Nature Dergisinin İnsanlığa Dair Enteresan Şeyler Düşündüren Uyku Haritası
shakespeare uyku için "hayat ziyafetinin ana yemeği ve en besleyicisidir." der. ben çoğu sabah bu ziyafet masasından aç kalktığımı hissediyorum. birkaç bardak kahve ile beynimi yanıltmaya çalışmak, metroda kısa süreli uyumak, öğle arasında masaya kafamı dayayıp ufak uykular ile durumu tolere etmeye çalışıyorum.
13 aralık 2022'de nature dergisinde, çok geniş kapsamlı bir uyku araştırması yayınlandı. sen de benim gibiysen dünya uyku haritasını incelemek isteyebilirsin.
780 bin kişilik dev uyku araştırması
bu çalışmanın sonuçlarına göre dünyada insanlarının en çok uyduğu ülkenin arnavutluk olduğu ortaya çıktı.
slovakya, romanya, çek cumhuriyeti, ukrayna, sırbistan ise arnavutluk'u takip eden ülkeler. çok uyuyan ülkelere bakınca güzellikle uyku arasında sahiden bir ilişki varmış gibi duruyor :)
63 ülkenin katıldığı uyku araştırmasında türkiye 19. sırada kendine yer buldu. ilginç biçimde siesta ile tanınan ispanya ve portekiz, türkiye'den 5 basamak aşağıda.
genel olarak listenin üst sıralarının tamamını avrupa ülkeleri oluşturuyor.
ilk 10 sıradaki tek avrupa ülkesi olmayan ülke ise iran. iran dünyanın en çok uyuyan 8. ülkesi. (kim bilir belki rüyalarında özgürdürler.)
listenin en altında ise uzak doğu ülkeleri yer alıyor.
filipinler dünyanın en az uyuyan insanlarının ülkesi. malezya, endenozya, japonya, singapur listenin sırayla son 5 ülkesi.
amerika birleşik devletleri de uyku fakiri bir ülke, listede en az uyuyan 12. ülke.
avrupa'nın en uyku yoksunu ülke ise norveç.
peki cinsiyet farklıları nasıl etkiliyor?
bebeklere bakıyorum diye şikayet eden kadınlar ya da her sabah işe gidiyorum diyen erkekler arasında fark nasıl? fark neredeyse yok. ortalama bir kadın ortalama bir erkekten 7.5 dk fazla uyuyor. uyku konusunda dünya ortalamasının 7.2 saat olduğunu da hatırlatıp daha detaylı bilgi isteyenler için haritayı dikkatle incelemelerini istiyorum.