edinmek istediği ve her bölümde roket takımını uzaya göndermesiyle bilinen pikachu; aslında hiç de güvenli bir pokémon değil. animeyi izleyenler hep şu soruyu sordular: pikachu gerçekten bu kadar güçlü mü? evet, o kadar güçlü. o kadar güçlü ki pikachu sadece düşmanlarına değil, çevresindekilere de zarar verebilecek kapasitede. pikachu, elektrik ürettiği anda oluşturduğu manyetik alan, çevresinde bulunan dostlarına bile zarar verebilecek kuvvette. anime, tabii ki pikachu’yu sevimli bir pokémon’a çevirmiş olsa da aslında oldukça tehlikeli ve insan biyolojisini yaralayabilecek güce sahiptir.
6. evrim geçirmek istemedi
animenin tamamını izleyenler arasındaysanız, pikachu’nun en zorlu mücadelelerinden biri raichu ile yaptığı mücadeledir. hatta ilk savaşı kaybetmişti. pikachu’nun bir üst versiyonu olan raichu, fazlasıyla güçlü bir pokémon’du. ash, pikachu’yu raichu olması için ikna etmeye kalkmış ama becerememişti. bunun sebebi pikachu, animedeki en onurlu pokémonlardan biriydi. evrimin gereksizliğini, galibiyet için kendisinin yetebileceğini kanıtlamak istemişti. bu onur mücadelesinde de kendini kanıtlamayı başarmıştı. evrim sadece teferruattı, güç onun içindeydi.
5. mıknatıs sevmiyorlar
pikachu, ne kadar güçlü bir pokémon olsa da kendisinin de zaafları var. bunlardan biri de mıknatıs. roket takımını onlarca kere yenmiş olsalar da roket takımı da bir keresinde pikachu’yu yakalamayı başarmıştı. “hoenn alone” bölümünde mıknatıs kullanarak pikachu’nun elektrik gücünü bastırmayı başaran ekip sonra ash’in diğer pokémonları sayesinde yenilmişti. pikachu kurtulmasına rağmen hastalanmıştı. bunun sebebi ise “get the show on the road” bölümünde açıklanmıştı. mıknatıslar, pikachu’nun elektrik gücünün dengesini bozup, aşırı birikmeye sebep olabiliyordu. bu da hasta olmasına hatta bu enerjinin ileride patlayabilmesine sebep oluyordu. pikachu’nun hastalığını ancak fazla gücü emerek çözmüşlerdi.
4. pikachu diyeti
pokémon yıllardır devam eden bir anime. ilk başladığındaki hali ile günümüz hali aynı değil. bu süreçte en çok değişenlerden biri pikachu oldu. kilo verdi dersek yalan olmaz. pikachu, animenin başlangıcında oldukça tosun bir görüntüye sahip olmasına rağmen zamanla kilo vererek istediği forma ulaşmayı başardı.
3. ash’in pikachu’su erkek
anime, ilk başladığında pokémonlar için bir cinsiyet belirleme gereği duymamıştı. ya da duysalar da bunu yansıtmayı pek düşünmemişlerdi. ash’in pikachu’sunun da cinsiyeti çok uzun bir süre ortaya çıkmadı. ta ki pokémon diamond and pearl yayınlanana kadar. aradaki fark şöyleydi: kuyruğu dümdüz olanlar erkek iken çıkıntı ya da içeri bir kırık olanlar dişi pikachu oluyor. “where no togepi has gone before” ve “snivy plays hard to catch” bölümlerinde pikachu’nun erkek olduğu net bir şekilde gösterildi. hatta savaş sırasında dişi bir pikachu’nun cilvesine kapılarak ne kadar erkek olduğunu bir kez daha göstermişti.
2. ketçap seviyor
pokémonlar genel itibariyle onlar için özel hazırlanan yemekleri yiyorlar. pokémon yemeği olarak geçen bu yemekleri animenin birçok yerinde görebiliyoruz. fakat pokémonların arada insan yemeği yediğini de gördük. pikachu da insan yemeği sevenlerden. öyle ki, pikachu’nun nedense ketçapı aşırı sevdiğini biliyoruz. bir bölümde kendini ketçapa kaptıran pikachu, şişe kırıldığında ağlamaya başlamıştı.
1. pikachu ve meowth
anime süresince birbiri ile sürekli karşı karşıya gelen bu iki pokémon aslında birbirinin zıttıdır. pokedex sıralamasında pikachu 25. sıradayken, meowth 52. sıradadır. biri konuşamasa da anlaşılabilirken öbürü konuşmasına rağmen ciddiye alınmaz. biri -sincaptan türetilmesine rağmen- fare gibidir, öbürü kedidir. sıralamaya bakacak olursak, tasarımı bilerek yapmış olmaları gerek.
görsel ve videolar ile okumak isteyenler için: tıktık