Leyla ile Mecnun'da İskender Baba'nın da Sıkça Kullandığı Araba Vurdurma Yöntemi Nedir?

İlk bakışta çok mantıklı gelse de, arabayı yokuş aşağı "vurdurmak" pek de mantıklı bir şey değilmiş. Sözlük yazarı "karinca yumurtasi yagi kremi", teknik detaylar vererek açıklıyor.
Leyla ile Mecnun'da İskender Baba'nın da Sıkça Kullandığı Araba Vurdurma Yöntemi Nedir?


leyla ile mecnun izleyenler bilir, dizide iskender baba kullandığı arabaları bir türlü çalıştıramayıp yokuştan aşağı vurdururdu. bu entry'in konusu da bu, vurdurmak nedir?

vurdurma, aracı marş motorundan alınan güçle değil, bizzat tekerlekten alınan güçle çalıştırmaktır. bu yönteme normal yolla çalıştırılamayan araçları çalıştırmak için başvurulur (başka ne olacaksa zaten). fakat vurdurma yoluna, mecbur kalınmadıkça başvurulmaması gerekir çünkü zararlıdır. özellikle de, dişlilerde, krank milinde ve triger kayışında bazı problemlere yol açabilir, hatta triger kayışını kopartabilir. bu nedenle de mümkün olduğunca bu yola başvurulmaması, başka bir seçenek kalmaması hâlinde ise vurdurmadan sonra bir an önce aracın teknik muayeneye sokulması önerilir.


peki vurdurma nasıl gerçekleştirilir

 öncelikle, hareketi daha kolay sağlamak için aracı hafif eğimli bir noktaya getirmek gerekir. bu şart olmamakla birlikte aracın hareket etmesini kolaylaştırmak içindir. vites boşa alınıp kontak açık duruma getirilir ve araç hareket ettirilir. yeterli hıza ulaşıldığı takdirde (20-25 km ve üstü yeterli kabul edilir) ikinci vitese alınarak bir anda ayak debriyajdan çekilir ve gaza basılır. motor çalışmaya başlayana kadar bunun tekrarlanması gerekebilir. burada ileriye doğru hareket için vurdurmaktan bahsetsek de, aracı geri vitese takıp geriye doğru vurdurmak da mümkündür. burada da aynı prosedür uygulanır.

özellikle de, yeni nesil araçlarda bu yola hiç başvurulmaması öneriliyor. bilhassa dizel araçlarda, araç çalışmıyor iken yağ basıncı olmadığından, vurdurma sırasında dizel pompası büyük bir basınca maruz kalarak zarar görmekte. otomatik vitesli araçlar için de aynı şey geçerli. burada, vites dişlileri arasındaki mesafe normalden daha az olduğundan buradaki hasarın riski de daha fazla.


aslında her araç için bu yöntem sakıncalı olsa da, eski tip arabalarda bu zararın oranı daha düşük. neden diye soracak olursanız cevap, yeni model araçlarda daha fazla elektronik donanım olması, ve bu donanımın, dolayısıyla da aracın vurdurmanın doğal sonuçlarından etkilenmesidir.

vurdurma dışında uygulanabilecek başka bir yol var mıdır diye soracak olursanız, bu soruya takviye cevabı verilebilir. bu da, yeterli gücü olan bir aküden araca enerji verilmesidir. fakat bu da başka bir entry konusu olsun.

kaynaklar

https://forum.donanimhaber.com/…l-yapilir--23209222
http://motosohbet.net/…-vurdurarak-araç-çalıştırmak
http://www.toyotaclubtr.com/…ndex.php?topic=20039.0

Bonus: İskender'in Tüm Araba Vurdurmaları