Mükemmel Mimari ve Astronomi Bilgisiyle İnşa Edilmiş ve Hala Gizemi Çözülemeyen Anıt Mezar: Newgrange
dublin yakınlarında mö 3200 yıllarında inşa edildiği tahmin edilen anıt mezardır.
stonehenge den dahi eskidir. yapının üzerindeki kubbe, mühendislik harikası olarak kabul edilir.
alt tarafları ağır, üst tarafları hafif olan yekpare taşlar öyle üst üste konulmuştur ki, her üste konan taş alttakinden biraz daha dışarı çıkık vaziyettedir. böylelikle, yapının üstünde orta kısımda 6 metre yüksekliğinde altıgen bir baca ortaya çıkmıştır. bacanın sonunda istenildiğinde açılıp kapanan bir kapak taşı vardır.
güneş'in dönüm günlerinde yapının içinde çok etkileyici bir ışık huzmesi meydana gelmektedir. yılın en kısa gününün gün doğumundan kısa bir süre sonra, güneş ışığı doğrudan mezar odasına düşmektedir. bundan sonra çeşitli koridor kapılarına ve dev taşlara yansıyarak ilerlemekte ve en son olarak arka duvara kadar ulaşmaktadır.
ve bu esnada mükemmel bir ışık huzmesi meydana getirmektedir.diğer bir enteresan konuda yerleştirilen tüm blok taşların ışığın değip yansıyabileceği açıda olmasıdır.
kim tarafından, nasıl inşa edildiği bilinmemekle birlikte inşa eden insanların ilkel insanlar olmadığı kesinliğini korur aksine eski mimar ve inşaatçıların becerileri ve zekalarının güzel bir kanıtıdır.
yapının içerisinde herhangi bir yazı ve ya resim bulunmuyor fakat imza niteliğinde 3 lü spiral oymalar var.