Nispeten Uygun Fiyatlı Bir Gezi Alternatifi: Trenle Türkiye Turu Yapmak

Otobüs ve uçak fiyatlarının uçtuğu şu günlerde özellikle Anadolu şehirleri arasında gidip gelen bölgesel trenlerin fiyatları hala uygun. Dolayısıyla trenle Türkiye turu yapma fikrini bir kenarda tutabilirsiniz. Peki hangi rotayı izlemeli? Fiyatlar nasıl? Bir Ekşi Sözlük yazarının seyahat deneyimi.
Nispeten Uygun Fiyatlı Bir Gezi Alternatifi: Trenle Türkiye Turu Yapmak

bu kış trenle türkiye turu yaparak muradıma erdim. peki nasıl? 

geçtiğimiz yıl sonu yeniden hareketlenmeye başlayan bölgesel tren seferleri sayesinde, doğu ekspresi'ne binmeden ve kars'a gitmeden doya doya 1 hafta gezebilirsiniz. misafirhaneler, uygun fiyatlı oteller, pansiyonlar, hosteller vb. çözümler bulunarak konaklamalı ve şehir şehir gezmeli, bolca yemeli içmeli bir seyahat gerçekleştirebilirsiniz.

üstelik, otobüs ve uçak fiyatlarının el yaktığı bu dönemlerde 1-2 gece konaklamasını da trende yaparak çok uygun rakamlara gezebilirsiniz. eğer organize olabilirseniz 2 ya da 4 hemcinsinizle  veya iki ayrı oda için bilet alıp 2 ya da 4 çift olarak da yola çıkabilirsiniz. bekarsanız hem trende, hem konaklamada sevgilinizle gitmek masrafları ikiye katlıyor. 3-4 erkek tek odayı paylaşıp masrafları 4'e bölebiliyorsunuz. illa çift olarak gitmek istiyorsanız benim önerim 2 çift birlikte gidin.


nerelere gidilebilir?

sefer saatlerini düzgün görüntüleyebilmek için e-bilet uygulamasını mutlaka telefona indirin. internet sitesi yeterince sağlıklı değil. binmek istediğiniz trenlerin duraklardan kaçta geçtiği vb. bilgiler için tcdd'nin sitesine bakabilirsiniz.

tren için merkez genelde ankara. izmir ya da istanbul'dan yola çıkacaksanız ankara'ya istanbul'dan hızlı tren mevcut. izmir'den ankara'ya da yataklı tren ile gidebilirsiniz. (en pahalı güzergah bu.) sabahın köründe ankara'ya indikten sonra tatvan ya da kurtalan trenlerine binecekseniz 2-3 saat zamanınız olacak. 

ancak benim önerim: malatya treni. akşam 19 gibi kalkan bu trende 4 kişilik odaları kapatma maliyetinin oldukça uygun. saati de geç olduğu için ankara'da gezebilecek 10 küsur saatiniz olacak. üstelik tren, yolun çoğunu gece alacağı için de güzel bir uyku çekip dinç bir şekilde gideceğiniz yere varabileceksiniz.


eğer bu rotaya uyup malatya'ya giderseniz sabah indiğiniz şehirde geceyi geçirip ertesi gün kayseri'ye; kayseri'de de bir gece kalıp adana'ya gidebilirsiniz. adana'da zamanınız varsa iki gece de kalabilirsiniz. (mersin'e her saat tren var, bir gününü burada geçirebilirsiniz.)

adana seyahatinden sonra konya'ya bölgesel tren ile geçebilirsiniz. burada da 1 gece kalarak vakit geçirebilirsiniz. hala yorulmadınızsa konya'dan hızlı tren ile eskişehir, oradan bölgesel tren ile afyon ya da izmir yönüne devam edebilirsiniz.

malatya farklı rotalar çizmek için iyi bir merkez. yukarıdaki olan size uymuyorsa, malatya'da van'a, antep'e, elazığ'a ya da aktarmayla iskenderun'a da gidebilir oralardan devam edebilirsiniz.

tabii youtube'dan izlediğiniz, ışıklı pavyon gibi odalarda "doğu ekspresii yaşasınn!" çığlıkları atmazsınız ama anadolu'da birçok farklı şehri gezebilir, farklı mutfakları yerinde deneyebilir, dağları, denizleri izlemeye doyabilirsiniz.


fiyatlar

ruhen dinlenirken fiziken yorulacağınız bir seyahat olabilir. ülkenin malum durumlarında fiyatlara güvenilmediği ve bu yazıyı kimin ne zaman okuyacağı belli olmayacağı için içeriğe fiyat eklememeye dikkat ettim.

ancak bu aşamada birkaç fiyat bilgisi yazayım ki gözünüzde büyümesin. şehirler arası bölgesel trenlerin biletleri -mart 2022 itibarıyla- ortalama 35 tl civarında. öğrenci ve yaşlı indirimleri de mevcut. 4 kişilik odayı kapatmak da 400 lira civarına mal oluyor. trende yattığınız gecelerde otel parası vermeyeceğini düşünürseniz uygun olacaktır. bizim seyahatimiz 2022 yılı başında 2 kişi yemesi, içmesi, gezmesi, konaklaması 4000 tl civarına geldi. özellikle öğrenci vb. indirimlerle daha da uygun fiyatlara 1 hafta gezebilirsiniz.