Küresel Lityum Arzının %56'sını Oluşturan Ekonomik Bölge: Lityum Üçgeni

Arjantin, Bolivya ve Şili'den oluşan ve küresel lityum arzının yaklaşık yüzde 56'sını oluşturan çok önemli bir bölge lityum üçgeni.
Küresel Lityum Arzının %56'sını Oluşturan Ekonomik Bölge: Lityum Üçgeni

lityum üçgeni; arjantin, bolivya ve şili'den oluşan ve küresel lityum arzının yaklaşık yüzde 56'sını oluşturan bir bölgenin adıdır.

lityum, fosil yakıt üretimine olan bağımlılığımızın dışında bir rotayı temsil ediyor. gezegendeki bilinen en hafif metal olarak, artık cep telefonlarından ve dizüstü bilgisayarlardan arabalara ve uçaklara kadar elektrikli cihazlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

lityum iyon piller, 2030 yılına kadar yeni otomobil satışlarının yüzde 60'ını oluşturacak olan elektrikli araçların enerji sistemlerinde yer alır. örneğin, bir tesla model s'nin pili yaklaşık 12 kg lityum kullanır. bu piller, hafif, şarj edilebilir gücün anahtarıdır. halihazırda, lityum talebi eşi benzeri görülmemiş şekilde artmaktadır. birçok kişi bunun yenilenebilir kaynaklara geçiş için çok önemli olduğunu söylüyor.


bununla birlikte, lityum elementinin madenciliği çevreye zararlı olabilir. bir ton lityum üretmek için yaklaşık 2,2 milyon litre suya ihtiyaç vardır. lityum, yenilenebilir enerjiyi mümkün kılan yenilenemeyen mineral olarak tanımlanabilir. genellikle bir sonraki petrol olarak lanse edilir. lityum ve kobalt rezervleri gelecekteki talebi karşılayamayacağından, bunun yerine odaklanılması önerilen unsurlar demir ve silikondur. gelecekteki lityum darboğazı çözülmediği takdirde elektrikli arabaların piyasaya sürülmesi on yıl içinde duracaktır.

pekin'in arjantin, şili ve bolivya'da birçok lityum madenciliği işletmesini satın alması, çin'in bölgesel lityum operasyonlarına hakim olmasını sağlıyor. 2018-2020 yılları arasında çin , lityum üçgeni'ndeki madencilik projelerine yaklaşık 16 milyar dolar yatırım yaptı ve muhtemelen bölgeye yatırım yapmaya devam edecek.


pekin'in lityum üçgeni içindeki ekonomik egemenliği, abd savunma sanayinin temellerini potansiyel olarak tehdit ederek askeri donanım için lityum tedarikini etkiliyor. 2016-2019 yılları arasında arjantin ve şili ihracatı, abd lityum arzının %90'ını oluşturdu. abd savunma sanayi, istikrarlı bir lityum kaynağına dayanıyor; örneğin, abd askeri silahlarının, seyrüsefer ve iletişim sistemlerinin çoğu lityum iyon pilleri kullanır. çin'in lityum piyasalarındaki hakimiyeti, çin'in lityum üretimini abd'nin zararına manipüle etmesine ve bu kritik pazarda pekin'i daha da güçlendirmesine olanak sağlayabilir. abd tarafından çinli şirketlerin arjantin, bolivya ve şili'deki lityum madenciliği operasyonlarını satın almaları engellenebilir. lityum üçgeni'nde abd'nin gelecekte ekonomik ve ticari beklentileri mevcut. çin halihazırda küresel lityum iyon pil üretiminin yaklaşık %76'sını kontrol ediyor ve gelecekteki yatırımlar yalnızca küresel lityum pazarlarındaki hakimiyetini daha da sağlamlaştıracak ve ülkeler arası gerilimi artıracak gibi görünmekte.

kaynakgeopoliticalmonitor.com,  euronews.com