Olası Bir Köpek Saldırısında Ne Yapmalıyız?

Köpek saldırırsa yapılacaklar nelerdir? Köpek saldırırsa ne yapmalıyız? Buradaki bilgilere umarız ki hiçbir zaman ihtiyaç duymaz, köpeklerle yalnızca sevgi dolu anlarda bir arada olursunuz fakat bilmekte yarar var.
Olası Bir Köpek Saldırısında Ne Yapmalıyız?
iStock

köpeklerin kurt oldukları dönemden kalma içgüdüleri ile evcilleştirildikten sonra genetik hafızalarına kazınmış olan öğrenimleri arasında gidip gelen ve bu yüzden dengesiz davranabilecek hayvanlar olduklarını aklınızdan çıkarmayın. evet, köpekler korkmadığınız takdirde birşey yapmaz ama bazen bazı şeyleri yanlış anlamaya da meyilli, sevimli ama biraz salak yaratıklardır. bu yüzden asla riske girmeyin.

sizi savunmasız hale getirecek hareketlerden kaçının

çömelmek, yere yatmak gibi sizi iyiden iyiye savunmasız hale getirecek, boynunuzu ve kafanızı ulaşılabilir yapacak hareketleri kesinlikle denemeyin. evet, sizi tehdit olarak algılamayan köpek genellikle saldırmaz. ama en tehdit olarak algılamayanı dahi en azından gelip sizi koklayacaktır ve siz de tedirgin olup hereketlenince mutlak bir yerinizden kapacaktır. korkmayacak soğukkanlılığa sahipseniz zaten yatmanıza falan gerek yok, iplemeden geçip gidin.

mevzu bahis sokak köpekleriyse, çok yanlış bir şey yapmadığınız sürece size zarar verme ihtimalleri yok denecek kadar azdır

daha önce defalarca anlatılan bağırma, üzerine yürüme gibi şeyleri çekinmeden deneyebilirsiniz. ancak burada dikkat etmeniz gereken şey, bunlardan herhangi birine başladığınız anda sonuç alana kadar geri adım atmamaktır. bağırmaya mı başladınız, köpek viyaklayana kadar ya da susana kadar devam. üzerine mi yürüdünüz, köpek kaçana kadar ya da en azından duraklayıp tereddüte düşene kadar devam. hoş, netice alamadan bıraksanız yine fiziksel zarar almazsınız muhtemelen ama hayvan iyiden iyiye coşar ve geri adım attığınıza göre korkmakta olan size kalp krizi geçirtene kadar şımarır da şımarır. tabii bu maddedekilerini hepsi sadece sokak köpekler için geçerli.

koşuyor ya da bisikletle geçiyorken sokak köpekleri havlamaya ve/veya size doğru hareketlenmeye mi başladı? 

çok korkuyorsanız ve henüz aranızdaki mesafe çok uzunsa, kesinlikle panik yapmadan ve o ana kadar yaptığınızdan daha hızlı hareket etmeden geri dönün. bir müddet daha havlayıp size doğru geleceklerdir ama bu uzun sürmez. kesinlikle panikleyip hızlanmayın, bırakın zaferlerinin tadını çıkarsın gerizekalılar. olay aranızdaki mesafe azken mi patlak verdi? yapılacak en iyi şey yine kesinlikle hızlanmadan çok sakin şekilde, onları farkettiğinizi anlayacakları şekilde vücudunuzu mümkün mertebe oynatmadan kafanızı onlara çevirip bakmak ve yavaşça tekrar önünüze dönerek hiçbir şey olmamış gibi devam etmektir. unutmayın, ne hızlanacaksınız ne de yavaşlayacaksınız.

zurnanın zırt dediği yer: fiziksel temas kaçınılmaz hale mi geldi? 

bilmeniz gereken en önemli şey bunun iki türlü olduğudur. birincisi sizi sadece kovalamak isteyip sadece yanlış bir hareketizde saldırabilecek ve saldırsam mı yoksa sabaha mı bıraksam tereddütünde olan köpeklerdir. bunları diğerlerinden ayırt etmenizi sağlayacak en büyük fark havlamalarıdır. bir köpek size doğru havlayarak geldiği sürece fiziksel teması engelleme şansınız vardır. zira köpeğin havlaması demek, "tutmayın la beni, tutmayın sikecem ebesini" triplerinde olduğunun göstergesidir. soğukkanlılığınızı koruyun. eğer belli bir mesafede durup havlamaya devam ediyorsa dimdik durun ve sessizce ona bakın. ama tehditkar şekilde gözlerinin içine içine değil, arada bakışlarınızı az biraz sağa sola kaydırarak. bu sırada mümkün olduğunca heybetli görünmeye çalışın. dik durun ve varsa montunuzun önünü açıp daha cüsseli görünün. yoksa, üzerinizdekini çıkarıp matadorların yaptığı gibi yan tarafınızda hareket ettirmeden tutun. unutmayın, köpekler üç boyutlu görmez. bir müddet sonra vazgeçmez ise veya üzerinize doğru hareketlenirse, siz de ona doğru hamle yapın. ama bu kesinlikle köpeğin üzerine koşmak olmamalı, zira bu durumun hiçbir evresinde arı kovanına çomak sokmamalısınız. sadece köpeğe doğru bir adım atın ve gözleyin. yine bu noktada ses çıkarmaya başlayabilirsiniz. ama karşı havlamaya geçmeyin ya da delirmiş gibi bağırmayın. yüksek sesle konuşun. kavga eden ergenleri dükkanının önünden uzaklaştırmak isteyen dayılar gibi "höööööööyt, yörü git lannnn!" ve benzeri şeyler söylemenizi tavsiye ederim. evet, köpekler ne dediğinizi anlamaz ama siz bağırmak yerine böyle şeyler söylerken sesinize verdiğiniz tondan "bela istemediğinizi, "oğlum bak gitt" modunda olduğunuzu anlayacaktır. bu esnada size doğru yakın mesafeden hamle yapacak olursa, hızlı bir şekilde kafasını başka tarafa savurup yüksek sesle "şşşşşşşşt, laaaayn" falan diyerek "sikerim akıllı ol!" mesajı verin, olay iyice ciddileşmeden yumruk falan atmayın. panik yapmadan, köpek geri adım atana kadar bunları sabırla sürdürün.

ancaaaaak, eğer hayvan hiç havlamadan, yaldır yaldır üzerinize geliyorsa niyeti bellidir. size ulaşmadan üzerine çıkabileceğiniz bir yükseklik veya tırmanabileceğiniz bir ağaç varsa hiç düşünmeyin. bu şansınız yoksa yapabileceğiniz iki şey var. birincisi üzerinizdeki giysiyi çıkarıp geniş bir açıyla ve giysiyi iki ucundan tutup gergin şekilde, mümkün olduğunca büyük ve geniş göstererek üzerine savurmak. bunu yaptığınızda ya geri sıçrar ya da giysiyi kapar. geri sıçrarsa tekrar hamle yapar, giysiyi kaparsa da bir müddet sağa sola savurarak giysiyi öldürmeye çalışır ama yine bir yerden sonra bırakıp üzerinize hamle yapar. işte bu boşluk yine kendinizi güvene almak için gerekli birkaç saniyeyi size verir.

eğer köpek size ulaşacaksa da, mümkünse bir giysi dolayarak, mümkün değilse hiç riske atmadan sol kolunuzu ağzına verin. kolunuzu kapınca da sağ elinizle ya gözlerini çıkarmanız ya da boğazını sıkarak boğmanız gerekir. bu noktada asla yapmamanız gereken şey, siz ona fiziksel zarar verirken canı yandığından bir süreliğine kolunuzu bırakması durumunda gardınızı düşürmemek. ölene kadar boğazını sıkarak işi garantiye almak ya da bırakıp tekrar gard alarak köpeğin akıllanmasını ummak sizin tercihiniz.

bunların dışında, eğer köpeğe darbe indirecekseniz dikkat etmeniz gereken nokta elinizi kolunuzu geniş açılarla savurmamanız. üst seviye bir dövüş sporu uygulayıcısı olmadığınız sürece refleksleriniz köpeklerinki ile yarışamaz. köpek darbenin nereden geldiğini anladığı sürece elinizi kolunuzu kaptı demektir. en işe yarayacak ipucu köpeklerin kafalarının üzerinden gelen darbelere çok hızlı ve sert şekilde karşılık verdikleri ancak kafalarının alt tarafından gelen darbelere karşı daha geç tepki verdikleridir. savuşturma ya da uyarı maksatlı tokat atacaksanız alt taraftan çıkararak şap diye vurun ve elinizi hemen geri çekin. yumruk atacaksanız da sakın kroşe çıkartmaya falan çalışmayın kapıverir. ayrıca vücut ağırlığınızı ya da kaslarınızı kullanarak vurduğunuz darbelerin köpekler üzerinde çok etkisi yoktur. normalde bir insanı öldürebilecek kuvvetteki darbe köpeği o kadar da etkilemez. bir köpeğe indirebileceğiniz en iyi darbe tam yüzünün karşısından ve kafasının hizasında çıkardığınız yumruğu parmaklarınızın ilk eklemleri denk gelecek şekilde burnuna indirmektir.

hepinize köpeklerle sadece oyun oynayıp eğlendiğiniz günler dilerim.

Tam Bir Fiyat Performans Ürünü Olan Huawei P Smart 2019'un İncelemesi

İki Defa Ayı ile Karşılaşmış Birinden: Olası Bir Ayı Saldırısında Nasıl Hayatta Kalabilirsiniz?