Pek Çok Kritiğe Göre Progresif Rock Müziğin İlk Albümü: Days of Future Passed

The Moody Blues'un muhtemelen kendisi bile 1967'de bu albümü yayınladığında neyi başlattığını bilmiyordu. Detaylara inelim.
Pek Çok Kritiğe Göre Progresif Rock Müziğin İlk Albümü: Days of Future Passed

Nedir?

days of future passed, ingiliz progresif rock grubu the moody blues'un deram records etiketiyle kasım 1967’de yayımlanan 2. stüdyo albümüdür. bu albüm, genel olarak progresif rock türünün kurucusu ve rock müziğinin ilk konsept albümlerinden biri olarak kabul edilmiştir.

albüm tarihteki ilk progressive rock albümü olarak kabul edilebilir

bu yönüyle müzik tarihindeki en önemli albümlerden biridir. konsept albümler, genellikle büyük ve görkemli hikayeleri ile aklımıza gelir. tüm bir albümü tek bir duyguya, hikayeye ya da tek bir konuya adamak, genellikle bir bütün şarkı listesini doldurabilecek kadar geniş bir konuyu gerektirir. bu albümler genellikle hayali dünyaları, baştan sona aşk hikayelerini ya da genişletilmiş bir metafor veya kurgusal bir anlatım yoluyla aktarılan politik mesajları işler. ancak the moody blues'un days of future passed albümü söz konusu olduğunda, konseptleri belki de en sıradan ve normal olana, yani sıradan bir insanın hayatındaki basit bir güne adanmıştı.

1964’te single olarak go now şarkısını seslendiren the moody blues popülariteye ulaşmıştı


aslında şarkıyı aynı yıl ocak 1964’te, larry banks ve milton bennett bestelemiş bessie banks seslendirmişti

ancak ticari anlamda başarıyla the moody blues ile ulaşmıştı.


bir yıldan biraz fazla bir süre sonra, grup diğer şarkılarının başarısız olmasıyla tam bir kaos içine sürüklendi

kadroları büyük ölçüde değişti; "go now" adlı şarkıda duygu dolu bir şekilde baş vokalleri seslendiren ve grubun baş söz yazarı olan denny laine de ayrılanlar arasındaydı. yerine justin hayward ve john lodge geldi ve kalan üyeler mike pinder, ray thomas ve graeme edge’e katıldı. grup, o zamana kadar çaldıkları r&b etkili rock'tan daha çok onlara uygun bir yeni yön arayışına girdi. bu sırada, bir albümde, insanların bir günün farklı saatlerinden nasıl etkilendiğini betimleyen şarkılardan oluşan bir konsept üzerinde çalışmaya başladılar.

days of future passed kasım 1967'de yayımlandı

bu yıl, müzikal sınırları zorlamaya istekli gruplar için oldukça ideal bir dönemdi. çıkışında küçük bir başarı elde etmesine rağmen, yıllar içinde önemini artırdı ve albümün kapanış parçası “nights in white satin” albümün yayımlanmasından beş yıl sonra abd’de 1 numaraya yükselen bir hit haline geldi.

Nights In White Satin


albüm döneminin en iyi albümlerinden biridir

klasik müzik ile rock müziği birleştiren, progressive müziğin temellerini atan öncü albümlerden biridir.

tracklist

the day begins
dawn
the morning
lunck break
the afternoon (a) forever afternoon b)evening) time to get away
evening: (a)the sunset b)twilight time )
the night

kaynak 1: faroutmagazine.co.uk
kaynak 2: americansongwriter
kaynak 3: wikipedia
kaynak 4: 50thirdand3rd