Kar Yağınca Etraf Neden Daha Sessiz Olur?

yeni düşen kar etkili bir ses azaltıcıdır. açıklaması kar tanelerinin yapısındadır. yeni düşen kar yumuşak ve gevşek bir dokuya sahip olma eğilimindedir. bu özellik karın ses dalgalarının basıncı altında deforme olmasına, enerjiyi dağıtmasına ve sesin yansımasını azaltmasına olanak tanır.
"dünyada kar kadar sessiz bir şey yoktur."
bu, helge rode'un 1886'da yazdığı bir şiirin başlangıcıdır. karla kaplı bir manzaraya adım atmanın ve ne kadar sessiz hissettirdiğini deneyimlemek. gerçekten de, bu his gerçektir çünkü kar, özellikle yeni düştüğünde, sesi azaltan bir etki yaratır.
karın sesi iyi emme yeteneğinin nedeni kar tanelerinin yapısında yatar. kar kristalleri girintili çıkıntılı bir görünüme ve fraktal bir yapıya sahiptir. kar taneleri düşüp üst üste yerleştiğinde, kar taneleri arasında çok fazla hava olur. ses dalgalarının sönümlenmesine neden olan şey kar taneleri arasındaki bu havadır. ayrıca ses dalgaları kardaki buz kristalleriyle etkileşime girdiğinde sürtünme ve sönümleme etkileri yaşarlar. bu etkileşim ses dalgalarının kinetik enerjisini ısıya dönüştürerek dalgaların genliğini yani büyüklüğünü azaltır ve sesi zayıflatır. son olarak, karın gözenekli yapısı içinde hapsolan hava da ses emiliminde rol oynar. kardaki hava boşlukları ses dalgalarını hapsedebilir ve emebilir, böylece geri yansımasını ve daha fazla iletilmesini önler.
bir kar tanesinin gözenekliliği yağmur damlasından tamamen farklıdır. kar tanesi aşağı düşerken yağmur damlası gibi ses çıkarmaz. kar yere düştüğünde ise bir ses yalıtıcısı görevi görür.
karın ses emilimi derecesinin, karın yoğunluğu, sıcaklık ve nem içeriği gibi faktörlere bağlı olarak değişebileceğini unutmamak önemlidir.
fraunhofer araştırma enstitüsü tarafından yürütülen bir araştırma, karın sesi emme yeteneğinin kesinlikle birinci sınıf olduğunu gösteriyor. 0'dan 1'e kadar olan bir ölçekte, 0 hiç ses emilimi olmadığı ve 1 tüm sesin emilimi olduğunu gösterirse; karın sesi emme yeteneği 0.5 - 0.9 arasında değişiyor.
ayrıca karın düzensiz ve girintili çıkıntılı yüzeyleri enerjiyi rastgele dağıtan birden fazla yansıma, kırınım ve saçılma noktası yaratır. yüzey yapısındaki bu rastgelelik, sesin karda ilerlerken emilmesine katkıda bulunur. kar gerçekten de etkili bir ses sönümleyicidir.
kar taneleri, deforme olmadan donarsa, karın ses azaltıcı özelliği artar. yağmur karla karıştığında, sulu karda görüldüğü gibi, kar tanesinin gözenekli yapısını yok eder ve kristallere çok daha sert bir yüzey verir. sonuç olarak, sesi emmek yerine yansıtma yeteneği kazanırlar.
aynısı, göller donduğunda olduğu gibi yüzeyler buza dönüştüğünde de geçerlidir. burada, ses sert bir yüzeye çarpar ve emilmek yerine yansıtılır. benzer şekilde, sert kar artık sesi aynı ölçüde ememez. ayrıca ses kaynakları genellikle kar yağışı sırasında değişir ve kar yağışının ses ortamını da değiştirdiği şüphesizdir.
kar yağdığında, genel olarak ses kaynaklarında bir değişiklik olur. arabalar yolda daha yavaş gider ve genelde dışarıda daha az insan vardır. duyduğunuz normal gürültüler muhtemelen değişmiştir ve azalmıştır. karın sesi etkili bir şekilde bastırdığı gerçeğiyle birleştiğinde, daha sessiz bir atmosfer yaratır.
sıkışmamış kar sesi bastırır, ancak diğer yandan, kara basıp çıtırdamasını ve gıcırdamasını duymanın verdiği keyif çoğu kişiye güzel gelir. bu ses, kar kristalinin ince yapılarının kırılmasından kaynaklanır ve bu durum sesi emme yeteneğini azaltır. kara basma ve kar taneleri arasındaki havanın sıkıştırılması sesinin yarattığı his, baloncuklu naylona basmaya benzetilebilir.
kaynak: acousticbulletin.com