Muazzam Bilim Kurgu Filmi Contact'ın Temelini Oluşturan Güçlü Felsefi Tartışma

Carl Sagan'ın aynı isimdeki romanından 1997 yılında sinemaya uyarlanan müthiş film Contact (Mesaj), her ne kadar bir bilim kurgu yapımı olarak öne çıksa da temelinde güçlü bir felsefi tartışma yatıyor.
Muazzam Bilim Kurgu Filmi Contact'ın Temelini Oluşturan Güçlü Felsefi Tartışma

öncelikle, adı bir bilim-kurgu filmi olarak geçen bu harikulade film, aslında temelini güçlü bir felsefi tartışmadan alıyor. sonuçta kusmuklar ötesi independence day ve armageddon da bilim-kurgu sayılmaktadır. elbette sadece bu filmin bilim-kurgu yanını ele alsak bile, türünün diğer örneklerinden fersah fersah öteye geçmiştir ama o kısmından daha ön plana çıkan temeli, inançlar/inanıp inanmamak/neye inanmak neye inanmamak türü bir felsefe. gayet derin konuları incelikle ama aynı türde ünlenmiş 2001 a space odysseyin aksine mesaj vereceğim kaygısıyla baymadan, beyin s*kmeden, son derece sade ve zarif bir kurguyla işlemiştir.


filmde işlenen felsefe, bana göre inancın karşında inançsızlık değildir. palmer karakteri ilahi bir inancı simgeliyorsa, ellie karakteri de bilim temelli bir inancı simgeler. iş inanıp inanmamaya geldiğinde, bu iki tip inancın birbirinden bir farkı yoktur. film bu iki karakter üzerinden inancını savunma uğruna insanın ne kadar savaşabileceğini anlatıyor. filmde asıl inançsız olarak algılanması gereken karakter, seçim toplantısında seçici kurulun tam istediklerini söyleyip sonradan da ellie'ye "keşke daha adil bir dünyada yaşasaydık blah blah" şeklinde konuşan, sonrada inançlı ellie'nin cevabı yapıştırmasıyla zort olan drumlin karakteridir. filmin ilerleyen bölümlerinde gene inancı uğruna yaşayan biri tarafından öldürülür(ki bu da ayrı bir ironidir bence).


buna bağlantılı olarak ikinci önemli nokta ise karşılaşma sahnesinde görülür. vegalılar tarafından ellie'ye mekanın, ellie'nin çocukkene çizdiği pensacola resmi, vegalı elçinin de babası olarak algılatılmış olması benim hayatımda izlediğim en tutarlı, en mantıklı, en anlamlı ve en sinematografik uzaylılarla temas sahnesidir. ellie ilk başta aldansa da, akıllı bir kız olduğundan bu yanılsamayı anlar. neyse uzatmayayım, sonra vegalı der ki "sizden ve bizden başka da canlılar var. önemli olan onların da buraya gelmesi değil, önemli olan hepimizin bir bütünün parçaları olarak bu evrende varoluşumuzdur" der ve film orada benim için kopar gider işte. bu açıdan da benim dini inancımı özetleyen bir film olarak tapılasıdır. (bkz: panteizm)

Contact Filmindeki Akıllara Durgunluk Veren Ayna Sahnesi