Osmanlı Döneminde Yüzlerce Maymun Neden İdam Edildi?
devir ııı.murat devri, osmanlı’nın en şaşaalı yılları.
yavuz zamanında başlayan kuzey afrika’daki fetihlerle beraber daha önce istanbul’da pek rastlanmayan maymunların sayısı hızla artıyor. maymunlar gemilerde gözcülük yapıyor, direklere kolayca tırmanıyor, keskin gözleriyle kara ya da başka bir gemi gördüklerinde aşağıya haber veriyorlar.
şehirde çok sayıda maymun dükkanı da var, çoğu azapkapı ve galata’da. o dönem istanbulluların maymun sevgisi gemicilerle sınırlı kalmıyor, zenginler, sıradan insanlar da maymun beslemeye başlıyorlar.
ııı.murat’ın favori din adamı molla abdülkerim efendi adında bir zat. son derece tutucu bir müslüman, gayrimüslimlerden hiç hazzetmiyor. daha sonra sultan onu rumeli kazaskeri yapacak. molla, gayrimüslimlere o dönem aşağılayıcı sayılan kırmızı ve siyah giyinme zorunluluğu getirecek, bir gecede yahudi mezarlığına korsan cami dikecek.
tüm hikaye bu dini bütün mollanın fatih camii’nde verdiği bir cuma vaazıyla başlıyor, molla, ateşli bir konuşmayla ‘’kadınların bu maymunları fena işlerde kullandığını’’ anlatıyor. cuma çıkışı kızgın kalabalık önde bizim molla, azapkapı ve galata’daki maymun satıcılarını basıyor.
tarihçiler o günü ‘’istanbul’da dalında maymun sallanmayan tek bir ağaç kalmadı’’ diye anlatır.
molla, yakalanan maymunları kendi elleriyle asıyor, iri maymunlar için ayrı idam sehpası hazırlıyor. istanbul’un maymunlarının hikayesi maalesef bu şekilde sona eriyor, yapılan katliama tanık olan halk o günden sonra mollaya ‘’maymunkeş’’ lakabını takıyor.
tarihçiler, maymunkeş abdülkerim efendi’nin vefatında birçok hayvansever istanbullu’nun kutlamalar yaptığından bahseder.