Parfüm Yapımında Kullanılan Afrodizyak Etkili Bir Bitki: Tuberose (Sümbülteber)
bilimsel adı polianthes tuberosa olan sümbülteber, asparagaceae/kuşkonmazgiller familyasından, çok yıllık ve soğanlı bir bitkidir. anavatanı meksika ve güney amerika'dır. sıcak ve ılıman iklimlerde yetişmektedir.
şerit şeklinde yaprakları vardır, çiçek tomurcukları glayöl gibi uzun bir sap üzerinde yer alır. alttaki tomurcuklarından itibaren çiçek açmaya başlar, bu nedenle tohum elde etmek istenmiyorsa solan çiçekleri koparılırsa iyi olur.
sümbülteber çiçekleri beyaz renkli, katmerli ve çok güzel kokuludur. doğal olarak yetişenlerin çiçekleri yalınkat olur. yaz aylarından başlayarak kışa kadar çiçek açar.
sümbülteber çiçeklerinin uzun ömürlü olmasından dolayı, kesme çiçek olarak da yetiştirilmektedir. esansı, kozmetik ve parfümeri sanayinde kullanılmaktadır.
200 gr. sümbülteber esansı bir ton tomurcuktan elde edilmektedir. bu nedenle en pahalı parfümler arasında yer almaktadır.
sümbülteber, güneşli yerleri ve gübreli, kumlu toprakları sever. soğanla üretilir. fazla sulama ve geçirgen olmayan topraklar, soğanlarının çürümesine neden olmaktadır. kıyı bölgelerimizde, kışın soğanlarını sökmeye gerek yoktur.
içinde sümbülteber olan parfümler çok fazla. kokusu çok olgun ve yoğun.
- christian dior poison
- micheal kors micheal
- gucci bloom
- givenchy l’inderdit edp
- oriflame sublime nature tuberose
- frederic malle carnal flower
- robert piguet fracas
- franck boclet cocaine
- memo marfa
- amouage love tuberose
günümüzde parfümeride kullanılan sümbülteber genellikle sentetik bir kopyadır. sadece fiyatından dolayı değil, aromatik parçacıklarını manipüle ederek sümbülteberin kremsi veya daha 'kafur' benzeri yanını ortaya çıkarmak mümkün olduğu için sentetik tercih edilir. yasemin, gardenya ve portakal çiçeğini anımsatan sümbülteber genellikle bu diğer beyaz çiçeklerle birlikte harmanlanır.
polianthes sümbülteber bitkisi zambakla akrabadır.
'şehvetli çiçek' olarak da bilinir. sümbülteber çiçeklerinin parfümü o kadar güçlüdür ki, sadece birkaç adet çiçek açık havada dahi çok etkilidir. kapalı mekânlarda günlerce kalıcı olabilir.
viktorya döneminde sümbülteber 'tehlikeli zevki' ve şehveti sembolize ediyordu. günümüzde parfüm üreticileri de tuberose temalı ürünlerde bunu hedefliyorlar.
bu arada hindistan'da afrodizyak gücüyle bilinir ve kullanılır.