MCU'da Yeni Yeni Ortaya Çıkmaya Başlayan Doğaüstü Boyut, Evrene Neler Getirecek?
doctor strange in the multiverse of madness'ın gelişi, moon knight'ın yayınlanması, wandavision'ın sonunda öğrendiklerimiz, blade filminin yakında çekimlere başlayacak olması ile birlikte mcu sohbetlerimizde ağır ağır yeni kavramlar ortaya çıkmaya başladı. söz arasında marvel'ın doğaüstü karakterleri, supernatural marvel, midnight sons, gecenin yaratıkları gibi kavramları daha çok kullanır olduk. bu yazıda biraz bunlara değinmek istiyorum. zira mcu'nun girdiği yeni yollardan biri de evrenin karanlık tarafı. gelecekte neler olabilir, nerelere bağlanabilir gibi.
öncelikle marvel çizgi romanlarında ana karakterlerimizin ciddi bir kısmı bilim temelli karakterler
bilim ve genetik ile güçlerini kazanmışlar. radyoaktif örümcek, gama ışını kazası, süper asker serumu, duyuları arttıran kimyasal, en gelişmiş zırh, kozmik radyasyon, genetik ilerleme vb. tarih olarak baktığımız zaman bu karakterler yaratılırken nükleer korkuyu da görebiliyoruz. marvel cinematic universe doğarken ana kaynaktaki bilimsel altyapıyı daha da arttırarak yola çıktı. asgard'lılar insanların tanrı olarak taptığı çok güçlü uzaylılar olarak uyarlandı. doctor strange'de ise büyü kavramı olabilecek en bilimsel şekle çekildi. büyünün diğer boyutlar arasındaki enerjinin manipüle edilişi olduğu söylendi. yakın zamanda duyurulan projelerde ise ciddi ciddi doğaüstü yaratıklar var.
peki biz bu noktadan vampirlere ve kurt adamlara nasıl geldik?
bunun için bakmamız gereken şey işin şirket ilişkileri kısmı. marvel studios yakın tarihe kadar marvel'ın televizyon kısmını yönetmiyordu. o dönemde mcu'da gibi görünen ama fiili olarak mcu'da hareket etmeyen bazı televizyon yapımları vardı. marvel tv departmanı özellikle hulu kanalında adventure into fear isimli bir seri başlatacaktı. bunun duyurulan ilk iki dizisi helstrom ve ghost rider'dı. bunlardan sadece helstrom tek sezon olmak kaydıyla yayınlanabildi. bu iki dizinin dışında man-thing, werewolf by night gibi karakterler de kendilerini bu evrende bulabilirlerdi.
marvel studios için bu dönemde iki önemli gelişme yaşandı. birincisi disney+'un kuruluşu ile birlikte marvel studios yılda 3-4 proje sınırından kurtuldu ve proje sayısını 7-8'e kadar çıkarmış oldu. ikincisi marvel'ın tv departmanı marvel studios'a bağlandı. marvel studios elbette hulu'da başlaması planlanan adventure into fear serisinin fişini çekti. kendileri dizi yapabileceği içinde supernatural tarafı mcu'ya dahil etmek için ciddi bir ön hazırlık başladı.
2019 yılında phase 4 duyurulurken herkesi şaşırtan bir duyuru vardı; blade
daha önce marvel studios'ta birkaç kez gündeme gelmesine rağmen blade filmi için özel bir istek yoktu. ama marvel için yeni bir yol açılmıştı. sinemada ise blade kaçınılmaz olarak marvel'ın en önemli karakterlerinden biriydi. bunu d23'te moon knight dizisi duyurusu takip etti. eternals filminde black knight'ın görüneceğini öğrendik. artık mcu supernatural karakterleri ve hikayeleri bize sunmaya hazırdı.
marvel cinematic universe ile ana çizgi roman sürekliliği earth-616 arasında elbette farklar var. ama bazı paralellikleri fark etmekte elbette çok güzel oluyor. wandavision'da gördüğümüz darkhold ile doctor strange filminin bize çizdiği sınırları aşan bir büyü kavramı görmüştük. çizgi romanlarda da darkhold evrenin doğaüstü hikayeleri için çok önemli bir yer tutuyor. örneğin ilk vampir varnae'nin ortaya çıkışı doğrudan darkhold ile bağlantılı. yine darkhold'un yazarı olan chthon, wandavision'da wanda'nın kullandığı kaos büyüsünün de kaynağı.
şu anda mcu'da bulunan ve sırtını supernatural tarafa dayayan projelere bakalım
Supernatural: Doğaüstü
ikinci doctor strange filmi multiverse ile birlikte bilimsellikten arınmış şekilde büyü kavramını biraz daha yakından işleyecek. moon knight, mısır tanrıları ile birlikte, yine belli oranda büyü, ölümden dirilme, beden kontrolü gibi konuları irdeliyor. (ki karakterin kostümünün mumya estetiğine sahip olduğunu da bir köşeye yazalım.) werewolf by night özel bölümü ile birlikte kurt adamlar mcu'da görünmeye başlayacak. black knight, kurbanlarının ruhu ile beslenen ebony blade gibi bir konsept getirecek. belki de önemlisi olan blade'de ise vampirleri tüm ihtişamı ile evrene katmış olacak.
bu saydıklarımızın dışında elsa bloodstone, ghost rider, brother voodoo, daimon hellstrom, man-thing, clea, magik gibi karakterleri de göreceğimize eminim. bir kısmı solo projelerle gelecek. bir diğer kısmı da başka projelerde yan karakter olarak karşımıza çıkacak. ama bu karakterlerinde mcu'nun girdiği karanlık yolda! çok önemli karakterler olacağını söylemek mümkün.
peki marvel bu karakterlerle neler yapabilir?
öncelikle bu karakterlerin kendilerine ait çok büyük bir mitoloji ile geldiklerini söylemek lazım. ciddi bir kısmının güçlerinin kökeni aslında miras yoluyla aktarılıyor. sorcerer supreme kavramı doctor strange'ten çok daha önce de vardı. johnny blaze'den önce sayısız ghost rider vardı. ebony blade'i çok sayıda kişi kullandı. vampirler ve kurtadamlar blade ve werewolf by night'tan çok daha öncede vardı. bu mcu'nun tarihinin tamamına yayılabilecek derecede derin hikayeler ve çatışmalar demek. var olan ve supernatural kimliğe sahip olmayan karakterlerinde bu mitolojilerden beslenmesi demek. bu karakterlerle birlikte gelen yeni lokasyonlar, power setler demek. çok önemli villainlar ve konu mcu olunca belki de en heyecanlı şey olan team-up'lar demek.
ilk önce villainlara bakalım
şimdiye kadar bu tarafta gördüğümüz en güçlü villain elbette dormammu'ydu. onun yanı sıra doctor strange kaynaklı olarak shuma-gorath (lisans anlaşması dolayısıyla doctor strange in the multiverse of madness filminde gargantos adıyla uyarlandı.) nightmare gibi karakterler mcu'da görünebilir. vampirlerin gelişi demek elbette dracula demek. marvel'ın draculası bence muazzam bir dracula uyarlaması. mcu'da görmeyi çok isterim. doctor doom bilimsel olduğu kadar büyü ile de ilişkili bir karakter. lilith biraz sonra bahsedeceğim midnight sons'ı toplayacak ölçüde bir villain ve en önemlisi bütün supernatural kanadın en büyük villain'ı olabilecek mephisto.
mcu'nun uyarlayabileceği harika supernatural hikayeler var
doctor strange ve doctor doom'un doom'un annesinin ruhunu kurtarma çalışmalarını anlatan dr. strange and doctor doom: triumph and torment hikayesi gibi. dracula'nın en önemli hikayelerinden olan death of dracula yine bunlar arasında sayılabilir. doctor strange'i merkezine alan ama bir çok karakteri bir araya getiren damnation'ı da unutmamak lazım. x-men ile vampirleri karşımıza getiren curse of the mutants. ilginç bir avengers macerası olan the age of khonshu. bu şekilde örnekler arttırılabilir.
ekip olarak baktığımızda bu karanlık kısmın en önemli ekibi elbette midnight sons
ilk kez ghost rider çizgi romanlarında toplanan ekip hellstrom, jennifer kale, morbius, werewolf by night, doctor strange ve ghost rider gibi karakterlerden oluşuyor. zamanla bu ekipte bir çok değişiklik gerçekleşiyor. blade geliyor ekibe. blade demişken. blade'in başını çektiği nightstalkers yine en önemli supernatural ekiplerden biri.
marvel studios casting sürecinde biraz farklı davranıyor bu karakterlere. şu ana kadar seçilen oyuncular olgun, sevilen ve başarılı oyuncular. genç, yeni piyasada boy gösteren oyuncular seçmiyorlar. doctor strange'i benedict cumberbatch oynuyor. blade rolüne mahershala ali geldi. moon knight rolünde oscar ısaac harikalar yaratıyor. werewolf by night ise gael garcía bernal oldu. muhtemelen diğer supernatural karakterler içinde benzer bir mantıkla hareket edecekler.
mcu'nun ağır ağır benimsediği doğaüstü hikayeler ve karakterler evrene çok şey katacak gibi görünüyor. özellikle phase 4 ile birlikte çizgi romansılık daha da fazla artmaya başladı film evreninde. çizgi romanları en başından beri takip eden biri olarak bunları görmek çok güzel. yapılan işte her ne kadar başarılı olunsa da her zaman yenilik gerekiyor. supernatural taraf mcu'ya çok büyük yenilikler getirecek.