Koronavirüsün Kaynağı Olduğu Düşünülen İlginç Hayvan: Pangolin
pullu memeligiller familyasından, asya ve afrika'nın tropik bölgelerinde yaşayan; dişsiz, pullu ve ince uzun yapışkan dilli fazlasıyla ilginç bir hayvandır pangolin. genelde termit ve karınca yiyerek beslenirler.
gövdelerinin üzeri birbiri üzerine kiremit gibi sıralanmış keskin ve sert pullarla örtülüdür. bazı afrika yerlileri demiri çizebilecek kadar sert pulları için avlayıp, pulları mızrak uçlarına takıyorlarmış. (çelik gibi zırhı olan bir hayvanı hangi teknikle avlıyorlar hiçbir fikrim yok.)
tehlike anında savunma mekanizması olarak yuvarlanıp top haline gelmeyi geliştirmiş olup, mecbur olmadıkça dövüşmeyecek kadar ürkek ve tedbirli hayvanlardır.
pullarının tedavi edici özelliği olduğuna inanıldığı için yasa dışı yollarla avlanan pangolinler, uluslararası kaçakçılık faaliyetlerine de sıklıkla konu oluyor.
dünya doğa ve doğal kaynakları koruma birliği (iucn) verilerine göre 2000-2016 arasında yaklaşık 1 milyon pangolinin uluslararası düzeyde kaçakçılığının yapıldığı belirlenirken, kaçakçılığı en çok yapılan vahşi memeli olarak da kayıtlara geçen pangolinler, iucn'nin nesli tehdit altındaki türler listesinde yer aldığı saptandı.
her yıl şubat ayının üçüncü cumartesisi, pangolin günü olarak kutlanmaktadır. özellikle son yıllarda artan yasadışı avlanma ve ticari çıkarlara kurban giden bu memeli canlılar için her yıl bugün bilinç oluşturma adına etkinlikler yapılmaktadır.
bu arada adı, malezya'nın resmi dili olan malayca "pengguling" çıkışlıdır. kuyruğunu saklayarak kendini yuvarlak hale getirdiğinden dolayı bu adı almıştır ki, anlamı rulo veya silindir demektir.
çinlilerin ilaç niyetine etinden ve pullarından yararlandıkları kabuklu karıncayiyen pangolinlerin, wuhan virüsü için ara konak (intermediate host) olduğu düşünülüyor.
vahşi hayvanlardan alınan bini aşkın örnek içerisinde pangolinlerden alınan örneklerdeki virüslerin genom dizilimi coronavirüsü olan hastalarla %99 oranında benzerlik göstermiş. kesin değil, araştırmalar devam ediyor.