Külkedisi'nin Orijinali Olduğu Düşünülen, Antik Zamanlardan Kalma Çin Masalı
külkedisi, yazılı kaynaklarda bilinen ilk hâli 9. yüzyılda çin'de ortaya çıkmış bir masaldır. çin'deki bu "ye xian" isimli versiyona bakalım şimdi:
külkedisi, qin hanedanından önce çin'in daha çok türklerin yaşadığı bölgesinde bulunan bir etnik grubun reisinin kızıdır. kızcağızın önce annesi ölür. babası ona bir üvey anne getirir ancak ardından kendisi de ölür. üvey annesinin işkenceleriyle yaşamaya devam eden ye xian (yeşim diyelim), bir gün ormana oduna giderken derede bir balık bulur ve onu eve getirir su dolu kabın içinde. bu balık aslında kızın öz annesinin reenkarne olmuş hâlidir. fakat üvey ana balığı fark edince onu canlı canlı kızartır! afiyetle yer ve kılçıklarını da toprağa gömer (pü rezil).
balığın öldüğünü öğrenen ye xian, gece boyunca ağlarken gökten bir melek iner ve ona balığın kılçıklarını gösterir. balığı tekrar diriltir ve kıza dilek hakkı verir. ye xian, altın elbise ve altın ayakkabı diler.
bir gün üvey ana ve üvey ananın esas kızı birlikte saraydaki eğlenceye giderler. ye xian da buraya gitmek istemektedir ve aklına ayakkabısıyla elbisesi gelir. hemen onları giyer ama saray çok uzaktır. o sırada balık dile gelir ve kendisini ormandaki dereye götürmesini söyler. derede balığın sırtına binen ye xian, böylece saraya kadar gider. gece, güzelliğiyle herkesin dikkatini üzerine çeker ama onu üvey ana ve üvey bacı da fark edince hemen eve geri döner.
bu sırada ayakkabılarından tekini sarayda düşürür. bu ayakkabı o kadar hafiftir ki bir kuş tüyü bile ondan ağırdır. saraydaki bu kızdan o gece birisi daha etkilenmiştir, evet, imparatorun oğlu.
imparator, oğlunun hâlini görünce kızın bulunması için her yana emir salar ve sarayda bulunan ayakkabı tüm hâtunların ayaklarında denenir. nihayet ye xian, ayakkabıyı dener ve bu hâtunun o olduğu anlaşılır!
üvey ana ve üvey bacı " biz kızımızı kimseye vermiyoruz " derler. imparator, çok anlayışlı bir insandır. üvey ana ve üvey bacı taşlanarak öldürülür. evet.
kaynaklar: theworldofchinese.com, wikipedia