Mangal Yakabilmek İçin Mutlaka Bilmeniz Gereken Şeyler
mangal yakamayan arkadaşlara amme hizmeti
en çok ihmal edilen ama en önemli noktadan başlayalım: öncelikle mangalı yakacağınız konumu seçiyoruz. mangalın rüzgarı karşıdan alması gerek. biz rüzgara paralel oturuyoruz. bir elimizde rakı bardağı ile mangal yapmak istiyorsanız bu en önemli kısım.
kömürü lönk diye mangala boşaltıp üzerinde ateş yakan arkadaşımızı kenara alıyoruz.
gazete ya da koli parçalarından (@) bu şekilde küçük rulolar yapıyoruz ve mangalın altını bu rulolar ile döşüyoruz. bu arada az önceki arkadaşı etrafa küçük çalı çırpı getirmesi için yönlendiriyoruz.
gazete kağıtlarının arasına bu çalı çırpıyı elimizde yerleştiriyoruz. unutmayın, bu çalı çırpı ruloların arasında dik bir şekilde yerleşecek.
mangalın alt zemini çalı çırpı ve koli kağıtları ile dolduysa ilk kuralımızı kontrol ediyoruz. mangalın alt kısmı karşıdan (doğrudan) rüzgara temas edecek şekilde konumlanmış mı?. bu konum ne kadar güzel ayarlanırsa o kadar az yellersiniz.
arkadaşın az önce heder ettiği mangal kömürlerinin her birinin üzerini üfledikten sonra maşa ya da elimizle teker teker bu zeminin üzerine diziyoruz. asla poşetten aktarmıyoruz. kömür tozu bizim en büyük düşmanımız.
mangal kömürlerimizin %70'ini dizdikten sonra alttaki koli parçalarını tutuşturuyoruz. kömürlerin tamamını dizmiyoruz çünkü ateşin aralardan çıkması için alana ihtiyacımız var. ateş birden parlayacak, telaş etmiyoruz. kalan kömür parçalarını da rakımızı yudumlarken maşa ile istediğimiz boşluklara konumlandırıyoruz.
rüzgarın durumuna göre yelleme işlemini yapabilirsiniz. kömürleriniz 3-4 dakika içinde tutuşacaktır. kömürler tamamen kızarmadan ürünlerimizi atmıyoruz...