Kahvenin Az Bilinen Zararları

1. kahve böbrek üstü bezlerini uyararak kortizol hormonu salgılatır. bu stress hormonudur ve vücuda geçici olarak enerji verir dikkati de artırır. kortizol aynı zamanda anti-inflamatuardır yani vücuttaki, kas iskelet sistemindeki şişlikleri geçici olarak indirir. ağrıyı azaltır. bu da stress anında vücudunuzu daha randımanlı kullanmanızı sağlar. ama şöyle bir sıkıntı vardır ki çok fazla ve her gün kahve tüketirseniz (günde 3 americano ve üzeri mesela)... kortizol hormonunun sürekli yüksek seyretmesi hücrelerin kortizol hormonuna karşı olan duyarlılığını azaltır. aynen şeker hastalarının insüline olan duyarlılığının giderek azalması gibi. bu kortizolun anti-inflamatuar etkisini ortadan kaldırdığı gibi vücutta sistemik inflamasyona sebep olur.
2. sistemik inflamasyon kötüdür. birincisi bağışıklık sisteminizin ayarlarını bozar ve oto-immün hastalıklara yakalanmanızı kolaylaştırır. ikinci de kanser gibi hastalıklar da sürekli inflamasyon olan asidik ortamda mutasyona uğrar ve gelişir.
3. kahve bakır ve magnezyum başta olmak üzere çeşitli minerallerin hem sindirimini zorlaştırır hem de sizi sürekli çişe çıkararak (di-üretik etkisinden ötürü) bu mineralleri bir de idrar yoluyla kaybetmenizi sağlar. bu sebeple sürekli kahve içen insanlarda bu minerallerin mideden sindirimi zorlaşır. bakır ve magnezyum eksikliği baş gösterir. bu da zamanla (kişi kilolu ve fazla da oturuyorsa vs) vücutta geçmeyen kas-iskelet sistemi ağrılarına sebep olur. hem bu dokularda oluşan inflamasyon yatışmaz (kortizola duyarlılık gelişmesinden) hem de bu dokularda oluşacak hasarı tamir edecek mineral depoları tükenmiştir.
4. kahve aynı zamanda bağırsakları aşırı hareketlendirir. sindirimi zorlaştırır. ırritabl bağırsak sendromu gibi hastalıkları tetikleyebilir. sık sık ishal olursunuz.
insan vücudundaki stress kontrol mekanizmaları 7/24 değil ani ve acil durumlarda devreye girecek şekilde evrimleşmiştir. yani önünüze vahşi bir aslan çıktığında bu sistem devreye girerek size kaçmak için gerekli enerjiyi verir, vücudu rahatlatır, enerjiyi sindirim vs gibi çok da gerekli olmayan sistemlerden kas-iskelet sistemine ve beyne yönlendirir ve dikkatinizi de artırır. ayrıca kaçmak ya da savaşmak için kaslarınız daha fazla kana ve gıdaya/enerjiye ihtiyaç duyacağından nabzı yani dolaşım hızını artırır.
yani kahve vücudunuzu overclock edip stres modunda çalışmasına sebep olur. ama aşırı kahve tüketimi bu stres halini gün boyunca sürekli yaşamanıza neden olur. bu da vücudu hızla yıpratır.
yani kahve göründüğü kadar masum bir içecek değildir. günde 1 türk kahvesi ile sınırlandırabiliyorsanız karaciğere olan faydalı etkilerinden ötürü içilebilir. ama aman deyim bağımlısı olup da günde 3,4,5 dikmeyin kafaya... uzun vadede ciddi hastalıkların önünü açarsınız.