Kettlebell (Girya) ile Ağırlık Çalışmanın Standart Ağırlıklardan Farklı Yararları
nam-ı diğer kettlebell, türkçe olarak belki gülle, anneme göre çaydanlık... artık hangisi uyarsa.
kettlebell daha önce hiç bu aletlerle çalışmamış birine tuhaf görünebilir. dumbbell ve barbell geçmişiniz olsa dahi kettlebell ile ne yapcağınızı bilemeyebilirsiniz ki bu çok normal. bu vücut geliştirme aleti hem dumbbell ile çoğu egzersizi paylaşır hem de aynı zamanda yapısı gereği kendine özgü egzersiz hareketleri vardır.
kendi açımdan söylemem gerekirse yıllarca dumbbell ve türevleri ile çalıştıktan sonra hem yaşın ilerlemesi hem de daha basit (ama kolay değil) antrenman programı ve ortamına geçmek için tamamen kettlebell'e geçiş yaptım. geçiş evresinin ardından da avantajlarını hemen görmeye başladım. klasik aletlerle uzun bir geçmişim olduğu için farkları görmem ve kıyas yapmam bu yüzden çok daha rahat oldu.
peki nedir bu avantajlar?
yer yer terimlerin bazılarını ingilizce kullanarak, ki vücut geliştiricilerin bunlara yabancı olacağını hiç sanmıyorum, açıklayacağım:
- ketllebell dengedir. yapısı ve aleti kullanış itibarıyla doğası böyledir. çalışmaya başlamadan önce şöyle bir durup bakın, alet resmen "ben dengeyim" diye bağırıyor. doğru kullanıldığı takdirde vücudun dengeli, eşit ve simetrik bir biçimde gelişmesini sağlar.
- özellikle core, lower back ve glute kısımlarını çok iyi çalıştırır. bu da vücut çerçevenizi çok iyi oturtmanıza olanak sağlar. ister istemez sağlam bir foundation sahibi olursunuz. dumbbell ile sürekli kol çalışan newbie'ye nazaran hissedilir bir sağlamlığınız olur.
- kettlebell aynı zamanda bir kalori yakıcıdır, kardiyodur. araştırmalara göre 20 dk'da 400 cal yakmanız mümkün. bunun sebebi de yine yapısı gereği çoklu kasları çalıştırmaya meyilli olması, kalp atış hızını arttırması ve bunun da vücudu daha fazla zorlayıp daha fazla kalori yakmasına yol açması.
- basit bir kettlebell çalışması bile günlük hayatta kullandığınız tüm kasları çalıştırır. bu da size günlük hayatınızda kendine güven olarak geri döner. hem yaptığınız işleri kolaylaştırır hem de genel postürünüzü düzeltmiş olur. eğer sürekli kendi kendine bölgesel çalışma hatasına düşen bir döngünüz varsa, kettlebell ile bunu rahatlıkla kırabilirsiniz.
- bana genelde "abi 15 kilo başlamak için iyi midir? 20 mi alayım az olmasın?" şeklinde sorular geliyor. arkadaşlar eğer bir müsabakaya vb hazırlanmıyorsanız günlük sizi fit tutacak ağırlıklar 6-8-10'dur. kendi gücünüze, bilek kalınlığı ve alışkanlığınıza göre üçünden bir veya ikisini seçin ve zaman kaybetmeden başlayın.
- kettlebell vücudu toptan kalkındırır. full-vücut güç kazanmanızı sağlar, dayanıklılığı arttırır. kas gücünüzü arttırır. hatta meşhur bir türk hareketi de kb egzersizlerinin olmazsa olmazıdır: turkish get ups :) ek olarak el ve avuçlarınızla kavrama gücünüzü arttırır.
- diğer aletlere göre hem saklaması kolaydır hem de çalışması rahattır. benim geçiş sebeplerimden biri de buydu zaten. bir yoga mat ve bir çift kettlebell işinizi çok rahat görür. kb egzersizleri daha az zaman gerektirir. çalışan ve fazla vakti olmayan kişiler için muhteşem bir çözümdür.
- son olarak işin en şaşırtıcı kısmı: kettlebell sadece kol-bacak kaslarınızı değil beyin kaslarınızı da çalıştırır! çünkü bu egzersizler genelde koordinasyon, planlama ve bir elden diğerine ağırlık transferi gerektirir. dolayısıyla koordinasyon ve motor becerileriniz de artar, eğer günlük hayatta sakar biriyseniz bu da azalma eğilimine bile girebilir.
iyi çalışmalar.